Open Someșul Rece - interviu cu dl. Alin Hirișcău

somesrece2018_29


În perioada 11-12 august s-a desfășurat Open Someșul Rece, una dintre cele mai apreciate și așteptate etape din campionat, care s-a bucurat în acest an de participarea a 18 pescari. Despre cele două zile de concurs, atmosferă și câștigători am vorbit cu dl. Alin Hirișcău, căruia îi mulțumim pentru interviul acordat.


somesrece2018_01

somesrece2018_13

Cum a fost al doilea concurs organizat de dvs. pe Someșul Rece?

Alin Hirișcău:
Nu foarte dificil, chiar mi-a fost mult mai ușor decât anul trecut să fac standurile și să delimitez zona de pescuit. De această dată am ales o zonă nouă pe care nu s-a mai pescuit la edițiile anterioare, partea superioară a râului aflată lângă locul de campare, unde se credea că sunt mai mulți pești. Din păcate, nu s-a prins foarte mult pește, în special în prima zi. Apa a fost puțin ridicată, cred că presiunea atmosferică a fost extrem de scăzută și peștii nu au mâncat... până seara debitul s-a diminuat cu 10-15%, ceea ce a făcut probabil ca duminică să tragă mult mai bine peștii.

somesrece2018_18

Am fost 18 concurenți, inițial s-au înscris 20, însă, din păcate, doi nu au putut să vină. Ne bucurăm că apa are încă pește, deși sâmbătă aveam ceva dubii, doar că duminică ne-am schimbat părerea.

somesrece2018_22

somesrece2018_23

Atmosfera a fost extraordinară, vineri și sâmbătă seara am făcut mâncare la ceaun, am stat până la 2-3 noaptea, am dormit în cort sau în hamac, la 6 dimineața trezirea și spre standuri. Am avut doi concurenți care nu au mai participat niciodată la concursuri, iar unul dintre ei s-a clasat în puncte.

somesrece2018_05

A plouat pe perioada concursului?

Alin Hirișcău:
A plouat doar la terminarea ultimei manșe, clasamentele le-am făcut în mașină, iar premierea a fost foarte scurtă.

somesrece2018_09

somesrece2018_17

Care a fost cea mai mare captură și cum s-a prins?

Alin Hirișcău:
Din păcate, cea mai mare captură a avut doar 27,7 cm, un lipan prins de Trîmbițaș Adrian. S-a prins destul de slab comparativ cu ceea ce au făcut alți colegi sau am făcut eu când am fost aici la pescuit sau în antrenamente. Duminică însă s-a prins destul de bine, și în manșa a cincea și în manșa a șasea. Comparativ cu anii trecuți, când raportul dintre păstrăvi și lipani era egal, acum acesta este net în favoarea indigenilor, majoritatea fiind peste 17-18 cm, foarte puține exemplare au fost sub limită.

somesrece2018_11

Ce imitații au fost cele mai prinzătoare?

Alin Hirișcău:
Cei mai mulți dintre concurenți au pescuit la nimfă, s-a folosit în special pheasant tail portocaliu cu CDC în jurul gâtului, un peeping caddis verde și un model de pheasant tail cu cerclaj verde. Singurul care a pescuit mai mult la uscată și a prins pești a fost Mihai Vasilescu, dar au mai fost trei-patru concurenți care au prins la uscată.

somesrece2018_28

Cum a arătat podiumul?

Alin Hirișcău:
Pe locul I s-a clasat Raul Tătar, locul al II-lea a fost ocupat de Nicolae Țebrean, iar Buzaș Cotea Ioan s-a situat pe locul al III-lea. Titlul pentru Cea mai mare captură i-a revenit lui Adrian Trîmbițaș, cu lipanul de 27,7 cm.

somesrece2018_31

somesrece2018_33

Cum mai stau lucrurile cu microhidrocentrala care urma să fie construită pe Someșul Rece?

Alin Hirișcău:
Din câte știu, s-a anulat autorizația de construcție, dar procesul continuă, nu este imposibil să se elibereze o nouă autorizație, astfel că, din păcate, nu suntem sută la sută siguri că s-a rezolvat problema. În schimb, ce am auzit de bine este că RNP-ul va popula râul cu păstrăvi indigeni, pești care se află acum în crescătoria de la Gilău.

somesrece2018_35

În aproximativ o lună veți fi prezent la Mondialele din Italia. Cum merg pregătirile?

Alin Hirișcău:
În afară de muște și rezervări pentru avion și mașină... Dorim să mergem cu avionul pentru că ultima dată, când am fost la antrenamente, acum două săptămâni, nu ne-a prea plăcut călătoria, am pierdut foarte mult timp pe drum și acum ne orientăm să mergem cu avionul. Acum două săptămâni am fost la antrenament împreună cu doi colegi din echipa României, cu Adrian Trîmbițaș și Daniel Suciavă, am pescuit pe apele care vor fi în concurs și ne-am făcut măcar o idee legată de muște și despre modul în care o să abordăm râurile și lacul. Am început să legăm câteva muște ca urmare a testărilor pe care le-am făcut acolo și... sperăm că ajungem pe podium.

Vă ținem pumnii și vă așteptăm cu cele mai bune rezultate!