Open Rădești, debutul Campionatului Național - interviu cu dl. Adrian Pop

radesti8
Sâmbătă s-a desfășurat Open Rădești, prima etapă din Campionatul Național de Pescuit cu Muscă Artificială al AGVPSR. Brațul mort al râului Mureș situat în zona localității Rădești din județul Alba a fost punctul de întâlnire al concurenților ce au practicat un stil special: pescuitul știucii cu muște artificiale. Open-ul a fost organizat de Aqua Transilvae Club și Clubul Muscarilor din Baia de Arieș, iar despre primul concurs din calendarul competițional am avut plăcerea de a discuta cu dl. Adrian Pop, participant și coorganizator al evenimentului.


radesti6

Pentru muscarii ce participă la competiții sezonul a început mai devreme anul acesta...

Adrian Pop:
Noi am vrut să facem o diversificare a ceea ce înseamnă pescuitul la muscă și astfel am inclus două concursuri înainte de deschiderea sezonului la salmonide, care are loc pe 1 mai. Cel de astăzi, un concurs de pescuit de pe mal cu muscă artificială la știucă, care, din ceea ce știu eu, este primul de acest fel de la noi din țară, și cel de la Câmpul Cetății, din 23 și 24 aprilie, pescuit de pe mal la păstrăv, pe lac.

radesti4

Cum a fost prima ieșire la muscărit, câteva cuvinte despre atmosferă?

Adrian Pop:
Prima ieșire a fost plăcută, liniștită, fără nici un fel de discuții, au apărut oameni noi, au revenit oameni vechi care nu au mai fost de 2 sau 3 ani pe la concursuri și acesta este un lucru bun. Încercăm să readucem spiritul care exista în competiții acum câțiva ani și eu cred că am făcut un pas înainte.

Concursul de astăzi a fost organizat de două cluburi și vreau să-i mulțumesc d-lui Cosmin Roșca pentru excelenta colaborare în cadrul acestui eveniment competițional.

În pescuitul știucii la muscă este nevoie de un alt echipament decât cel cu care suntem obișnuiți la păstrăv, lipan și clean, astfel că participarea a fost un picuț mai scăzută. Totuși, ne așteptam la mai mulți participanți, erau înscriși 14, însă au intervenit anumite probleme personale și astăzi au fost prezenți doar 9.

radesti5

Cum au fost vremea și apa?

Adrian Pop:
Este o apă extraordinară. Prima dată ești surprins de curățenia pe care o găsești acolo, impecabil. Condițiile sunt excelente, standurile sunt numerotate, în momentul în care plătești taxa ți se repartizează și standul, cei care pescuiesc la spinning sau la muscă pot să se deplaseze și pe celelalte standuri libere, standurile sunt prevăzute cu pontoane.... După mine e un loc foarte bun unde să-ți înveți copilul să pescuiască, este o apă accesibilă începătorilor, dar are pește frumos și prezintă provocări și pentru pescarii cu experiență.

Din ceea ce am constatat noi astăzi, problema a fost că toate știucile pe care le-am prins erau rănite, mușcate, însemnând că au ieșit de puțin timp din boiște, iar acum erau în perioada de reproducere babușca și carasul. În mal era puzderie de pești, fiind foarte puțin probabil ca știuca să-ți aleagă ție năluca dintre sutele de pești ce se aflau pe lângă mal. La un moment dat, unul dintre colegii noștri a băgat un minciog în apă lângă o trestie și a scos vreo 20-25 de babuște. Destul de dificil să prinzi știucile în asemenea condiții...

Acum vreo două săptămâni, când am făcut un antrenament, am observat că atacau streamerele legate pe culori stridente, portocaliu, galben, verde fluorescent. Peștii prinși astăzi sau atacurile pe care le-am avut au fost pe streamere în culori naturale, cap alb cu spate negru sau alb cu verde, care imitau exact peștii aflați lângă maluri.

Vremea a fost bună, a fost cald, în ultima manșă a început să bată vântul și s-a înnorat puțin, dar condițiile meteorologice au fost destul de prielnice. Nu cred că schimbarea presiunii a influențat foarte mult, principala problemă a fost albitura care se afla în perioada de boiște foarte aproape de maluri.

radesti7

Câți pești s-au prins și cum a arătat clasamentul?

Adrian Pop:
S-au prins patru știuci: un exemplar de 60 cm cu care Mihai Vasilescu a câștigat locul I și premiul pentru cea mai mare captură, locul al II-lea mi-a revenit mie cu o știucă de 55 cm, pe locul al III-lea s-a situat Paul Hanzer, o știucă de 49 cm. Cosmin Roșca a prins cea de-a patra știucă, de 44 cm. În afară de cele prinse s-au mai scăpat vreo patru știuci, au mai fost și câteva atacuri, dar acestea nu punctează...

radesti2

Pescuitul răpitorilor cu muște artificiale e un stil diferit... ce scule s-au folosit, ce tipuri de șnururi?

Adrian Pop:
Clasa 7 a fost cea mai mică folosită în concurs, majoritatea au pescuit cu 8 sau 9. În ceea ce privește șnururile s-au folosit toate tipurile: plutitoare, intermediare sau de adâncime. Au fost concurenți care au încercat și cu poppere, căutând știucile la suprafața apei. Eu am prins știuca în larg, aproape imediat după ce musca a căzut pe apă, restul peștilor s-au prins lângă mal, la 1-2 m de mal, în momentul în care se pregăteau să scoată streamerul afară din apă. Știucile stăteau în mal. Probabil acolo am greșit noi strategia, pentru că toți aruncam în față, dar poate ar fi trebuit să încercăm în lungul malului cu fir scurt...


Care au fost imitațiile câștigătoare?

Adrian Pop:
Majoritatea au fost pe culori naturale, alb cu spatele negru sau alb cu olive. Am încercat vreo 30 de streamere, toate culorile, toate variantele, am legat foarte multe muște stridente, dar acestea nu au funcționat. Marea majoritate a streamerelor erau din blană de iepure, la care s-au adăugat tot felul de materiale sintetice pentru a le oferi diferite reflexii.radesti3

Este Rădeștiul o locație bună pentru pescuit răpitori la muscă?

Adrian Pop:
Eu cred că da. Probabil că perioada pe care am ales-o noi nu a fost cea mai bună. Anii trecuți s-au organizat concursuri de știucă toamna foarte târziu, acum ne-am gândit să-l facem devreme, poate schimbăm ceva, însă temperaturile ridicate din ultima săptămână au grăbit boiștea la babușcă și caras, altfel am fi avut mult mai multe capturi. Însă locația este bună, este un lac îngrijit unde se vede că se pune pasiune, dar trebuie să ne mai gândim un pic la perioadă. Comparativ cu alte lacuri din zonă are foarte mult pește; acum o lună s-au prins știuci de 6 și de 8 kg, este adevărat că la gume, dar este pește...
În planurile muscarilor din Baia de Arieș este și organizarea unei etape din Finala acestui an...

Adrian Pop:
Până în septembrie mai avem de pescuit, însă ne pregătim pentru acest eveniment. Arieșul este în prezent unul dintre râurile cu cel mai bun potențial și sperăm să fie o etapă plăcută și reușită. La adunarea muscarilor din luna ianuarie a fost ales acest râu pentru Finală cu maximum de voturi, toată lumea dorea o etapă pe Arieș, pentru că în ultimii ani s-a dovedit bonitatea acestuia. Noi sperăm ca la concursul de la Baia de Arieș să fie prezenți mare parte din concurenții pe care nu i-am văzut în ultimul an și, desigur, muscari noi.