EFTTEX 2016

efttex2016_00
A 35-a ediție a European Fishing Tackle Trade Exhibition a avut loc anul acesta la Amsterdam, în perioada 16-18 iunie. Peste 2800 de profesioniști din industria pescuitului sportiv și 200 de expozanți din 35 de țări s-au întâlnit în cadrul acestui eveniment ce va defini piața sculelor de pescuit și evoluția sa pentru următorul an.

Se observă cu ușurință diversificarea ofertelor marilor producători ce caută să acopere diferitele stiluri de pescuit - prin achiziția unor branduri existente sau lansarea unora noi - dar și apariția micilor firme specializate care se impun prin produse de înaltă calitate. Trebuie remarcată și prezența firmelor outdoor a căror ofertă se intersectează cu activitățile de pescuit sportiv.

efttex2016_56

Dincolo de generalități, cele mai puternice imagini de la eveniment sunt zecile de vitrine cu mii de năluci și gama aferentă de lansete și mulinete. Desigur, nălucile sunt făcute să-ți atragă privirea, însă diferitele stiluri de pescuit cu năluci par a fi „răsfățatele” pieței.

efttex2016_38

Unul dintre principalele puncte de atracție ale EFTTEX este standul de prezentare a noilor produse. Pescuitul la muscă a fost bine reprezentat în acest an de către marii clasici și debutanții pe piața europeană.

efttex2016_39

Vedeta lansetelor de muscă a fost, desigur, Sage X, noua serie ce se bazează pe tehnologia KonnecticHD Technology ce imprimă blank-ului o acțiune rapidă, o revenire și un stop ferme în lansare. Este un băț foarte rapid (după preferințele mele), dar care se încarcă ușor în lansare și lucrează pe întreaga sa lungime. Structura blank-ului face ca vibrațiile laterale ale lansetei să fie mult diminuate, ceea ce permite efectuarea unor aruncări la distanță precise și un control sporit al șnurului. Seria cuprinde modele pentru apă dulce de clase 3-6, modele pentru apă sărată de clase 5-10, modele switch clase 6-8 și spey 6-10, prețul fiind între 900 și 1000 Euro. Componentele sunt de calitate, însă „lucrătura” și „combinațiile cromatice” sunt mult sub ceea ce se așteaptă de la o lansetă cu un asemenea preț. Prin seria X, Sage rescrie caracteristicile modelor rapide precum Sage One, dar cu un blank ce lucrează mai mult în partea de mijloc atât în lansare, cât și în recuperare sau la înțeparea și aducerea peștelui. Este foarte plăcută în castingul la distanțe medii sau mari.

efttex2016_02

Sage X este probabil reacția la succesul înregistrat de Scott Radian, Loomis NRX LP sau Hardy Wraith, lansete rapide ce permit însă un casting relaxat, în apropiere sau la depărtare, oferind un feeling și un contact excelent cu șnurul.

efttex2016_37

Douglas Outdoors, firmă americană ce se bucură de extrem de multe aprecieri din partea unor site-uri de specialitate, prezintă la această ediție seria Douglas Sky, lansete cu lungimi de la 9 la 11 picioare și clase de la 2 la 12, o diversitate de modele ce se adresează celor mai variate preferințe.

Lanseta de 9 picioare clasa 5 prezentată la Best New Products este construită pe un blank versatil semi-rapid, foarte bine echilibrată, o mare rezervă de putere, are un vârf sensibil și poate fi folosită în cele mai variate situații de pescuit - lansări scurte, medii sau lungi, un excelent control al șnurului și poziționarea imitațiilor mici sau mari în locul dorit. Din punct de vedere al finisajului lanseta arată foarte bine, fiind o îmbinare între clasic și modern, iar inelele și mânerul sunt de foarte bună calitate. Prețul de comercializare este de aproximativ 650 Euro, raportul preț-calitate fiind considerat bun de viitorii dealeri din Europa.

efttex2016_01

Sunt discuții în jurul acestei firme noi, ce nu include vedete, iar despre tradiție, cea care vinde cel mai bine în fly fishing, nu poate fi vorba. Cine sunt noii veniți care-și plasează produsele în segmentul de top, făcând concurență celor consacrați? Își produc ei blank-urile? Când și-au dezvoltat tehnologia proprie XMatrix și cum pot să asigure garanție pe viață? Au site-urile ce le-au făcut recenzii atât de bune, apreciindu-le în defavoarea unor serii Sage sau Orvis, vreun interes? Poate că da, poate că nu, discuțiile pro sau contra sunt multe și puțin dezinteresate, însă în momentul în care pui mâna pe o lansetă Douglas polemicile aproape că dispar... Mai mult, având în vedere multitudinea de stiluri de pescuit la muscă din Europa, este foarte probabil ca lansetele celor de la Douglas, extrem de variate ca lungime, acțiune și clasă, să înregistreze un succes. Până acum seria Sky este un one-hit wonder.

