Arieșul Mic - revelația campionatului

În perioada 27-29 iulie a avut loc concursul de pescuit la muscă „Arieșul Mic”. 16 pescari au fost prezenți pe malurile Arieșului Mic. 3 zile de pescuit la muscă, 5 manșe pe râu, cazare în cort, masa „din brișcă”, foc de tabără... pescari și prieteni, colegi de competiție, pescuit la muscă și ieșire în natură, peisaj deosebit și amintiri pentru tot anul. Clubul Muscarilor Baia de Arieș a fost organizatorul primei ediții a acestui concurs challenge, club ce s-a înființat de mai puțin de un an. Președintele clubului, domnul Luca Moga, a avut amabilitatea de a ne vorbi despre concursul ce s-a terminat cu doar câteva ore în urmă.aries130072012
Bună seara domnule Moga și vă mulțumesc pentru disponibilitate. V-aș ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre Clubul Muscarilor Baia de Arieș, mai precis cum a apărut ideea de a constitui acest club?

Luca Moga: Am acumulat o experiență competițională la concursurile naționale și internaționale: am fost campion național în 2004, vicecampion național în 2009, am ocupat locul III în 2011, am câștigat Cupa Celor 3 Lacuri, am avut rezultate bune în competițiile naționale și am participat la patru Campionate Europene. M-am gândit că este bine ca experiența și cunoștințele pe care le-am acumulat să nu se piardă, am dorit să le transmit unor tineri și, în acest fel să perpetuăm, să rămână aceste informații legate de pescuitul cu musca artificială. Am găsit un teren favorabil, unde sunt câțiva tineri talentați, și văd că au dorit să patricipe la genul acesta de manifestări. Astfel s-a înființat acest club.


Membrii clubului sunt doar din Baia de Arieș sau și din alte localități?

Luca Moga: Majoritatea sunt din Baia de Arieș, avem un membru dintr-o altă localitate, e vorba de Olescher Dan din Timișoara, iar la acest concurs s-a prezentat un domn, Beleiu Onișor, care dorește să se înscrie în club și care este din Arieșeni.


Câți membri are acum clubul?

Luca Moga: Acum sunt 18 membri, deoarece îl consider deja membru pe domnul Beleiu Onișor. Dânsul a avut o comportare bună, a luat locul doi la concursul acesta, cred că știe multe despre pescuit și poate să aducă chiar o infuzie de informații, o modalitate diferită de abordare a lucrurilor. Dar nu acest lucru este cel mai important pentru că avem la Club și membrii necompetitori.


Pentru competiția ce debuta vineri, 18 pescari la muscă din diferite regiuni din țară s-au înscris pentru a concura...

Luca Moga: ...s-au înscris 18, dar au venit 16. Au intervenit anumite probleme și doi concurenți nu s-au putut prezenta... domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială, și domnul Constantin Coza nu au putut veni din cauza unor probleme personale.


aries230072012
Așadar 16 muscari au participat vineri la ședința tehnică, după care s-au îndreptat spre râu. Cum au găsit apa, Arieșul Mic, și cum a fost vremea?

Luca Moga: Apa a fost bună și vremea favorabilă. Vineri, în timpul concursului, au avut loc în apropierea zonei de aval, pe standurile de jos, câteva descărcări electrice. Din cauza lor a trebuit să întrerupem prima manșă... este o regulă de protecție a concurenților, având în vedere că se utilizează bețe de carbon ce sunt bune conducătorare de electricitate. Atunci am decis, la solicitarea unor arbitri, să se întrerupă manșa. Cu toate acestea, rezultatele au fost viciate foarte puțin, adică, în majoritatea standurilor, apa a rămas limpede și s-a putut puncta. S-au prins pești.


A plouat, au fost averse, sau au fost doar descărcări electrice... doar zgomot sau și apă?

Luca Moga: A plouat doar puțin și nu a fost afectată apa... doar două standuri au fost influențate. A venit de undeva o viitură scurtă, s-a tulburat apa și unul dintre concurenți a fost nevoit să întrerupă. Concurentul respectiv este la începutul activității competiționale, însă s-a comportat exemplar. Este un tânăr din Alba Iulia, eu l-am arbitrat în standul din amonte.


Sâmbătă erau programate 3 manșe pe râu...

