Open Păstrăvul de Aur - interviu cu dl. Darius Buciu

pastravau2019_buciu_4

În zilele de 22 și 23 iunie s-a desfășurat tradiționalul concurs de pescuit la muscă artificială Păstrăvul de Aur, responsabili pentru organizarea acestei ediții fiind Best Friends Fishing Club, reprezentat de dl. Alin Hirișcău, și Aqua Transilvae Club, reprezentat de dl. Darius Buciu. Competiția s-a bucurat de o participare numeroasă, 39 de concurenți care au format 13 echipe, pista de concurs pe care s-au desfășurat cele 3 manșe fiind situată între Doda Pilii și Ic Ponor. Despre apă și cum s-a prins, despre atmosfera de la open și câștigători am discutat cu dl. Darius Buciu, care a participat pentru prima dată la un concurs și în calitate de organizator.


Cum s-a văzut această ediție a Păstrăvului de Aur din dubla dvs. calitate, de organizator și de concurent?

Darius Buciu:
A fost o premieră pe un râu de tradiție: am făcut un concurs pe echipe... A fost pentru prima dată când la Păstrăvul de Aur s-a concurat pe echipe. Am fost și foarte mulți participanți, 39 de pescari ce au făcut 13 echipe. Atmosfera a fost super, toată lumea s-a simțit bine. Vineri seara ne-am bucurat cu toții de un butoi de bere din partea organizatorilor, sâmbătă și duminică totul a decurs foarte bine, fără nici un fel de evenimente neplăcute. Oamenii au fost încântați de faptul că a fost un concurs pe echipe, probabil că și ediția de anul viitor o vom face la fel. E ceva mai aparte… Inițial am vrut să-l facem cu 24 de concurenți, respectiv 8 echipe, însă, în urma cererilor pe care le-am primit, am hotărât să extindem numărul de concurenți, așa am ajuns la 39. Toată lumea vrea să vină la Someșul Cald, râul este extraordinar, are bonitate foarte mare... Nu cred că avem un râu cu o densitate de pește mai mare ca aici, s-au câștigat manșele cu peste 40 de pești, 44, 49 de pești, mai puțin manșa de sâmbătă seara, care a fost câștigată cu 15 pești, din cauză că a plouat în amonte și apa a venit tulbure.

pastravau2019_buciu_2

Cum s-a prins?

Darius Buciu:
S-au prins în total 770 de pești. Vremea a fost oarecum OK, a plouat sâmbătă la amiază și după-amiază apa a venit murdară. Dar și pe acea apă murdară a fost o singură echipă care nu a prins pește, în rest s-au prins 9, 10, până la 15 pești. Vă repet, este un râu cu o densitate foarte mare de pește. Dacă în manșa a doua nu era apa tulbure, cu siguranță treceam de 1000 de capturi.


Cea mai mare captură?

Darius Buciu:
Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Daniel Busu, cu un lipan de 35,6 cm. În general s-au prins pești mari, au fost multe exemplare peste 30 cm, de pildă, colegul meu Alin Hirișcău a prins în ultima manșă un păstrăv foarte mare, dar, din păcate, nu a putut să-l scoată... cu siguranță ar fi depășit captura. Pe de altă parte, este mult puiet în râu, îl vezi în apă și am prins foarte mulți pești nepunctabili în ultima manșă... foarte mult puiet, deci apa are și viitor.

pastravau2019_buciu_5

Care au fost echipele de pe podium?

Darius Buciu:
Primul loc a fost ocupat de echipa Mureș Fly Fishing, compusă din Alin Hirișcău, Buzaș Ioan și Trîmbițaș Adrian, locul al II-lea le-a revenit celor de la Fly Fishing Dedicated, echipă ce-i reunește pe Raul Tătar, Adrian Vlasiu și Andrei Bodea, iar pe locul al III-lea s-a situat Technic Fly, echipă din care am făcut parte alături de Ioan Teleptean și Călin Pașca.


La nimfă sau uscată?

Darius Buciu:
Sâmbătă, în prima parte a zilei, s-a pescuit la nimfă… la nimfă s-a prins mai bine. În schimb sâmbătă seara, când a fost apă murdară, dar și în manșa de duminică, uscata a făcut diferența. Chiar pe apa aceea tulbure, s-a prins foarte bine la uscată, în echipa mea s-au prins 12 pești la uscată, iar duminică, în ultima manșă, Alin Hirișcău tot cu uscata a avut noroc.

pastravau2019_buciu_6

Cum vi s-a părut organizarea primului dumneavoastră concurs?

Darius Buciu:
Nu pot să zic că a fost foarte greu, am avut ceva emoții cu locurile de cazare, pentru că inițial am rezervat mai puține, concursul era cu 24 de concurenți, ulterior au fost 39, și a trebuit să le suplimentăm, însă totul s-a rezolvat. În rest, la organizare nu mi-a fost foarte greu pentru că l-am avut alături pe Alin Hirișcău și m-a mai ajutat și Mihai Vasilescu. Aș vrea să le mulțumesc celor de la Ocolul Silvic, care au umblat pe apă și au avut grijă ca acest concurs să se desfășoare fără probleme, și celor de la Jandarmerie, pe care i-am anunțat de acest concurs și au fost prezenți pentru a nu avea loc nici un incident. Totodată, cei de la RNP ne-au ajutat, mai sus, pe râu, este niște parchet și au reușit să opreasă temporar lucrările de acolo, astfel încât am avut apă curată.


Câteva cuvinte despre gazde…

Darius Buciu:
Gazdele, Pensiunea Alex, au fost primitoare ca întotdeauna, mâncare excepțională, la ceaun, totul foarte bun.

pastravau2019_buciu_3

Sponsori?

Darius Buciu:
Sponsori nu au fost, doar noi, organizatorii am oferit participanților un butoi de bere vineri seara.

pastravau2019_buciu_1

Care sunt planurile dumneavoastră și ale Aqua Transilvae Club în acest an?

Darius Buciu:
Urmează în iulie o tabără de copii organizată de Fly Fishing Romania, tot pe Someșul Cald, încercăm să vedem care vom putea să mergem ca să dăm o mână de ajutor… Colegul meu Alin Hirișcău va fi sigur prezent acolo. În august organizăm concursul de pe Someșul Rece, organizatori vom fi tot noi, eu și Alin, este o apă foarte frumoasă și o etapă importantă, face parte din Finala campionatului național AGVPSR. De asemenea, ne mai luptăm cu microhidrocentralele, cât putem și unde putem ajuta… acum suntem concentrați să ne salvăm Someșul Rece.