Cupa Liliacului Carpatin - interviu cu dl. Andrei Togor

viadului7
Între 27 și 29 iunie s-a desfășurat Cupa Liliacului Carpatin, open ce a reprezentat a doua etapă din Campionatul Național de Pescuit la Muscă Artificială AGVPSR. Au participat 14 pescari care au concurat în 6 manșe pe râul Valea Iadului, în amonte de lacul Leșu. Organizatorul concursului, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, a debutat în competițiile naționale de pescuit la muscă artificială și reînnoadă prin Cupa Liliacului Carpatin o frumoasă tradiție bihoreană de peste un sfert de secol. Dl. Andrei Togor, reprezentatul organizatorilor, manager de proiect în cadrul APS Aqua Crisius și concurent, ne-a acordat cu amabilitate următorul interviu.


viadului6
Cupa Liliacului Carpatin a marcat debutul Asociației Pescarilor Sportivi Aqua Crisius în competițiile oficiale de muscărit. Spuneți-ne câteva cuvinte despre APS Aqua Crisius și cum v-ați hotărât să organizați acest concurs.

Andrei Togor:
Aqua Crisius este o asociație de pescari sportivi constituită în anul 2006, în special pentru conservarea biodiversității, dar și pentru a promova pescuitul ca alternativă de petrecere a timpului liber în natură și pro-activ. Avem în custodie 6 arii protejate, totalizând o suprafață de peste 11.000 de hectare, avem aproximativ 2.000 de membri cotizanți anual și ne ocupăm cu diverse activități axate pe cele 6 situri Natura 2000 aflate în custodia asociației, aici incluzând administrarea siturilor respective, educație, combaterea braconajului piscicol plus alte activități conexe. Cât despre concursul de pescuit la muscă, noi am vrut inițial să-l organizăm pe data de 17 mai, care este Ziua Ariei Protejate, să fie o acțiune în cadrul evenimentului mare, dar pentru că prohibiția pe 2014 nu ne-a ajutat în acest sens, ne-am hotărât să-l amânăm. Eu am venit cu propunerea să-l includem în Campionatul Național al AGVPSR, m-am ocupat integral de organizarea concursului, constituind totodată și un departament de competiții în cadrul APS Aqua Crisius, care a mai organizat pe 8 iunie un concurs pentru copii.


viadului3
Cum au fost vremea și apa râului în cele două zile?

Andrei Togor:
Având în vedere că la începutul săptămânii precipitațiile într-o zonă foarte apropiată celei în care s-a desfășurat concursul au atins 100 de litri în 42 de ore, joi echipa care a mers să delimiteze standurile și să pună la punct ultimele detalii a găsit o apă cu un nivel destul de ridicat, dar nu era tulbure, pentru că versanții văii sunt bine împăduriți și nu sunt afluenți care să o tulbure, deocamdată. Dar nivelul apei era foarte ridicat. Din nefericire, a scăzut treptat și cred că acest fapt a dus la rezultate mai slabe în ceea ce privește numărul capturilor. Vremea a fost bună pe perioada concursului, stabilă și caldă în timpul zilei, aș putea zice că a ținut cu noi.


viadului8
Peștii au colaborat? Știu că ați făcut și o populare înainte de concurs...

Andrei Togor:
Noi am populat zonele în care urmau să fie puse standurile cu păstrăvi indigeni, în total peste 200 de exemplare, majoritatea trecuți de 25 de cm, au fost câteva exemplare și de peste 30 de cm. Am făcut această populare în timpul nopții, acum 3 săptămâni, deversând o dată la 200 de metri câteva exemplare. Ei bine, exemplarele respective nu și-au făcut apariția, s-au prins câteva, dar nu așa cum ne-am așteptat noi. Acest fapt se explică probabil prin creșterea nivelului apei, păstrăvii urcând în amonte. Oricum, popularea a fost o măsură suplimentară, pentru că ihtiofauna prezentă nativ în râu este bine reprezentată atât de păstrăv, cât și de lipan. Destul de mulți dintre peștii prinși în concurs au fost cei nativi. Din păcate, în zona respectivă avem și clean, care urcă din barajul Leșu și a cam deranjat pescarii din sectoarele inferioare. A existat și o excepție, în penultimul stand din aval a avut loc și manșa cu cele mai multe capturi de lipan, drept dovadă că acești cleni nu au afectat atât de mult râul încât să nu se poată pescui la păstrăv și lipan, speciile care punctau la concurs.


viadului5
Câți pești s-au prins, cine a prins cea mai mare captură și cine a ocupat podiumul?

