Open Râul Bărbat ediția a II-a, interviu cu dl. Constantin Buzea

În perioada 10-12 iunie s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Open-ului Râul Bărbat, etapă din cadrul Campionatului Național AGVPS. 16 pescari s-au înscris la acest concurs considerat ca fiind unul dintre cele mai dificile din calendarul competițional, râul Bărbat solicitând pe deplin condiția fizică și priceperea participanților. Open-ul a fost organizat de clubul Fly Fishing Dedicated, reprezentat de domnii Raul Tătar și Constantin Buzea, cel din urmă având amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

barbat2016_3

Sunteți unul dintre promotorii și susținătorii open-ului de pe râul Bărbat...

Constantin Buzea:
Ultimul concurs de pescuit la muscă artificială din județul Hunedoara a avut loc în urmă cu mulți ani, a fost organizat de Victor Țăruș pe Râul Mare, cred că a fost Cupa Romsilva. Anul acesta s-a desfășurat a doua ediție a unui concurs ce figurează în programul Campionatului Național. Râul Bărbat este foarte frumos, foarte bine se pretează la pescuitul la muscă, este puțin mai altfel decât apele pe care le știu eu din Apuseni. Este mai puternic, mai dificil, îi solicită din toate punctele de vedere pe concurenți, dar ei sunt tineri și sunt pescari foarte buni. Este un râu greu de pescuit, dar se mișcă în el de parcă ar umbla pe trotuar, așa de vioi sunt unii dintre ei în apă. Bărbat este unul dintre cele mai frumoase râuri din țară și dacă s-ar promova acest gen de pescuit poate am ajunge și noi să ne păstrăm râurile curate, cu pește în ele, așa cum vedem când mergem la pescuit în afară.

barbat2016_1

Pentru locul de desfășurare a acestei etape trebuia să se opteze între Râul Mare și Bărbat...

Constantin Buzea:
Și anul trecut am avut o asemenea discuție... Râul Mare este un râu mai frumos, mai deschis, mai ușor comparativ cu Bărbat, dar este foarte braconat și sunt foarte mulți pescari. E genul acesta de pescuit care se practică în zona Retezatului, pescuitul cu buldo, cu 10 muște, sunt foarte mulți pescari de genul acesta și peștii sunt speriați. Râul Mare totuși nu are o populație de pești suficient de mare pentru a desfășura un concurs. Pescarii vor să și prindă pește, ori, acolo, nu știu exact câți sunt, dar sunt speriați, iar presiunea asupra peștilor este foarte ridicată. Râul Mare, ca mai toate râurile de la noi, este braconat și suprasolicitat de tot felul de pescari. Câtă vreme pescuiești cu 10 muște, ești în afara legii. Vin cu șiruri de 10 muște, umbă în apă, nu-i întreabă nimeni de bună ziua. Se reține orice, nu se ține seama de dimensiune sau de număr, din această cauză nu avem nici pești. Ori râul Bărbat este mai bine păzit de către cei de la Romsilva și este mai greu accesibil pentru pescarii care practică acest stil, cu buldo.

barbat2016_7

Câteva cuvinte despre atmosferă, s-a discutat mai mult de fotbal sau de muscărit?

Constantin Buzea:
Seara a fost a fotbalului, dar, în rest, principala temă de discuție a fost muscăritul. Vineri seara ne-am uitat la meciul de deschidere care, bineînțeles, și-a luat drepturile. Atmosfera a fost super, oamenii se simt foarte bine. Anul trecut am avut senzația că s-au speriat de râu pentru că este altfel comparativ cu cele unde pescuiesc în mod curent. Dar, surpriza mea a fost că nici vorbă, din ce am discutat cu ei la această ediție am văzut că le place foarte mult râul și, într-adevăr, au ce să le placă, pentru că este singura apă din România care este atât de bine păstrată.

barbat2016_10

Cum au fost apa și vremea pe durata celor 3 zile?

Constantin Buzea:
Au fost niște reprize de ploaie, dar ploaie curată, nu au fost tunete, fulgere sau furtuni cu vânt. Apa s-a păstrat limpede și foarte bună de pescuit. Condițiile de pescuit au fost foarte propice, nu am avut nici un fel de probleme cu timpul sau calitatea apei. Anul acesta, chiar dacă a plouat, nu am avut nici un fel de dificultăți.

barbat2016_2

Cum s-a prins, care a fost cea mai mare captură?

