Open Săcălaia - interviu cu dl. Cosmin Roșca

sacalaia_18

Sâmbătă, 22 aprilie, s-a desfășurat pe lacul Săcălaia a doua etapă din cadrul Campionatului Național de Pescuit cu Muscă Artificială. Cu toate că vremea din ultimele zile nu a fost deloc prietenoasă și se preconiza că scăderea temperaturii va influența rezultatele, 14 pescari au fost prezenți la acest open organizat de Aqua Transilvae Club și Clubul Muscarilor din Baia de Arieș. Includerea lacului Săcălaia în calendarul competițional din 2017 reprezintă o premieră. Despre concurs și impresiile participanților am discutat cu dl. Cosmin Roșca coorganizator al evenimentului.

sacalaia_02

sacalaia_01

Spuneți-ne câteva cuvinte despre atmosfera de la acest concurs, cum li s-a părut participanților Open-ul Săcălaia?

Cosmin Roșca:
Eu sper din tot sufletul că s-au simțit bine, a fost o atmosferă foarte plăcută, amiabilă, fără certuri. Problema este că s-a prins foarte puțin, doar 11 pești. Ratări nu au fost foarte multe, iar cea mai mare știucă a fost în jur de 55 cm.

sacalaia_03

sacalaia_04

Cum a fost vremea?

Cosmin Roșca:
Vremea a fost bună, dimineață a bătut un pic vântul, dar nu a influențat cu nimic pescuitul. Spre după-amiază apa s-a liniștit, a fost calmă.

sacalaia_05

sacalaia_11

Scăderea temperaturii a influențat activitatea peștilor?

Cosmin Roșca:
E posibil ca răcirea din ultima vreme să fi influențat apetitul peștilor sau e posibil să fi inflențat sacoșarii, pentru că anul trecut se instituise pe Săcălaia un regim de catch & release, dar au fost discuții și insistențe din partea unor pescari și, din păcate, acum se pot reține pești. Nu e o treabă prea bună. Doar un an de zile a fost catch & release.

sacalaia_17

sacalaia_15

sacalaia_16

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat clasamentul final?

Cosmin Roșca:
S-a prins numai știucă, cel mai mare pește a fost de 55,8 cm, captură realizată de Darius Buciu, cel care a câștigat și concursul. Locul secund i-a revenit lui Adrian Trîmbițaș, iar locul III a fost ocupat de Adrian Pop.

sacalaia_12

sacalaia_13

sacalaia_14

Ce imitații s-au folosit? S-a pescuit la suprafață sau la adâncime?

Cosmin Roșca:
Eu am prins la un streamer care imita un pește, spate închis, mijloc gri și burta albă. Din ce am văzut, ceilalți au prins la un streamer din iepure alb și cap roșu. S-au folosit în general streamere mici spre medii, Adi parcă a prins ceva în manșa de dimineață cu streamere mici. Șnururile au fost tip sinking, s-a pescuit la adâncime.

sacalaia_08

sacalaia_07

Câteva cuvinte despre organizare și sponsori?

Cosmin Roșca:
Domnul Pop Andrei, de la AJPS Cluj, ne-a făcut o ciorbă deosebită de pește, ce cred că i-a încântat pe toți concurenții. Nu au fost dificultăți la organizare, sper că toți concurenții s-au simțit bine. Lacul este curat, este bine administrat, singura problema este că în prezent se permite reținerea peștilor. Mai puțin ca înainte, dar e păcat că nu s-a putut menține regimul catch & release. Acum câțiva ani s-a populat cu știucă, iar costurile unei asemenea acțiuni sunt destul de mari.

Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc magazinului Troutline pentru sponsorizarea pe care a acordat-o. Au fost premii importante pentru acest concurs, constând în materiale de legat muște și apreciez foarte mult gestul lor.

sacalaia_10

sacalaia_09

Vom regăsi lacul Săcălaia și în campionatele viitoare?

Cosmin Roșca:
Dacă se revine la regimul catch & release cred că da. Altfel nu văd cum, pentru că cine a mai fost la pescuit pe lac, nu ne-a dat vești bune. Dacă avem informații că există pește, vom mai organiza aici concursuri de pescuit cu muscă artificială la știucă pentru că Săcălaia este un lac frumos și accesul se face ușor. Dacă nu, vom căuta alte locuri de concurs.