Arieșul Mic - în creștere

ariesmic2013_1
Între 19 și 21 iulie s-a desfășurat open-ul Arieșul Mic, competiție din cadrul Campionatului național de pescuit la muscă artificială organizată de Clubul muscarilor Baia de Arieș. Despre cum au decurs cele 6 manșe la care au participat 18 pescari, despre atmosfera din cadrul concursului, despre ape, pești și planurile Clubului muscarilor Baia de Arieș am vorbit cu dl. Luca Moga, președinte al clubului, organizator și participant la acest open.


Anul trecut, prima ediție a Arieșului Mic a fost o surpriză extraordinară pentru toți concurenții. Cum ați caracteriza ediția a doua?

Luca Moga:
Ediția din acest an este considerată ca fiind prima ediție, deoarece concursul din acest an a fost open, fiind etapă din cadrul Campionatului Național... aceasta ar fi prima deosebire. Altfel, peștii prinși au fost mai mari și media capturilor a fost mai mare ca cea de anul trecut. S-au prins și mai mulți pești, dacă facem comparația cu 2012. Ne-a ajutat și timpul, a fost o vreme foarte frumoasă, ne-au ajutat și autoritățile locale în sensul că au fost implicate primăriile din Vidra, Avram Iancu și Câmpeni. În general, atmosfera a fost foarte bună, s-a socializat foarte bine, am făcut foc de tabără în fiecare seară, lumea a fost bine dispusă, o atmosferă prietenească.


ariesmic2013_2
Cum a fost râul în acest an?

Luca Moga:
Câteva zile înainte de începerea competiției a plouat mult în această zonă, ca urmare apa a fost un pic mai mare decât de obicei, mult mai mare decât anul trecut. Poate că acest fapt a fost un dezavantaj în sensul că fiind un volum mare de apă, pescarii au fost solicitați, au făcut un efort intens în timpul manșelor pentru a căuta peștii. Locurile în care stăteau peștii nu erau ușor vizibile și trebuiau căutate peste tot.


Apa a fost tulbure?

Luca Moga:
Apa nu a fost tulbure. Apa s-a curățat progresiv în ultimele zile. Poate că vineri a fost puțin tulbure, dar s-a curățat și în fiecare zi a fost tot mai limpede, dar cu debit sporit.


ariesmic2013_3
Știu că anul trecut a plouat puțin...

Luca Moga:
Acum nu a fost nici o picătură de ploaie. A fost o vreme bună, a fost cald și noaptea, cei care au dormit în cort nu au avut probleme cu frigul. Am stat până la două dimineața la focul de tabără... a fost foarte frumos.


6 manșe pe râu, 18 concurenți, dar câți pești...?

Luca Moga:
287 de pești s-au prins anul acesta, dintre care 284 de lipani și numai 3 păstrăvi. Este îngrijorător faptul că nu se mai găsesc păstrăvi. Cauza cred că sunt vidrele, care trăiesc în lacul de la Mihoești și urcă pe râu. Păstrăvul e victimă sigură, având în vedere că se ascunde sub pietre de unde vidrele îl găsesc foarte ușor, pe când lipanul nu se adăpostește și atunci e mai greu de prins.


ariesmic2013_4
Care a fost cel mai mare pește prins și de către cine?

Luca Moga:
S-au prins mulți lipani de peste 22 de centimetri. Cea mai mare captură a fost un lipan de 30,6 centimetri prins de dl. Gabriel Boboia.


Cum a arătat podiumul?

Luca Moga:
Locul I a fost ocupat de dl Raul Tătar, locul al II-lea a revenit d-lui Gabriel Boboia, iar pe locul al III-lea s-a situat dl. Adrian Trâmbițaș. În ceea ce privește Clubul muscarilor Baia de Arieș, deși este un succes câștigarea locului II și a celei mai mari capturi, am fi sperat la mai mult, considerând că am jucat acasă, dar acestea au fost condițiile. La pescuit îți mai trebuie și un pic de noroc.


ariesmic2013_5
Arieșul Mic a fost o apă de nimfă, udă sau uscată?

Luca Moga:
S-au folosit în special micro-nimfe, legate pe cârlige de 22 și s-a prins foarte bine la acestea. Însă sarea și piperul au fost muștele uscate, legate cu pene din saddle genetic de culoare fumurie pe cârlig de 20-22.


