Cupa 3 Lacuri - interiviu cu d-nii. Marius Neamț și Dan Vasilescu

3lac_2016_18
La începutul lunii iulie s-a desfășurat a XIV-a ediție a Cupei 3 Lacuri, concurs ce în mod tradițional prilejuiește întâlnirea pescarilor la muscă și a celor de la spinning. Sâmbătă și duminică s-au desfășurat cele trei manșe programate pentru secțiunea muscă, în două dintre acestea punctând cleanul și păstrăvul, iar în una bibanul și păstrăvul. La open au fost prezenți 23 de concurenți, 10 pescuind la muscă și 13 la spinning. Despre competiția de pe lacul Beliș am vorbit cu dl. Marius Neamț, organizator al acestui open, și cu dl. Dan Vasilescu, reprezentant al pescarilor la spinning.

3lac_2016_7

Este un moment special din calendarul competițional în care se reîntâlnesc două stiluri...

Marius Neamț:
Întotdeauna acest concurs are un farmec aparte. Cu toate că nu se face niciodată o statistică, o comparație oficială între cele două stiluri, tragem cu ochiul unii la ceilalți. Bineînțeles, dacă ai rezultate bune, atunci te mândrești că ai prins mai mult cu stilul tău decât s-a prins la celălalt stil.

3lac_2016_10

Cum s-a prins în cele două zile?

Marius Neamț:
S-au prins foarte puțini pești la această ediție. Presiunea atmosferică a fost foarte scăzută, vineri pe la amiază a scăzut brusc și a rămas jos tot timpul. Am avut manșe cu multe gherle. Apa a fost bună, lacul nu se tulbură, dar peștii erau extrem de mofturoși. Îi vedeai în apă, le prezentai toate imitațiile, însă nimic. Am avut un pic de furtună cu ploaie și descărcări electrice sâmbătă, între cele două manșe de sâmbătă, manșa a doua fiind practic decalată cu o oră din această cauză. În rest, vremea a fost bună, dar păcat că peștii nu au aflat că e concurs...

La muscă s-au prins 62 de pești, 19 bibani și restul cleni. Musca nu a prins păstrăv, din câte știu eu spinningarii au prins câțiva. De această dată, ei au stat mai bine decât noi la numărul de capturi, peștii au fost mai jos, iar cu sculele lor ajung mai ușor în straturile adânci.

3lac_2016_9

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat clasamentul?

Marius Neamț:
La secțiunea muscă cea mai mare captură a fost un clean de 30,1 cm prins de Cristi Peev. La această ediție titlul pentru Cea mai mare captură a fost separat pentru fiecare secțiune. Locul I în cadrul clasamentului final a fost ocupat de Mihai Vasilescu, Cosmin Roșca s-a situat pe locul al II-lea, iar locul al III-lea a revenit lui Cristi Peev.

3lac_2016_8

Ce stiluri și imitații au fost cele mai eficiente?

Marius Neamț:
S-a prins clean și la uscată, cu „șlapi” sau diferite imitații stil dl. Moga, și la udă. Am încercat la streamer în apă mai adâncă, dar foarte slabe rezultatele. Duminică bibanii au reacționat și la squirmy și la niște streamere mici. Andrei Togor, prezent pentru a doua oară la un concurs pe lac, a prins biban; e foarte important să știi să găsești peștele acesta deoarece are un comportament atipic, raportat la ceea ce facem noi când mergem să pescuim la salmonide. La unul dintre Europenele din anii trecuți, o manșă s-a câștigat la biban.

3lac_2016_13

Câteva cuvinte despre sponsori și gazde...

Marius Neamț:
Sponsori au fost adh-fishing, ce a oferit premii constând în diferite materiale și obiecte pentru premianți, și troutline.ro, ce a acordat vouchere cu discounturi la achiziții pentru premianți și participanți. Gazdele au fost la fel de primitoare ca în ultimii ani, mici pensiuni din Dealul Botii unde am stat. Doamna Felicia ne-a fost gazda oficială și ne-a asigurat și mesele.

3lac_2016_15

Cum vedeți campionatul din acest an și ce-și propune Aqua Transilvae pe termen scurt și mediu?

Marius Neamț:
Datorită modificării modului de acordare a punctelor ce a intervenit anul trecut, competițiile au devenit mult mai dinamice, prezența mai susținută. Dacă privim cu atenție prima parte a clasamentului final, ierarhia e puțin schimbată și regăsim în foarte mare măsură aceleași nume, însă e mult mai mobilizator acest mod de acordare a punctelor. Dacă până anul trecut se puncta de la ultimul loc în sus, ultimul clasat avea 5 puncte, penultimul 10 și așa mai departe, acum modalitatea de punctare este de la primul loc în jos: pentru locul 1 se acordă 36 de puncte, locul 2 obține 33 de puncte și așa până la locul 12, care ia 3 puncte și care este ultima poziție ce acumulează puncte. Odată cu noul sistem, nu mai ești tentat să stai acasă dacă ai strâns un număr de puncte.