efttex2016_03

Nu sunt un practicant al pescuitului cu muscă artificială la știucă, însă votul meu merge către Redington Predator. Și asta nu doar pentru calitățile evidente ale acestei lansete, ci pentru întreaga atitudine și comportamentul celor de la Redington, care, în fiecare an, prezintă modele în clasa medie de preț, focalizate pe diferitele stiluri și tehnici de muscărit, ce îmbină materiale hi-tech de calitate, soluții moderne de design, finisare și grija pentru detalii.

Redington Predator este o serie de lansete rapide, cu lungimi între 7.1 și 9 picioare, clase între 6 și 14, fiind dedicată pecuitului în apă dulce sau sărată. Diferite modele de mâner, accesorii de calitate și finisare perfectă a unui blank ce permite lansări lungi și plasarea precisă a unor muște supra-dimensionate, specifice stilului, în cele mai dificile condiții atmosferice. Modelul prezentat de 9 picioare clasă 8 este construit pe un blank ce pare subțire, însă are o mare rezervă de putere, se încarcă ușor și facilitează controlul șnurului. Are garanție pe viață, prețul fiind sub 300 Euro.

efttex2016_04

Wychwood RS - Dacă până acum firma britanică oferea lansete de acțiune parabolică sau semi-parabolică, pentru pescuitul de finețe pe ape mici, noua serie RS este construită pe blank-uri mai rapide, ce se adresează celor care pescuiesc pe lac, din barcă sau de pe mal, și pe râuri mari. Lansetele au lungimi între 9 și 10 picioare, clase 5-8, un vârf rapid și sensibil ce permite folosirea unui nailon sau leader fin. Preț 200 - 299 Euro.

efttex2016_06


Șnururi - Direct concurente au fost Scandi Sweep al firmei Eumer și Easy Cast Pike de la Traun River. Scandi Sweep prezintă o densitate medie a primei porțiuni a capului, partea din mijloc are o densitate mare, iar ultima parte și restul șnurului sunt flotabile. Este recomandat atunci când se pescuiește din barcă spre mal, unde apa este mai mică și există o zonă de vegetație.

efttex2016_05

Cei de la Traun River propun tot un șnur cu densități diferite, însă prima parte are cel mai mare indice de scufundare, partea de mijloc este intermediară, iar restul liniei este din monofilament subțire, ceea ce facilitează lansările lungi și folosirea unor imitații mari.

efttex2016_08

Scandinavian Shooting Head Multi-Tip de la firma Snowbee este un set dedicat stilului spey ce conține un cap și patru vârfuri de densități diferite. Lungimea totală a capului este de 43 de picioare, disponibile în 4 clase de la 7/8 la 10/11. Preț 89 GBP

efttex2016_07

RIO Costal QuickShooter este un șnur dedicat pescuitului în apă sărată, rece, ce prezintă un cap transparent, intermediar, scurt, cu greutate de la WF5I la WF8I. Pe lângă această variantă avem și Costal QuickShooter XP, cu un cap mai greu pentru imitații mari, clase WF8I-WF10I. Preț 80 USD

efttex2016_13

Firstdart Fishing Tackle - fabricant malaysian de linii - a expus Acero Leader și Acero Tippet, produse monofilament din nailon transparent, flexibil, cu o memorie redusă și rezistente. Două produse clasice, de bună calitate, ce diversifică oferta actuală.

efttex2016_12

Linii de nailon au prezentat și cei de la Balazs Filament Technologies Ltd. seria CARBOTEX ELITE - tehnologie de vârf ce permite folosirea de materiale complexe în diferite straturi.

efttex2016_11

efttex2016_52

Linii de fluorocarbon au expus OCKERT GmbH - Edeltrout UV Fluorocarbon, linie cu rezistență sporită la noduri și memorie redusă, cu un indice de refracție similar cu cel al apei la care se adaugă un tratament UV ce reduce reflexia în apă, dar și cei de la STB POWERLINE - CARBONFLEX, linie obținută printr-o tehnologie avansată de extrudare ce asigură un grad ridicat de flexibilitate.

efttex2016_19

La secțiunea mulinete, bine reprezentată în acest an, cei de la Ross Reels au atras privirile tuturor cu noua Colorado LT, o reușită atât din punct de vedere tehnologic - aluminiu 6061, 85g indiferent de clasă - cât și estetic - design aerisit, linii extrem de plăcute. Disponibilă în 3 clase 0/3, 3/4, 4/5, catgoria de preț 285-295 USD.

