Muscărici Fly Casting Day - interviu cu dl. Tudor Vreme

Cu aproximativ o lună înaintea deschiderii sezonului la salmonide, 30 de pescari s-au întâlnit pe malurile Timișului pentru a participa la o reuniune de casting. Evenimentul, Muscărici Fly Casting Day, a fost organizat de Clubul Muscăricilor Timișoara, avându-i ca invitați pe Saša Zec, EFFA CI, și Vladimir Glamocak, membru Swiss CDC. Despre această „încălzire” ce precede sezonul și despre atmosfera de acolo ne-a vorbit domnul Tudor Vreme, președinte al Clubului Muscăricilor, organizator și, de asemenea, participant la eveniment.


dsc_654sx4
Primul eveniment al anului, cu o lună înainte de începerea sezonului...

Tudor Vreme: Acest eveniment este mai puțin legat de sezonul de pescuit care, de obicei, este definit și este mai mult legat de faptul că, pentru casting și legat muște, sezonul este continuu. Deci, nu aș lega, neapărat, acest eveniment de sezonul de munte de la noi.

Legat de casting sunt mai multe aspecte pe care aș vrea să le menționez: dacă ai închide ochii și ai vizualiza muscăritul, care este prima imagine care ți se formează în minte? În cele mai multe cazuri este firul care zboară în aer, nu este un pește scos din apă, nu este bățul făcut covrig de o captură mare, nu este musca ce cade în apă, ci acel fir care face bucle sau loop-uri strânse în aer - aceasta e definiția muscăritului, ori acel fir pus în mișcare este casting-ul.

Eleganța firului în aer, controlul său pentru a așeza musca pe apă așa cum dorești, varietatea de stiluri - toate acestea fac ca muscăritul să fie unul dintre cele mai frumoase și elegante moduri de a pescui. De aici trebuie început.

Această tehnică trebuie pusă la punct și trebuie dezvoltată. Ideal este ca acest parcurs să fie făcut sub îndrumarea unor instructori acreditați, care, dincolo de experiența foarte vastă și abilitatea de a transmite cunoștințele necesare, pot să corecteze acele mișcări care ne pun mereu în dificultate. Când e nevoie să stăpânești bine partea de casting? În orice situație! Întotdeauna! Este mereu loc de mai bine, iar antrenamentul continuu este cel care va da rezultate. O tehnică bună face diferența, de fiecare dată.

De aici pornind și pentru că în România casting-ul se face mai mult după ureche sau youtube, printr-o împrejurare fericită în club, am reușit prin intermediul lui Boris Babici să luăm legătura cu instructori acreditați EFFA din Serbia, pentru prima dată în 2010. Prima demonstrație a fost hotărâtoare, am înțeles ce înseamnă casting-ul făcut corect, simplu, ușor, elegant și cu rezultate spectaculoase. Atunci am realizat necesitatea de a avea alături de noi instructori pentru a ne putea dezvolta mai departe.


Muscărici Fly Casting Day a ajuns la ediția a patra și pare să atragă din ce în ce mai mult atenția asupra sa. Cum a pornit această inițiativă a clubului dumneavoastră?

Tudor Vreme: Ediția a IV-a este strict legată de evenimentele organizate în Timișoara, dar am mai organizat un eveniment cu participarea simultană a trei instructori, la Zetea, în octombrie 2010. A fost un eveniment complex pe durata a trei zile, unde i-am avut ca parteneri în organizare pe Marius Giurcă și Laurențiu Toader din Miercurea Ciuc, iar instructorii invitați au fost Thomas Bergrren, Master Instructor EFFA din Suedia, Veljko Andric, Casting Instructor EFFA din Serbia și Gabriele Di Florio, Casting Instructor FFF din Italia și București. Deci, practic, acum este al V-lea eveniment de casting organizat de noi.

La această ediție a Muscărici Casting Day, l-am avut ca instructor invitat pe Saša Zec, EFFA din Novi Sad, care este, de asemenea, membru de onoare al clubului nostru și un prieten apropiat ce ne este de ceva timp alături în pregătirea noastră.

Faptul că aceste evenimente încep să atragă din ce în ce mai mulți muscari, cu experiență sau debutanți, este un lucru foarte bun, ne bucură. În România, pe moment, există doar doi instructori acreditați - Lucian Vasieș la Cluj și Gabriele Di Florio care e în București - și e nevoie de o școală la nivel național, iar acest segment trebuie să crească, avem nevoie de el pentru formarea generațiilor noi de muscari, dar și pentru o bună prezență la competiții naționale și internaționale.


24 martie 2013... cum a fost vremea, reîntâlnirea cu prietenii, schimbul de experiență?