3lac_2016_2

Cât despre Aqua, pe termen scurt dorim să organizăm acțiunea pentru copiii cu diferite probleme de sănătate. În mod tradițional era organizată pe 1 iunie, însă anul acesta din păcate a fost o vreme total nefavorabilă și s-a amânat pentru o dată care urmează să fie stabilită. Pe termen mediu și lung, noi ținem foarte mult la continuitate în ceea ce privește organizarea de concursuri, în eforturile de a-i ajuta pe cei noi să se integreze. În fiecare an sunt anumite tipuri de sponsorizări pentru începători, pentru cel mai tânăr, încercăm să le dăm o mână de ajutor.

***


3lac_2016_6

Cum a fost reîntâlnirea cu prietenii muscari?

Dan Vasilescu:
Ca de fiecare dată, atmosfera a fost super, și de prietenie și de pescuit. În fiecare an încercăm să le îmbinăm cât mai plăcut. În plus, concurenții au venit însoțiți, lumea percepe acest concurs ca pe un mini-concediu și foarte mulți preferă să vină cu familia, cu copiii, e foarte frumos.

3lac_2016_12

Vremea a ținut cu pescarii?

Dan Vasilescu:
În linii mari da, însă a fost o vreme dificilă, cu scăderi puternice de presiune. Sâmbătă am avut o tură de ploaie torențială, chiar cu grindină, înaintea manșei a doua de la muscă, iar duminică ne-a plouat torențial, în jur de ora 12. Presiunea a oscilat în cele două zile... dar așa este la noi tradiția, la Cupa 3 Lacuri, să prindem măcar o tură de ploaie.

3lac_2016_3

Câți pești s-au prins?

Dan Vasilescu:
Nu am o cifră precisă, sâmbătă cred că s-au prins vreo 50 de pești, iar duminică ceva mai bine pentru că lumea s-a orientat și după biban... vreo 70 de pești punctabili. S-au prins și păstrăvi, vreo 4 cred, păstrăvi de lac cu dimensiuni între 24 și 26 cm.

3lac_2016_17

Cum a arătat podiumul la spinning?

Dan Vasilescu:
Cea mai mare captură la spinning a fost un clean de 34 cm prins de Ovidiu Cherecheș. Locul III a fost ocupat de echipa Florin Dandu - Ovidiu Cherecheș, locul II a revenit lui Vlaicu Șandor și Alexandru Piper, pe locul I ne-am situat eu și Lucian Naș.

3lac_2016_4

A fost mai eficient spinningul anul acesta?

Dan Vasilescu:
Nu neapărat, dar cred că a contat dotarea celor de la spinning... au fost mai mulți cu motoare termice, ceea ce ne-a permis să avem o mobilitate mai mare și să acoperim zone mai întinse. Cred că aceasta este explicația faptului că am prins mai bine decât muscarii. Dar ne bucurăm că i-am bătut la Cea mai mare captură.

3lac_2016_16

Ce năluci s-au folosit?

Dan Vasilescu:
În principal voblere și, având în vedere că noi am avut ambele manșe în care puncta și bibanul, s-a dat și la jig. Însă toți clenii au fost luați pe voblere, de 3,5 - 4 cm.

3lac_2016_14

Vă gândiți la mai multe reuniuni comune muscă-spinning?

Dan Vasilescu:
Noi am vrea cât de multe asemenea concursuri comune, dar văd că deocamdată suntem singurii care organizăm concursuri de muscă și spinning, iar calendarul este destul de plin și la noi la spinning și la muscari, mai ales că, vorbind de o apă de munte, suntem îngrădiți și de calendar. Nu știu dacă mai reușim anul acesta, dar Cupa 3 Lacuri o să rămână întotdeauna o întâlnire pentru muscari și spinningari.

3lac_2016_11

Cum apreciați bonitatea lacului Beliș?

Dan Vasilescu:
Din păcate, cred că toți am constatat că este un număr tot mai redus de pești. Cauzele sunt foarte discutate. Am înțeles că foarte mulți pești prezintă ceva paraziți. S-a înmulțit foarte mult babușca, eu personal am prins un caras de vreo jumătate de kilogram duminică la jig, regulamentar, în gură, frumos... încep să apară tot mai mulți staționariști care pescuiesc la caras și la babușcă, specii care s-au înmulțit foarte mult în lipsa răpitorilor. Bibanii sunt foarte mici și parcă tot mai puțini, cleanul e destul de puțin sau poate că așa am văzut noi acum din cauza vremii... un echipaj a prins maximum 12 cleni într-o manșă. Nu e rău, dar lacul are potențial mai mare. Părerea mea e că e un lac total neîngrijit și foarte braconat, din păcate. Spre deosebire de râuri, de care se îngrijesc Romsilva și asociațiile, de lacul Beliș nu se ocupă nimeni, numai taxele se plătesc. Anul acesta a mers ceva mai bine, dar toți cei care au mai pescuit aici, în concurs sau la antrenamente, spun că e un an foarte slab. Nu știu dacă e doar problema cu paraziții, nu știu cum se reflectă în numărul de pești, însă e o problemă pe lac...