Open Gurghiu - interviu cu dl. Adrian Trîmbițaș

gurghiu2016_18
În ultimul weekend din luna august s-a desfășurat Open Gurghiu, etapă din Campionatul Național la care au participat 20 de pescari. Pista de concurs a fost generoasă, standurile întinzându-se de la Ibănești Pădure până la Lăpușna. Domnul Adrian Trîmbițaș, organizator al acestei competiții și concurent, ne-a prezentat cu amabilitate detalii despre rezultatele și atmosfera de pe Valea Gurghiului.

gurghiu2016_6

Cum a fost reîntâlnirea muscarilor de la Open Gurghiu?

Adrian Trîmbițaș:
Atmosfera a fost foarte frumoasă, reuniune amicală, colegială, glume, râsete. În paralel cu acest concurs s-a desfășurat și Festivalul Văii Gurghiului, însă nu am apucat să ne bucurăm de el pentru că nu prea am avut timp. Au fost 6 manșe cu arbitraj reciproc: 2 ore pescuit, 45 de minute pauză, 2 ore arbitrat. Programul a fost strâns, dar atmosfera foarte plăcută.

gurghiu2016_9

Cum a fost apa pe durata concursului și dacă vremea a ținut cu pescarii?

Adrian Trîmbițaș:
Vremea a fost superbă, puțin rece sâmbătă dimineața, însă apa a fost ciupită și în scădere. Vineri seara a plouat sus la munte, dar apa era în curățare. În schimb, pe standurile de jos de la Ibănești Pădure apa a fost tulbure, aproape impracticabilă în prima manșă, prinzându-se foarte puțini pești acolo. Am căutat să văd dacă este vreun afluent principal care venea tulbure, dar nu am găsit. Sunt foarte multe pârâiașe, probabil unul dintre acestea a venit murdar.

gurghiu2016_5

gurghiu2016_10

Cum s-a prins și care a fost cea mai mare captură?

Adrian Trîmbițaș:
Cea mai mare captură a fost un păstrăv de 31,2 cm prins de Boros Arpad, câștigător în fața unui lipan de 31,1cm prins de Todoran Mihai. Din păcate nu s-a prins bine, cel mult putem spune satisfăcător. În total au fost 181 de pești, în condițiile în care acum 3 ani s-au prins 394 de pești, deci suntem la jumătate. Râul este supra-pescuit, am găsit urme de vidră, am prins 3 pești ce aveau urme de atac de vidră, dorsala era smulsă, nu știu cât vor mai supraviețui. Sunt cel puțin două familii de vidre pe care le-am identificat, care decimează populația de pești încet, dar sigur.

gurghiu2016_17

Cine a ocupat primele trei locuri?

Adrian Trîmbițaș:
Pe locul I s-a situat Lucian Tătar, locul al II-lea a revenit lui Todoran Mihai, localnic din Ibănești care este la începutul activității competiționale, locul al III-lea a fost ocupat de Zoltan Nagy.

gurghiu2016_16

gurghiu2016_3

Uscată, udă sau nimfă? Care au fost cele mai eficiente imitații?

Adrian Trîmbițaș:
Cred că în 95% dintre cazuri s-a prins la nimfă. Din ceea ce am văzut, cele mai bune rezultate s-au obținut cu urechea de iepure, poloneza și o nimfă neagră, specifică locului.

gurghiu2016_1

Câteva cuvinte despre gazde și cei care v-au sprijinit în organizare.

Adrian Trîmbițaș:
Gazdele de la pensiune au fost primitoare, un loc foarte frumos unde ne-am simțit ca acasă. Vreau să le mulțumesc celor de la Direcția Silvică Mureș care ne-au sprijinit cu o populare de 360 de păstrăvi indigeni pe care am efectuat-o marți, înainte de concurs. Dintre aceștia s-au prins aproximativ 35-40 de pești. Sponsori au fost postul de televiziune Ardeal TV și Direcția Silvică Mureș care ne-au oferit premii și masa festivă.

gurghiu2016_11

gurghiu2016_2

gurghiu2016_14

Aveți vreun plan pe termen scurt sau mediu pentru râul Gurghiu?

Adrian Trîmbițaș:
Din această iarnă vom începe discuțiile pentru o colaborare cu Direcția Silvică și celelalte autorități pentru a vedea în ce măsură putem participa la paza apei, la populări, la acțiuni de ecologizare și întreținere a cascadelor care sunt degradate. Planuri sunt, ne-am propus să ne implicăm, pentru că altă soluție nu există.

gurghiu2016_13