Luca Moga: ...am modificat puțin programul, față de ceea ce a fost stabilit. Vă spun sincer că, chiar dacă au fost 16 concurenți, nu ne-am așteptat să fim chiar așa de populari, la o asemenea notorietate a concursului. Din această cauză am considerat că manșa de pe lac, de duminică, care a fost gândită ca un lake banks, ca o manșă de pescuit la muscă de pe mal, nu asigura condiții egale de concurs pentru cei 16 competitori. Lacul de la Mihoești este o acumulare mică de apă, care nu este închis în întregime, este semi-închis, iar competitorii nu ar fi avut șanse echilibrate. Celor 16 pescari nu le-am fi putut asigura condiții egale de concurs. Astfel, am decis, să scoatem manșa de lac din competiție și să punem duminică încă o manșă de râu. De fapt a fost nevoie de două manșe pe râu, pentru că aceste concursuri challenger au menirea de a promova o anumită apă. Dacă sunt posibile 3 manșe pe o apă pentru fiecare competitor atunci, în funcție de bonitatea apei - mă refer la numărul de capturi și la modul de organizare - competiția poate fi promovată în rândul concursurilor open care se constituie ca etape în campionatul național. Toată lumea a fost de acord că acest concurs poate să devină unul de tip open și atunci am mai programat duminică două manșe. Astfel am ajuns ca sâmbătă să avem două manșe și, în total, cinci manșe pe Arieșul Mic. În ultima manșă au concurat toți participanții, de fapt toți am concurat pe un singur sector. Am stabilit că tot rîul este un sector. Bineînțeles că s-au făcut trageri la sorți, astfel încât fiecare pescar a avut standul lui. Peștii au fost păstrați vii în saci de plastic, după care s-au măsurat în standurile din aval, respectiv s-au grupat câte doi competitori și și-au măsurat peștii prinși, pe care i-au avut în sac, în așa fel încât să nu existe dubii privind dimensiunea capturilor și numărul acestora.


Să vă întreb și despre pești... Cum a fost apetitul acestora?

Luca Moga: În primul rând vreau să vă spun că la tragerea la sorți - mă rog, fiind tragere la sorți se poate întâmpla și chestiunea asta - toți concurenții mai valoroși au fost grupați într-un singur sector, iar, în acest fel, din punct de vedere al punctajului, s-au măcinat între ei. Astfel s-au creat anumite condiții pentru un mic dezechilibru. Pe de altă parte trebuie să constatăm că în cele trei zile de concurs s-au prins peste 200 de pești. În manșa de vineri s-au prins mai puțini pești, însă sâmbătă, în ambele manșe, s-a prins mult. A fost o medie de peste 13 pești per concurent. Este o medie bună, ținând cont că, de exemplu, în concursul open de pe Crișul Repede, 42 de concurenți au prins 22 de pești în trei zile.


La ce a mers mai bine... la nimfă, udă, uscată, streamer? Care au fost imitațiile câștigătoare?

Luca Moga: Cred că s-a pescuit cu succes la uscată. La acest concurs s-a jucat, de fapt, cu cărțile pe masă. Ceea ce au putut remarca toți cei prezenți a fost atmosfera de prietenie și colegialitate. A fost un concurs mic cu o atmosferă deosebită. Toată lumea s-a înțeles cu toată lumea, am fost mai degrabă prieteni decât parteneri de concurs. Atmosfera a fost foarte plăcută, spre deosebire de multe alte concursuri unde am avut o competiție mai tensionată. Toată lumea și-a prezentat muștele, fiecare a prezentat colegilor soluțiile câștigătoare.... am concluzionat astfel că unii dintre concurenți au folosit cu succes imitații de furnici ca muște uscate, iar membrii Clubului din Baia de Arieș au folosit imitațiile unor efemere ce apar frecvent atât pe Arieșul Mare cât și pe Arieșul Mic, legate cu ajutorul unor pene dintr-un saddle genetic; sunt niște muște uscate foarte mici, legate pe cârlige de 18, 20 sau chiar 22. Sunt foarte eficiente, ținând cont că populația piscicolă este, în majoritate, constituită din lipani. Trebuie să menționăm faptul că s-au prins și multe exemplare de păstrăv curcubeu, fântânel sau indigen....


Cine au fost câștigătorii? Pe cine felicităm pentru primele trei locuri.

Luca Moga: Locul întâi a fost ocupat de domnul Sorin Penciu, de la Clubul Muscarilor Baia de Arieș, pe locul doi s-a situat domnul Raul Tătar, din Târgu Mureș, pe locul trei domnul Onișor Beleiu, din Arieșeni, care, cum am spus, dorește să devină membru al clubului nostru.


