Adunarea festivă anuală a muscarilor, Cluj 2019 - interviu cu dl. Răzvan Cimponer

afaamc2019_02

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, s-a desfășurat la Cluj Adunarea festivă anuală a muscarilor, întâlnire în cadrul căreia s-au decernat premiile pentru Muscarul anului și s-au discutat detaliile programului competițional intern și propunerile de modificare a regulamentului, acestea urmând să fie înaintate spre aprobare Comisiei de competiții a AGVPSR. Evenimentul din acest an a fost organizat de către Huniazii Fly Fishing Club, dl. Răzvan Cimponer oferindu-ne cu amabilitate detalii de la această reuniune.


afaamc2019_03

Câteva cuvinte despre întâlnirea muscarilor de la Cluj…

Răzvan Cimponer:
Consider că a fost o reuniune reușită, am avut peste 20 de participanți, din județele Hunedoara, Alba, Cluj, Mureș și Suceava. Mă bucur că au venit și debutanți, un pescar care și-a început activitatea competițională anul trecut, dar și un coleg care va participa din acest sezon. Atmosfera a fost plăcută, constructivă, s-au discutat punctele propuse pe ordinea de zi, s-au formulat sugestii, fiecare și-a exprimat opinia și a votat în consecință. Totul s-a făcut de comun acord, o ședință reușită, mai ales că s-au formulat propuneri importante de modificare a regulamentului pe care le vom trimite spre aprobare la AGVPSR. Acestea vizează câteva schimbări pentru anul 2019, dorim să ajungem cât mai aproape de regulamentul competițional FIPS-Mouche aflat în vigoare.

afaamc2019_04

Când începe sezonul competițional?

Răzvan Cimponer:
Pe 11-12 mai va fi primul concurs, concurs pe lac, ce se va desfășura în incinta privată de la Beliș, locație unde s-a pescuit pentru prima dată anul trecut, toată lumea a primit-o pozitiv și se pare că acolo vom începe Campionatul. Urmează apoi etape de râu, Arieșul, care contează și ca primă parte a Finalei 2019, după care Valea Iadului, Someșul Cald, Râul Bărbat. În acest an vom ține un concurs și pe un râu nou, respectiv râul Rebra din județul Bistrița-Năsăud, afluent al Someșului Mare. A doua parte a Finalei va avea loc pe Someșul Rece, iar din septembrie sunt programate Bistrița Aurie, Târnava Mare și Câmpul Cetății, ultima etapă fiind tot pe lac. În total sunt opt râuri și două lacuri, față de anii trecuți au ieșit Mureșul și Râul Mare, o apă nouă pentru 2019 fiind Rebra.

afaamc2019_07

S-au acordat premii pentru rezultatele din 2018?

Răzvan Cimponer:
Am început reuniunea cu festivitatea de premiere, s-a premiat Muscarul anului 2018, respectiv primilor 12 ocupanți ai clasamentului general li s-au acordat diplome, iar ocupanții podiumului au primit și cupe. Cel mai mult ne-am bucurat de prezența a doi concurenți debutanți în top 12, respectiv Nicu Țebrean pe locul 4 și Andrei Bodea pe locul 11. Au făcut o impresie foarte bună și i-am felicitat pentru rezultatele obținute.

afaamc2019_05

Este de menționat că una dintre propunerile venite de la colegii de la Fly Reghin a fost să organizăm cât mai multe concursuri pe echipe. Anul trecut nu am avut, din păcate, nici un concurs pe echipe, în plus nu au fost stabilite echipele la începutul anului competițional, motiv pentru care nici nu s-a putut premia acum Echipa anului. Am hotărât ca până la primul concurs, cel de pe Beliș, să se configureze echipele, desigur, participanții în cele formate ad-hoc urmând să aducă puncte echipelor anunțate la începutul anului.

afaamc2019_06

Despre propunerile de modificare a regulamentelor competiționale...

Răzvan Cimponer:
Anul trecut a fost o inițiativă de a propune un set de sancțiuni pentru abaterile de la regulament, deoarece unele prevederi erau vagi sau interpretabile, însă nu s-a finalizat. Anul acesta am făcut eu un set de propuneri, cu modificările de rigoare, pe care le-am supus dezbaterii. În calitate de organizatori ne-am asumat această inițiativă și m-am bucurat să văd că au fost foarte bine primite.

Pe de o parte am încercat să ne apropiem cât mai mult de regulamentele FIPS-Mouche, pe de altă parte era necesar să fie introdus un set de sancțiuni, să se știe exact fiecărei abateri tehnice din timpul concursului ce sancțiune i se aplică. Am introdus inclusiv pentru arbitri un articol privind responsabilitățile care le revin; în cadrul competițiilor suntem și concurenți și arbitri, nu avem arbitri externi, însă am introdus responsabilități pentru a evita sau a clarifica situații cum ar fi lipsa semnăturilor de pe fișa de concurs, timpul de aducere a fișei pentru alcătuirea clasamentului în timp util, modul de a depune contestații... am încercat să închidem cumva cercul acesta, concurent-arbitru, prin articolele modificate, să se specifice clar ce are de făcut fiecare pentru a elimina discuțiile.

Responsabilitățile și sancțiunile trebuie să fie clare, să nu mai fie dubii și să lase loc la interpretări. Eu m-am ghidat după experiențele din anii trecuți, personal am doar trei ani de când particip la competiții, dar am constatat că majoritatea celor prezenți gândesc la fel, au mai venit și alte propuneri din partea lor, în total s-au făcut peste 10-12 modificări. Până la urmă trebuie să ne asumăm răspunderea, este o competiție, trebuie să existe reguli, și pentru organizatori și pentru concurenți și pentru arbitri. Eu zic că dacă ne ținem de ele nu o să avem discuții.

afaamc2019_01

Care sunt planurile Huniazilor din acest an?

Răzvan Cimponer:
Să participăm la cât mai multe concursuri în acest an competițional, să încercăm și noi și ceilalți colegi de hobby să aducem noi concurenți în competiții, să-i ajutăm, să-i sprijinim și să-i ținem alături de noi. În timpul ședinței i-am rugat pe reprezentanții celor 8 cluburi care au luat parte la reuniune, chiar înainte de a începe discuțiile pe regulament, să spună câteva dintre impresiile din 2018 și ce așteaptă de la viitorul sezon competiționat: toată lumea a menționat fair-play și toleranță. Mulți s-au îndepărtat de competiții tocmai pentru că nu de puține ori au lipsit aceste lucruri. Să ne comportăm civilizat, până la urmă suntem toți o echipă.