Adunarea Festivă Anuală a Muscarilor - interviu cu dl Adrian Trîmbițaș

AFAAP2020_900

În perioada 31 ianuarie - 2 februarie s-a desfășurat la Sovata Adunarea Festivă Anuală a Muscarilor, reuniune organizată de Clubul Flyfishing Reghin în cadrul căreia s-au decernat premiile Echipa Anului și Muscarul Anului și s-au discutat propunerile pentru calendarul competițional intern și modificările la regulamentul privind organizarea concursurilor ce vor fi înaintate spre aprobare Comisiei de competiții a AGVPSR. Domnul Adrian Trîmbițaș, din partea Clubului Flyfishing Reghin, ne-a oferit detalii de la această întâlnire.


Câteva cuvinte despre adunarea festivă a muscarilor din acest an…

Adrian Trîmbițaș: Anul acesta ne-am reunit la Sovata, punctul de întâlnire a fost Cabana Repaș, situată chiar pe pârtia de schi, și am avut onoarea să ne strângem 21 de muscari. Pentru prima dată la o asemenea reuniune au participat doi muscari din Sibiu, de la Clubul Fly Fishing Sibiu, care și-au arătat interesul față de eveniment și au propus includerea în programul competițional a unui râu din zona lor, Avrig.

Mare parte dintre participanți au venit de vineri, în special cei din județul Mureș, am schiat, sâmbătă dimineața au ajuns și restul pescarilor și, spre bucuria mea, majoritatea muscarilor sunt și schiori, reușind de această dată să îmbinăm cele două hobby-uri. Domnul Daniel Suciava, vicepreședintele clubului nostru care s-a ocupat de organizarea evenimentului și a prezidat o bună parte din ședință, a avut ideea să combinăm schiatul cu reuniunea anuală, să facem ceva plăcut, să venim împreună cu familiile.

AFAAP2020_21

AFAAP2020_26

AFAAP2020_32

Gazdă a fost Cabana Repaș, la care accesul a fost posibil doar cu mașini 4x4, pentru că a nins, iar ceilalți participanți au venit cu telescaunul. Pensiune frumoasă, aer curat, mâncare bună, atmosferă de munte, gazde primitoare, ne mai așteaptă… doar laude!

Câțiva dintre participanți s-au oprit la Câmpul Cetății, unde au pescuit și au prins câțiva păstrăvi, aproximativ 40 de bucăți, astfel încât toți cei cazați la cabană, în jur de 35 de persoane, am avut și păstrăv afumat.

AFAAP2020_13

AFAAP2020_14

După grătar și păstrăv, sâmbătă seara am început ședința, iar după deschidere a avut loc ceremonia de premiere pentru Muscarul Anului: pe locul al III-lea m-am situat eu, pe locul secund s-a clasat Buzaș Florin, Țucă cum îi zicem noi, iar locul I a fost câștigat de Raul Tătar. A urmat premierea pentru Echipa Anului, locul al III-lea revenind echipei Lostrița Reghin, compusă din Gigi Hădăneanu, Vasile Cocean și dl Alin Danci, pe locul al II-lea s-a situat Fly Fishing Dedicated, formată din Bodea Andrei, Raul Tătar și Adrian Vlasiu, iar Echipa Anului 2019 a fost Mureș Fly, din care fac parte alături de Țucă și Alin Hirișcău.

AFAAP2020_02

AFAAP2020_03

Un alt punct pe ordinea de zi a fost formularea de propuneri pentru modificarea regulamentului, printre cele mai importante numărându-se creșterea dimensiunii peștilor ce punctează în concursuri de la 16 la 18 cm, revenindu-se la prevederea ca toți peștii să fie măsurați și eliberați de arbitru. Anul trecut s-a introdus dimensiunea minimă de 16 cm, anul acesta vom avea 18 cm și cred că ar fi bine să ajungem la 20 cm, așa cum este și la concursurile internaționale. Au mai fost introduse și alte modificări pentru a se pune în acord regulamentul nostru intern cu noile prevederi din regulamentul FIPS-Mouche, dar și clarificări privind modul de acordare a punctelor la concursurile pe echipe.

AFAAP2020_15

AFAAP2020_20

Când începe sezonul competițional și unde va avea loc Finala?

Adrian Trîmbițaș: Pe 11 aprilie, concurs pe lacul din comuna Beliș, organizat de Aqua Transilvae, după aceea, tot în aprilie, pe 25 și 26, avem râul Avrig, dar să vedem dacă se aprobă modificarea ordinului de prohibiție pentru ca pescuitul să înceapă de la 1 aprilie... Dacă nu se aprobă, îl vom programa după 1 mai. Anul acesta vom avea 9 etape pe râu și două etape pe lac, 24-25 octombrie va fi Câmpul Cetății, ultimul concurs al anului. S-a votat ca Finala să se țină pe Bistrița Aurie, în perioada 5-6 septembrie. Ca ape noi, în campionat avem râul Avrig, clubul nostru, Flyfishing Reghin, a propus reintroducerea Mureșului cu afluenții săi Ilva și Răstolița, concursul fiind în august. De asemenea, a revenit Valea Iadului prin bunăvoința dlui Marius Bândilă de la Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea. Anul acesta au ieșit din calendarul competițional Râul Mare și Someșul Rece.

AFAAP2020_29

AFAAP2020_28

Despre participarea la Europene și Mondiale...

Adrian Trîmbițaș:
Am văzut un interes mare în ceea ce privește Europenele din Norvegia, pentru care avem deja o echipă completă plus 3 rezerve. Desigur, ar fi foarte frumos să participăm cu două echipe, dar momentan am discutat doar despre intenția de a participa la competițiile internaționale, o să avem un termen-limită pentru depunerea avansului și parcă până în 8 aprilie trebuie achitată integral taxa. Eu cred că vom avea o echipă completă în Norvegia. Din păcate, nu e ușor, este un efort financiar important pentru cei care participă. Și pentru Mondialele din Finlanda există interes din partea a două persoane, dar, deocamdată, suntem la nivel de discuții interne. A fost un interes mai mare pentru Norvegia deoarece aici se va pescui pe patru râuri și un lac, pe când în Finlanda sunt programate manșe pentru trei lacuri și două râuri, ceea ce, din păcate, pe noi ne dezavantajează total.

AFAAP2020_30

Ce așteptări aveți pentru campionatul din acest an?

Adrian Trîmbițaș: Așteptări normale, ca să spun așa… Personal, vreau să mă clasez în primele cinci locuri, iar target-ul clubului este să avem trei membri între primii cinci clasați, ceea ce am realizat și în anii trecuți. M-am bucurat că anul acesta primele cinci locuri din clasamentul general au revenit pescarilor din județul Mureș, sper ca și anul viitor să repetăm performanța.

Clubul nostru va organiza anul acesta Open Mureș și Târnava Mare, acestea sunt cele două concursuri de care ne vom ocupa. Gurghiul este încă în așteptare și în evaluare, este destul de greu de programat aici o competiție deoarece variază debitul și limpezimea apei.

Pe lângă cele două premieri, Muscarul Anului și Echipa Anului, vom avea de acum și Clubul Anului. A fost propunerea domnului Marius Neamț, bine primită de cei prezenți, avându-se în vedere atragerea de noi participanți la concursuri și creșterea cluburilor de fly. În 2019 din clubul nostru am avut 7 sau 8 pescari care au participat la concursuri, astfel încât sperăm pentru 2020 și la un titlu de Clubul Anului.