Cum s-a comportat celebra muscă a lui Moga?

Luca Moga:
A fost o muscă de succes. Cei care m-au arbitrat au văzut musca, au legat-o pe loc și au folosit-o cu succes. Și dl. Gabriel Boboia din clubul nostru a punctat foarte bine cu respectiva muscă. De fapt, dacă stau bine și mă gândesc, și nimfa lui Moga a prins foarte bine. Anul trecut am creat o micro-nimfă și mai multă lume din club a pescuit cu aceasta având rezultate relativ bune. Dar standurile au pești mai mulți sau mai puțini și, glumind, putem spune că rezultatele nu au fost întotdeauna pe măsura valorii nimfei.


ariesmic2013_6
Despre concursul de casting și cel de legat muște...

Luca Moga:
Au fost programate, dar, din păcate, nu s-au putut ține. Lumea a fost foarte obosită. Sâmbătă au fost trei manșe, deci s-a pescuit și s-a arbitrat toată ziua, iar când lumea a scăpat din manșe, ne-am grăbit spre masa oferită de clubul nostru. Lumea era foarte obosită și am renunțat la organizarea concursurilor de casting și de legat muște.


Câteva cuvinte despre cei care au ajutat la desfășurarea acestui concurs?

Luca Moga:
Am încheiat contracte de parteneriat cu Primăria comunei Avram Iancu. Domnul primar Heler Sandu ne-a ajutat cu banner-ul concursului, conceput de Alexandru Moga și confecționat la Tipo-Rex, cu diplomele, cupele, cât și cu premiile care au fost în valoare de 500 de lei pentru locul I, 400 și 300 de lei pentru locurile II și III, respectiv 300 de lei pentru cea mai mare captură. Am avut un contract de parteneriat și cu Primăria comunei Vidra. De asemenea, Primăria orașului Câmpeni a promis că ne va ajuta și va susține asemenea evenimente. Și Consiliul județean Alba s-a implicat prin președintele Ion Dumitrel... vreau să vă spun că susținerea autorităților locale contează foarte mult în buna desfășurare a unor asemenea evenimente.


ariesmic2013_7
Arieșul Mic a fost anul trecut challenge, anul acesta a fost open... în acest ritm vom avea anul viitor Finala pe Arieș?

Luca Moga:
Eu cred că există condițiile necesare pentru a organiza o Finală în această zonă. Trebuie să avem în vedere că lacul de la Mihoești e la confluența celor două râuri. Poziția este foarte bună pentru că se pot organiza manșe atât pe Arieșul Mare, cât și pe Arieșul Mic, dar se pot susține și manșele de lac, acestea făcând parte în general din concursurile de muscă artificială. Însă aceste lucruri sunt chestiuni pe care le vom analiza în cadrul Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială. Cred că atunci putem să discutăm cu certitudine despre un asemenea lucru.


ariesmic2013_8
În mai puțin de trei săptămâni veți participa la Campionatul Mondial din Norvegia. Care sunt gândurile dvs. înainte de acest eveniment?

Luca Moga:
Informațiile privitoare la zona respectivă sunt puțin contradictorii. Ceea ce am aflat despre peștii de acolo și eventualele muște utilizate sau recomandate nu este concludent. Din păcate nu au fost posibilități de a fi prezenți acolo cu ceva vreme înainte de concurs și de a ne antrena în zona respectivă. Am discutat și cu domnul Vasile Pop, celălalt coechipier, și e o oarecare stare de incertitudine, dar noi plecăm cu optimism. Sigur că ne dorim să facem o figură plăcută acolo și vom face tot ce ne stă în putință. Mai mult, am luat legătura cu organizatorul, cu Gim Nerdal, căruia i-am propus formarea unei echipe comune din participanții români și cei niponi. Având în vedere că din România participă doi concurenți, iar din Japonia s-au înscris trei, am solicitat constituirea unei echipe mixte. Gim Nerdal ne-a răspuns That is exactly what we've planned. Acum așteptăm și răspunsul celor din Japonia. Ar fi un mare avantaj să putem concura în cadrul unei echipe complete.


Vă mulțumesc foarte mult și vă ținem pumnii.

Luca Moga:
Vă mulțumesc și eu pentru gândurile bune în legătură cu Norvegia și ne reauzim la competiția de pe Arieșul Mare.

***

Mulțumim d-lui Gal Zsolt pentru fotografiile realizate