efttex2016_15

Redington RISE- preț sub 200 Euro - este o mulinetă cu tambur mare, aliaj aluminiu 6061, cu un sistem compact de control al frânei, două brațe, o îmbinare a liniilor clasice cu cele moderne.

efttex2016_21

efttex2016_18

Englezii de la Hardy și cei de la Snowbee propun modele cu tambur de rezervă, ușor adaptabile la diferitele condiții de pescuit în care este necesară schimbarea șnurului. Desigur, cele două mulinete sunt în categorii diferite de calitate și preț, Hardy Ultralite ASR fiind în intervalul 200-299 Euro, iar Snowbee Spectre costând în jur de 210 Euro.

efttex2016_16

efttex2016_17

La categoria peste 300 Euro sunt prezenți cei de la Douglas Outdoors cu Argus Rex - mulinete cu tambur mare pentru șnururi de la 8 la 12, design clasic, dedicate pescuitului în apă dulce la specii mari de pești, culoare neagră - și Sage seria 6200 cu modele pentru pescuitul în apă dulce sau sărată, ce permit folosirea șnururilor de la 5/6 la 11/12, tambur mare, sistem de frânare încapsulat, 3 variante de culoare. Ireproșabile din punct de vedere al calității și finisajului.

efttex2016_20

Asquith Fly este noul model al celor de la Shimano, produs în două variante - clase 3/4 și 7/8 - utilizabil și în apă sărată, protecție la coroziune, cu un sistem de frânare de cea mai bună calitate. Excelentă din punctul de vedere al realizării tehnice și al fiabilității, dar cu un design neutru. Categorie de preț sub 299 Euro.

efttex2016_41

La secțiunea îmbrăcăminte, Redington a prezentat Sonic-Pro HDZ Wader, excelentă finisare, material în 4 straturi, fermoar în față, structură foarte bună a materialului din zona de contact cu gheata, croit pentru a facilita deplasarea în apă. Categorie de preț peste 300 Euro.

efttex2016_42

Traum River Premium Wader, croială clasică, 5 straturi la nivelul picioarelor, pare rezistent, dar este mai greu și rigid, poate fi purtat pe șold sau extins tip salopetă. Categorie de preț peste 300 Euro.

WADERTEK V este produs de cei de la AQUAZ și are caracteristici similare cu cel de sus. În plus prezintă buzunare la nivelul pieptului pentru a proteja mâinile de frig, buzunar interior la nivelul pieptului ce poate fi întors în afară și jambiere de neopren pentru protecție. Categorie de preț peste 300 Euro.

efttex2016_40

Cel mai urât produs, fără nici cea mai mică urmă de finisare sau de calitate, este, de departe, Fir Power Wader al taiwanezilor de la Voll Will. Într-adevăr, atrăgea privirile tuturor!!! Este realizat dintr-un material fabricat după o tehnologie specială (FIR= Far Infrared Ray, particule de carbon și ceramice, antistatic, se usucă repede șamd..), se situează în categoria de preț 200-299 Euro.

efttex2016_48

Tactics Denim Wading Jeans de la Rapala sunt purtați la nivelul șoldului și permit o mobilitate ridicată în condițiile unei ape mici. Categorie de preț 100-299 Euro.

efttex2016_22

VION H-LOCK sunt bocancii celor de la Hodgman cu un sistem ce permite atașarea unor branțuri exterioare pentru o aderență sporită pe orice tip de teren. Partea de sus este din piele, căptușită cu neopren, materiale rezistente la abraziune, iar talpa de bază este din materiale sintetice durabile și aderente. Pot fi folosiți atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Categorie de preț 200-299 Euro.

Sage a expus Wool Pullover (101-199 euro), 25% lână.

efttex2016_31

efttex2016_32

efttex2016_33

Ochelarii au prezentat Costa - model Motu (101-199 Euro), LOCAPLAST - model Sea River (0-100 Euro), Lenz Optics - model Spotter (101-199 Euro).

efttex2016_27

efttex2016_29

efttex2016_28

La categoria Terminal Tackle cei de la Bidoz Product au expus OFF-Bead, bile din tungsten excentrice, 4 mărimi și 7 culori, Traun River a prezentat o serie de 15 muște pentru somon, iar Turrall a propus Dropshot Fly, imitații pentru biban sau alți răpitori legate cu vârful cârligului în sus.

efttex2016_44

La accesorii remarcăm suportul de bobină de la Tiemco ce controlează tensiunea din fir cu ajutorul unor magneți (0-100 Euro) și DVD al celor de la RIO - Favourite Fly Fishing Knots.

efttex2016_43

Cutii de muște au expus Traun River, Meiho și MagBite.

efttex2016_55

efttex2016_53

efttex2016_54