Cupa Essox - Egreta 2014 - interviu cu dl. Raul Tătar

essox_egreta_1

„The pike, or lucit, is a mercenary;
Or anglers seem among themselves to vary;
He loves no streams, but hugs the silent deeps,
And eats all hours, and yet no house he keeps.”
Theophilus Franck, 1658

În zilele de 22 și 23 noiembrie s-a desfășurat în Delta Dunării concursul de pescuit știucă la muscă artificială Cupa Essox - Egreta, organizat de Clubul Fly Fishing Dedicated. Se poate spune „Pescuitul la muscă din Carpați în Deltă”, parafrazând titlul unei bine-cunoscute cărți a lui Victor Țăruș. 10 pescari s-au reunit la Egreta Resort din Uzlina pentru a participa la prima ediție a acestei competiții pe echipe ce a cuprins 3 manșe din barcă. Despre eveniment și viitoarele ediții am discutat cu dl. Raul Tătar.

essox_egreta_2
Cum v-ați decis să organizați acest concurs? Raul Tătar: Acum 3-4 săptămâni am participat la un concurs de spinning care s-a desfășurat în același loc și, discutând cu dl. Ghinescu, administratorul hotelului Egreta Resort, despre competițiile de fly fishing ne-am hotărât să organizăm împreună, în Deltă, un concurs de pescuit știucă la muscă.
  Cum a fost primită această propunere de către muscari?

Raul Tătar:
Reacțiile au fost pozitive. Inițial se preconiza participarea a 10 echipe, 20 de pescari, însă au intervenit anumite motive de ordin personal și nu au mai putut veni toți. M-a bucurat faptul că acest concurs a fost bine primit, considerând și faptul că presupune deplasarea pe distanțe mari și costuri ceva mai ridicate.


essox_egreta_3
Câteva cuvinte despre regulament, lansete și imitații...

Raul Tătar:
S-a respectat regulamentul din competițiile de pescuit la muscă artificială, bărcile doar cu motor electric, catch & release, au punctat numai știucile mai mari de 40 de cm. Despre imitații pot să vă spun că eu am folosit streamere alb cu roșu de mărime medie spre mică. Pentru mine acestea au fost cele mai eficiente. Desigur, concurenții au folosit și alte variante sau combinații de culoare. Lansetele folosite au fost de clasă 8-9, de 9 sau 10 picioare, majoritatea concurenților folosind un șnur intermediar, deoarece la suprafață nu a fost nici o activitate. Capturile au fost făcute între ape sau pe fund.


Cum s-a prins în cele 3 manșe?

Raul Tătar:
Eu consider că s-a prins destul de bine, ținând seama de condițiile atmosferice. Sâmbătă a fost frig și a bătut vântul destul de tare, însă în manșa de duminică vremea a fost bună. Doar vineri la antrenamente a plouat, ceea ce a ridicat unele probleme. În total s-au prins 25 de știuci, cea mai mare captură fiind de 94 de cm, captura medie fiind de 64,8 cm.


A fost un concurs pe echipe. Cine a ocupat podiumul și cine a prins cea mai mare știucă?

Raul Tătar:
Pe locul I s-a situat echipa „Salamandrele” din care am făcut parte alături de Zsolt Ordog, locul al II-lea a revenit celor din echipa „Fortuna”, compusă din Mihai Vasilescu și Gaby Kilin Richard, iar pe locul III s-au clasat cei din echipa „Triton”, formată din Cosmin Roșca și Marius Neamț. Titlul pentru cea mai mare captură mi-a revenit mie, cu o știucă de 94 de cm și 8 kg.


Câteva cuvinte despre gazde și premii?

Raul Tătar:
Gazdele au fost extraordinare, am avut condiții excelente, totul a fost perfect. De asemenea,trebuie să le mulțumesc celor de la hotelul Egreta Resort și d-lui Ghinescu pentru faptul că s-au implicat în acest concurs ca organizatori. Premiile au constat în 2 nopți de cazare pentru ocupanții locului I, câte o noapte de cazare pentru ocupanții locurilor II și III, iar premiul pentru cea mai mare captură a fost de 300 de lei.


Ce vă propuneți pentru viitoarele ediții ale acestui concurs?

Raul Tătar:
Am vorbit și cu ceilalți participanți și ne-am dori ca acest concurs să fie inclus în Campionatul Național. Includerea lui în programul competițional va duce cu siguranță la creșterea sa. Știu că presupune o deplasare lungă, eforturi și costuri mai mari, însă locul este deosebit, pescuitul știucii cu muscă artificială este spectaculos și sper ca edițiile viitoare să ne ofere aceleași satisfacții și bucurii.