Tudor Vreme: Vremea nu e relevantă într-un asemenea eveniment, desigur că își dorești să fie cât mai frumoasă, dar suntem obișnuiți cu tot felul de condiții, iar demostrațiile, partea de workshop și casting clinic acoperă orice fel de inconvenient. Am reușit să ne descurcăm destul de bine pe vânt puternic și temperaturi între 0 și 4 grade. Ne-a bucurat foarte mult întâlnirea cu muscari din Deva, Lugoj, Buziaș... sunt multe de povestit și timpul e prea scurt, oricât am avea la dispoziție. Genul acesta de evenimente are rolul să ne adune, să ne ofere un viitor. Pe de altă parte, ținând cont că în Serbia sunt mulți instructori și că există o școală de casting, este evident că acest schimb de experiență este benefic pentru noi. Proximitatea cu ei este, de asemenea, benefică, deoarece, dacă Timișoara este în margine de țară, este foarte aproape de câteva țări unde experiența în casting este mult mai avansată... Ungaria și Serbia sunt doar cele mai apropiate exemple.


Sunteți implicat în acest domeniu, aveți funcția de vicepreședinte al Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și, în acest sens, v-aș întreba despre cum vedeți castingul din România? Cum lansăm, cât de mult dorim să învățăm?

Tudor Vreme: Casting-ul în România este la început, avem oameni buni, casteri foarte buni, dar suntem încă departe de a putea spune că există o școală, un stil.... În acest sens e important ca aceste evenimente să crească și să beneficieze de cât mai mulți participanți. De asemenea, e important ca instructajul să fie de cea mai bună calitate pentru a crea casteri buni, instructori buni, ai noștrii, care să formeze o școală de casting.


În cadrul acestei ediții s-au prezentat și tehnici pentru castingul cu două mâini. La noi fiind mai puțin cunoscut, ce ne puteți spune despre acest stil, despre tipurile de ape recomandate și speciile de pești vizate?

Tudor Vreme: Casting-ul pe echipament de două mâini este foarte important, completează și ajută casting-ul pe echipament de o mână. Nu e prima dată când am avut demostrații și workshop pe echipament de două mâini la aceste evenimente.

Nu poți vorbi despre casting fără să cunoști cum se foloseste și acest echipament. Eu folosesc rar în pescuit echipamentul de două mâini, dar în casting destul de des. Am înțeles mult mai ușor și mai bine roll-cast-ul sau switch-cast-ul cu acest echipament, apoi am reușit mult mai ușor să controlez aceste tipuri de casting pe echipamentul de o mână.


Se poate pescui în România cu echipament pentru două mâini?

Tudor Vreme: Bineînțeles! Atât la șes cât și la munte, pe Mureș, Olt, Dunăre, pe râuri și lacuri unde ai nevoie de distanță și nu ai acces din apă. La orice specie, pentru că dacă stăpânești tehnica bine, poți să pescuiești în orice situație și la orice specie dorești. Ieri s-a discutat cu Sașa chiar acest aspect, dacă și cum se poate pescui la uscată cu un astfel de echipament. Oricum, eu am permanent în mașină bățul de două mâini.


Cum au arătat muștele cu CDC, tehnicile de legare și materialele prezentate de Vladimir Galmocak?

Tudor Vreme: Vlada, cum îi spune toată lumea, a făcut o demonstrație foarte bună. A prezentat patru muște pe care ei le folosesc frecvent în pescuitul la salmonide, a mers pas cu pas, prezentând materialele și elementele de detaliu în legare. A folosit materiale de la Swiss CDC, pene și dubbing CDC, și dubbing-urile Arctic Fur. Pentru mine, cel puțin, a fost interesant, pentru că atunci când leg cu CDC am mereu o frică, că nu fac cum trebuie, iar o asemenea demonstrație este foarte utilă, te ajută să îți creezi criterii corecte. Foarte OK, demonstrația s-a putut vedea foarte bine pe un televizor, detaliile de legare și explicațiile au fost la obiect, clare... Impecabil!


Câteva cuvinte despre sponsori sau parteneri... sunt destul de puțini cei care susțin pescuitul la muscă și merită să fie felicitați.

Tudor Vreme: Aceste evenimente sunt organizate, în general, cu ajutorul firmelor noastre. Nu ne-am bazat niciodată pe sponsorizări, ci ne-am bazat pe suportul pe care îl putem oferi cu resursele proprii. Astfel Ceradez, Clinica de Bere, Datagroup International, IDesign și Ideatm sunt firmele care ne sunt de ani buni sprijin. Din fericire, prin Clinica de Bere ce apartine lui Heinrich Loth, unul dintre membrii fondatori ai clubului, am reușit să avem berea noastră de club, Caster, făurită după o rețetă specială, bere care ne este alături în toate acțiunile noastre.


Pe când ediția a V-a a Muscărici Fly Casting Day?

Tudor Vreme: Destul de curând, sigur anul acesta, în toamnă cel târziu, dar încă nu știu sigur cine va fi instructorul sau instructorii invitați, alături de Saša și Veljko. Avem în vedere să aducem în România instructori din Europa, vrem să dezvoltăm relații cu câți mai mulți instructori acreditați și să organizăm un centru de casting în Timișoara, dar o să mai curgă ceva apă pe Bega până atunci.