Cine a prins cel mai mare pește?

Luca Moga: Cel mai mare pește a fost un păstrăv curcubeu de 30.6 cm, prins de domnul Raul Tătar, care a luat în acest fel și trofeul pentru cea mai mare captură.


Ce ne puteți spune despre premii sau sponsori?

Luca Moga: Premii nu s-au acordat. Doar trofee, iar acestea au fost realizate cu sprijinul primarului din Baia de Arieș, domnul Pandor Traian. De asemenea, domnul Dan Olescher, de la firma Agressione, a avut o sponsorizare pentru patricipanții la challenger-ul „Arieșul Mic”. Cam atâta.... Primăria din Vidra a sprijinit acțiunea Clubului și ne-a pus la dispoziție sala de sport în eventualitatea unor ploi mai puternice, iar unii dintre concurenți au dormit chiar acolo, în sală. Am avut și sprijinul Ocolului Silvic Valea Arieșului, prin domnul inginer Goia Vasile cel care ne-a prezentat șefului oculului silvic, iar astfel am reușit ca taxele de pe participare să fie 0... doar permisul ANPA...


Mai aveți în vedere, în acest an, organizarea altor evenimente?

Luca Moga: Consiliul Județean Alba va organiza, ca și în ceilalți ani, Târgul de Turism Rural de la Albac. Cu ocazia acestui eveniment se ține, cam de 5-6 ani, și un concurs care a devenit deja etapă în cadrul Campionatului național. El are loc în primul week-end din septembrie și bineînteles că și Clubul Muscarilor Baia de Arieș este implicat, prin mine, în organizarea tehnică a concursului. Concursul „Aventuri în Apuseni” este de categorie open și are loc pe râul Arieșul Mare. Anul trecut a avut loc în amonte de Albac, dar acum se pare că bonitatea apei ne permite să avem standuri și în Albac și în aval de Albac. Acum depinde și de numărul de concurenți, în momentul în care o să știm numărul de participanți o să vedem unde și cum dispunem standurile.

După concursul de la Albac, la aproape o săptămână, va avea loc Cupa Celor 3 Lacuri, organizată de Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială. Va fi și prima etapă din Finala Campionatului Național. Următoarea etapă se va desfășura pe Mureș, pe defileul Deda-Toplița. Clubul va participa prin membrii săi, având în vedere rezultatele bune de până acum care ne-au calificat pentru finală. Regretul meu este că prin jocul rezultatelor de până acum domnișoara Bega Alexandra, care a participat și a prins foarte bine în concursul de la „Arieșul Mic”, a căzut în grupă cu cei mai experimentați competitori, iar clasamentul fiind alcătuit pe baza algoritmului total placing, respectiv se cumulează numărul de locuri ocupate dintr-o manșă, s-a clasat doar pe locul 13. Chiar dacă a prins mulți pești, nu a ocupat un loc bun în clasament, având în vedere că a fost într-o grupă foarte valoroasă. Acesta este marele meu regret pentru că este o concurenta talentată... să speram că la Albac va avea rezultate bune, în așa fel încât să poată participa la finală, alături de ceilalți membri ai clubului. Ea e singura care mai trebuie să se mai califice.


Aceasta a fost prima ediție a „Arieșului Mic”... Considerând succesul înregistrat și potențialul zonei, vă gândiți la o extindere a acestui concurs sau la alte competiții organizate de clubul dumneavoastră pentru la anul?

Luca Moga: S-ar putea, ținând cont că de la prima ediție au venit mulți participanți. Cred că va fi nevoie să extindem zona de pescuit, iar aici mă refer mai ales la o extindere în favoarea calității concursului. Eu am în vedere faptul că există aici niște locuri foarte frumoase, cu o bonitatea deosebită, locuri situate în partea dinspre Avram Iancu și Târsa. Le cunosc personal, am mai pescuit și concurat acolo, pe Arieșul Mic, în etape județene organizate de AGVPS. Sunt niște zone splendide... am putea avea un concurs de tip open, va trebui să facem un sediu oficial al concursului, iar majoritatea pescarilor se vor caza la pensiunile din Vidra.... Pe de altă parte, sper ca activitatea clubului nostru să fie cunoscută de cât mai multe persoane, ca acesta să fie cunoscut și să atragem și sponsorizări...


Vă mulțumesc pentru amabilitate și permiteți-mi să vă felicit și eu pentru organizarea acestui concurs.

Luca Moga: Și eu vă mulțumesc și vă doresc toate cele bune.