Andrei Togor:
S-au prins 181 de pești, raportul dintre specii a fost aproape egal, un pic mai mulți păstrăvi. Cea mai mare captură a fost a lui Marius Neamț, un lipan de 31,5 cm, iar pe podium s-au situat Alin Hirișcău, pe primul loc, Florin Buzaș, pe locul al II-lea și Adrian Trâmbițaș, pe locul III. Pe Alin Hirișcău am avut ocazia să-l arbitrez în manșa a III-a, vreau să-l felicit cu această ocazie și pot să vă spun că este un pescar foarte bun. De asemenea, l-am arbitrat în prima manșă și pe Bogdan Hirișcău, un pescar cu un stil foarte tehnic și pentru mine, ca muscar începător, a fost o oportunitate să învăț, efectiv, cum se pescuiește.


viadului4
Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și premii?

Andrei Togor:
Gazdele noastre au fost cei de la Pensiunea Octavia, cărora trebuie să le mulțumesc pentru că s-au ocupat cum trebuie de noi. Au fost condiții bune, spre norocul nostru. Eu nu sunt adeptul pensiunilor, prefer cortul, dar aici au fost și familii cu copii și m-am bucurat să văd că au participat, chiar dacă nu direct, în concurs, ci la atmosfera generală, fiind alături de noi și simțindu-ne cu toții foarte bine. S-au acordat premii în bani câștigătorilor. Sponsori au fost Aqua Transilvae Club, Trout Line care a acordat discounturi pentru ocupanții podiumului, dar și pentru participanți, magazinul de produse de pescuit La Syrene din Oradea care ne-a sponsorizat cu accesorii pentru pescuitul la muscă artificială și Merita Bio, firmă locală de produse ecologice care ne-a oferit sucuri de mere bio. De asemenea, vreau să amintesc și buna colaborare pe care am avut-o cu RNP-ul.


viadului2
Sunteți implicat și în administrarea siturilor Natura 2000 din acea zonă și cunoașteți bine situația de acolo. Care este starea apelor de munte din Bihor, care este potențialul acestora?

Andrei Togor:
Noi avem situri în tot județul Bihor, nu neapărat în zona de munte, avem în custodie Crișul Repede de la Vadul Crișului în aval, până la frontiera cu Ungaria, și Crișul Negru din defileu, de la Uileacul de Beiuș până la graniță. Aceste ape nu sunt salmonicole, dintre zonele pe care le administrăm Valea Iadului fiind practic singura care are o populație salmonicolă destul de bine reprezentată. Eu cred că Valea Iadului este foarte frumoasă ca peisaj, dar este o apă dificil de pescuit, îndeosebi în sectoarele din amonte pentru că există multe cascade, numeroase zone cu diferențe mari de nivel. Conține mult păstrăv indigen, în special în amonte de Cascada Iadolina, care practic reprezintă un punct în care râul se fragmentează, cascada având 6 metri, iar lipanul nu mai poate urca. În amonte de această cascadă majoritatea păstrăvilor sunt autohtoni, o populație sănătoasă de păstrăv. Eu recomand tuturor această vale ca experiență de pescuit.


v_iadului-bihor
Cupa Liliacului Carpatin a reînnodat o tradiție de peste 25 de ani. Pe Valea Iadului au avut loc concursuri celebre, au participat muscari renumiți. Care sunt acțiunile pe care le aveți în vedere pentru viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat?

Andrei Togor:
Noi am început demersurile de a ne ocupa de Valea Iadului, poate e impropriu zis, pentru că apa rămâne a RNP-ului și conform legislației în vigoare nu putem să o luăm în gestiune. Realizăm populări în special cu exemplare adulte și sperăm că acestea vor deveni reproducători viabili. Open-ul pe care l-am organizat reprezintă primul pas în lumea muscăritului și, bineînțeles, intenționăm să avem în 2015 a doua ediție a Cupei Liliacului Carpatin.Vrem să realizăm o populare în perioada rece a anului pentru ca peștii să se adapteze mai ușor și vom încerca, probabil, să populăm cu puiet astfel încât să avem o rată mare de supraviețuire. Anul viitor ne gândim la organizarea de concursuri și pe alte zone ale Văii Iadului și am în vedere aici zona din aval de barajul de la Leșu, pentru că ihtiofauna este bine reprezentată și acolo, cu toate că nu este în situl administrat de noi, însă acest fapt nu ne împiedică să realizăm astfel de competiții. Noi ne vom strădui și sper ca acțiunile noastre să fie apreciate de toți pescarii. La acest concurs am avut patru debutanți, e un semn bun, însă din Bihor au participat doar pescari din asociația noastră. M-aș bucura foarte mult dacă în viitor vor veni și alții, ca să reînnodăm tradiția despre care ați vorbit, să avem la aceste concursuri adevărate reuniuni ale generațiilor de muscari.

v-iadului_romania19

Imagini din arhiva personală a d-lui Ioan Scurtu, semifinala de pe Valea Iadului, 1988