Gurghiu - un nou succes al FlyFishing Dedicated

gurghiu2013_1
FlyFishing Dedicated Club din Mureș a organizat între 2 și 4 august Open-ul Gurghiu, competiție din cadrul Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială. Un peisaj deosebit, un râu îngrijit și un club activ par să fie ingredientele unei competiții de succes. Domnul Raul Tătar, competitor, campion național en titre și membru al clubului organizator, ne-a vorbit despre acest concurs.


Cum s-a văzut open-ul Gurghiu din punctul de vedere al organizatorilor?

Raul Tătar:
Cel care a organizat și căruia trebuie să-i mulțumim este dl Adrian Trâmbițaș, eu doar l-am ajutat. Principala problemă a fost găsirea arbitrilor pentru constituirea celor 3 brigăzi de arbitri. La Gurghiu nu a fost un concurs cu arbitraj reciproc, am căutat să eliminăm orice suspiciune și discuție. În rest, totul a decurs normal. S-au realizat standuri de lungimi egale, dar știți cum se întâmplă, unele au mai mulți pești, altele mai puțini. Ceea ce e de remarcat este că s-au prins pești mari, dacă facem comparații cu alte concursuri.


gurghiu2013_12
Cum au fost vremea și apa râului Gurghiu?

Raul Tătar:
Apa a fost bună, limpede și cu un nivel destul de mic. Doar în prima manșă un afluent al Gurghiului a tulburat apa din standurile din aval, ultimele cinci standuri, acesta fiind singurul incident. După-amiază apa s-a limpezit și s-a putut pescui foarte bine. Vremea a fost excelentă... cald, soare, nu a plouat deloc.


Pe Gurghiu se desfășoară în mod repetat acțiuni de repopulare și de ecologizare. S-a văzut acest lucru în bonitatea apei, în numărul de capturi?

Raul Tătar:
S-a văzut clar acest lucru. În zona unde am repopulat anul trecut, în amonte, există foarte mulți pești. Și în concurs pe standurile de sus au fost mai multe capturi comparativ cu standurile din aval. La acest concurs numărul de capturi a fost mai mare decât cel de anul trecut, deci râul evoluează în bine. S-au prins peste 290 de pești, cu o medie per concurent mai mare.


Cine a prins cel mai mare pește?

Raul Tătar:
Lucian Tătar, fratele meu, a prins un păstrăv indigen de 37 de centimetri.


gurghiu2013_13
Cum a arătat podiumul după cele 3 manșe?

Raul Tătar:
Pe primul loc s-a situat dl Boroș Arpad, locul secund a revenit dlui Adrian Trâmbițaș, iar locul al treilea a fost câștigat de dl Florin Buzaș. Este un nou succes al clubului FlyFishing Dedicated.


Care au fost imitațiile cele mai folosite în timpul concursului?

Raul Tătar:
Din ceea ce am observat, s-a prins foarte bine cu diverse variații ale nimfei Pheasant Tail. Majoritatea peștilor s-au prins la nimfă, Gurghiul fiind un râu unde pescuitul la uscată nu dă cele mai bune rezultate. S-au prins pești și la muscă udă, de exemplu cam o treime din peștii prinși de mine au fost la udă.


gurghiu2013_14
Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și clubul organizator...

Raul Tătar: Sponsori nu am avut. Cazarea a fost la pensiunea dnei Cheța, care a fost primitoare ca de obicei, cu mâncare foarte bună și din belșug... a fost foarte bine. Clubul FlyFishing Dedicated, care este cel mai recent club înființat și care cred că are cel mai mare număr de membri, a dovedit că poate organiza foarte bine asemenea concursuri. Urmează să ne ocupăm și de Finala de pe Mureș, dar avem în plan și două acțiuni de ecologizare, una pe Mureș și una pe Gurghiu. Ne gândim, de asemenea, la organizarea unei tabere de pescuit la muscă pentru copii, o acțiune foarte importantă pentru acest sport.


În aproximativ o lună și jumătate veți participa la Campionatul European din Slovacia. Ce ne puteți spune despre echipă și care sunt gândurile de dinaintea concursului?

Raul Tătar: Eu voi fi căpitanul echipei în cazul în care vom putea să ne prezentăm cu o echipă... sunt probleme financiare, deplasarea la astfel de concursuri necesită un efort financiar important din partea participanților. Echipa pe care dorim să o prezentăm la aceste Europene este una tânără, pescari buni și determinați. De asemenea, sperăm la rezultate bune, dacă luăm în calcul faptul că râurile din Slovacia și modul de a pescui în aceste ape prezintă similitudini mari cu ceea ce întâlnim în România.


Vă mulțumesc pentru interviu, vă ținem pumnii și vă așteptăm cu vești bune de la Europene.

Raul Tătar:
Vă mulțumesc și sper să vă pot da cele mai bune vești în legătură cu Slovacia.


***

Mulțumim d-lui Gal Zsolt pentru fotografiile realizate