Constantin Buzea:
S-a prins mai bine ca anul trecut când apa era mult mai mică. În septembrie debitul râului era o treime față de cum e acum, anul trecut a fost și un an secetos. S-au prins 234 de pești față de 151 anul trecut, iar la debitul acesta de apă și la condițiile de acum s-a prins destul de bine. Ceea ce este interesant pe râul Bărbat, de la barajul de aducțiune în sus singurul pește care trăiește aici este păstrăvul indigen, nu este nici un fel de alt pește. Este un păstrăv sănătos, adevărat, care știe să lupte. Deși s-a punctat de la 15 cm, majoritatea capturilor se învârteau în jurul lui 20 cm și au fost destui de peste 25 cm. Cea mai mare captură a fost a lui Gabor Gabriel cu un păstrăv de 30 cm.

barbat2016_8

Clasamentul final ?

Constantin Buzea:
După 6 manșe locul I a revenit lui Raul Tătar, pe locul II s-a situat Alin Hirișcău, iar pe locul al III-lea s-a clasat Nicu Robu.

barbat2016_4

Ce stiluri s-au practicat?

Constantin Buzea:
Majoritatea pescarilor au pescuit la nimfă pentru că o cerea râul, dar cei care au dat de o apă ce le permitea, cum e standul din zona barajelor, sunt două baraje vechi, opritoare de pe timpuri, au pescuit și la uscată. Alin Hirișcău în ultima manșă a prins 7 din 11 pești la uscată. Când este râul mai mic, bunăoară toamna, se poate pescui la uscată pe tot râul, bineînțeles că trebuie să te pricepi un pic pentru că și atunci sunt condiții mai speciale.

barbat2016_5

Știu că există o tradiție a muștelor în Retezat...

Constantin Buzea:
Nu cred că a folosit cineva asemenea modele în concurs, însă în Retezat sunt câteva sute de ani de când avem o asemenea tradiție. A fost adusă o specie de cocoși, cred că de către austrieci, iar aceștia s-au transmis din generație în generație. Sunt oameni care au acest tip de cocoș pentru pene, dar nu te poți apropia de el, nu ți l-ar da pentru nici o sumă de bani, iar din penele lui fac niște muște tradiționale ude și cu acestea pescuiesc.

barbat2016_6

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori.

Constantin Buzea:
Nu sunt foarte mulți interesați să sponsorizeze acest tip de eveniment. Anul trecut eu am fost sponsor, în toamnă am populat cu 180 de păstrăvi, în vârstă de 2-3 ani. Anul trecut s-au prins 15-16 pești dintre ei, dar anul acesta nu am reușit să prindem nici unul. Ori au fost braconați, ori nu au ieșit acum, ori și-au găsit alte locuri, pentru că dacă s-ar fi prins, ar fi fost niște pești frumoși. Dacă ar fi rezistat cel puțin un an să poată să depună măcar unii dintre ei icre, ar fi fost bine. Ar fi fost bine pentru râu pentru că acesta este mult mai mare decât zona de 15 km pe care pescuim noi, el se întinde bine în sus, este o splendoare de vale acolo, la Stâna de Râu.

Despre gazde pot să vă spun că întâmplarea a făcut ca anul trecut, când s-a desfășurat prima ediție, s-a deschis Pensiunea Marmis, o pensiune splendidă, extraordinară din toate punctele de vedere. Este ținută un om foarte de treabă, cu condiții bune și nu e scumpă chiar deloc. Merită această locație promovată din toate punctele de vedere.

Desigur, am avut sprijinul RNP-ului pentru că fără acordul lor nu puteam să facem concursul. Râul Bărbat ține de Ocolul Silvic Pui și aceștia fac treabă bună în gestionarea râului și ne ajută atunci când avem concurs.

Troutline.ro ne-a oferit vouchere cu reduceri la materialele de legat muște de 10% pentru toți concurenții, de 15% pentru locul III și Cea mai mare captură, de 20% pentru ocupantul locului II și de 25% pentru câștigătorul concursului.

barbat2016_9

Ce vă propuneți pentru edițiile viitoare?

Constantin Buzea:
Speranța mea este ca acest concurs să se țină în mod regulat ca etapă de pescuit la muscă și se va ține pentru am văzut că le place. Au venit unii de la Suceava, e o distanță să vii de acolo...