Open Iad - interviu cu dl. Andrei Togor

v_iadului_2017_06

În perioada 9-11 iunie s-a desfășurat OPEN-ul IAD, un moment special în calendarul competițional ce reînnoadă tradiția pescuitului la muscă pe aceste ape, prin eforturile Asociației Pescarilor Sportivi Aqua Crisius. La cea de-a IV-a ediție au fost prezenți 22 de concurenți, pista de concurs de 10 km fiind situată în amonte de barajul Leșu. Despre concurs și atmosfera de la evenimentul de pe Valea Iadului am avut plăcerea să vorbim cu dl. Andrei Togor, reprezentant al organizatorilor.


Câteva cuvinte despre openul de pe Valea Iadului.

Andrei Togor:
Aceasta a fost cea de-a IV-a ediție a openului pe care l-a organizat Aqua Crisius. Am mizat doar pe sectoarele superioare, unde trăiește numai păstrăv, s-a capturat exclusiv această specie. Am punctat peștii de la 13 cm, pentru că dimensiunile capturilor au fost foarte mici. Am avut parte de o apă foarte limpede, un pescuit destul de dificil, de la distanță. Au fost unele temeri legate de precipitațiile care au avut loc în zilele de dinaintea concursului, chiar m-au sunat unii competitori din diferite colțuri ale țării și îmi ziceau că prin părțile lor apele sunt umflate, tulburi. La noi nu a fost cazul de așa ceva, pentru că zona este bine împădurită.

v_iadului_2017_01

Apa a fost crescută?

Andrei Togor:
Apa a fost un pic crescută și cristal, dar în sensul bun, pentru că în antrenamentul care a avut loc cu o săptămână înainte de concurs, nivelul acesteia era mult mai mic... Ar fi fost mult mai greu de pescuit, dacă aceste condiții s-ar fi menținut.


Care a fost cea mai mare captură și câți pești s-au prins?

Andrei Togor:
Cea mai mare captură a fost un păstrăv indigen de 29,1 cm prins de Grădinaru Bogdan. Mă bucur că titlul a rămas anul acesta la Bihor, Bogdan este colegul meu de la Aqua Crisius. A reușit să spele rușinea râului, ca să zic așa, abia în ultima manșă, pentru că până atunci cea mai mare captură măsura 24 cm, ceea ce este extrem de puțin. Capturile de talie redusă cred că denotă faptul că apa ar putea fi mai bine îngrijită. În total s-au prins 766 de pești de către 22 de competitori, care au pescuit fiecare câte 6 ore. Practic, am prins mai mulți pești față de ediția de anul trecut. Am și făcut standurile în așa fel încât să putem avea mai multe capturi. Din păcate, au fost mai mici, dar știam deja acest lucru din evaluările pe care le-am efectuat, de aceea am și coborât dimensiunea minimă de la care s-a punctat, ne-am adaptat la potențialul pistei de concurs.

Au existat câteva standuri mai slăbuțe, deși s-a evaluat bonitatea înaintea concursului. Peștii au migrat și, cu toate că au fost așteptări mari pentru standurile din amonte, pe unele s-a prins puțin, de exemplu 6 pești în 3 manșe. Au existat doar două gherle, una în care s-au scăpat patru pești, iar alta în care concurentul nu a reușit să prindă nici un pește. În rest, vorbim de 66 de pescuiri de două ore, eu zic că stăm destul de bine la capitolul număr de capturi comparativ cu alte zone în care se organizează concursuri. Au fost manșe în care s-au prins 36 de pești în două ore de către un concurent, ceea ce reprezintă o performanță deosebită și denotă o foarte bună pregătire a competitorilor.

v_iadului_2017_07

Cine s-a clasat pe podium?

Andrei Togor:
Podiumul a fost foarte strâns, primii trei clasați au avut același număr de puncte, iar câștigătorul s-a decis în funcție de numărul total de pești prinși în competiție. Pop Adrian s-a clasat pe locul I, Hirișcău Alin a ocupat locul al II-lea, iar Trîmbițaș Adrian s-a situat pe locul al III-lea, diferența între ei fiind realizată de 4 pești. Trîmbițaș Adrian a avut în primele două manșe clasări pe prima poziție în grupa lui, iar în ultima manșă s-a situat pe poziția a 5-a. A ratat aurul la mustață. Mi-a plăcut extraordinarul fairplay pe care l-a arătat. A știut să piardă, cu toate că a câștigat bronzul, a fost cu fruntea sus. O atitudine de manual a ceea ce înseamnă să știi să pierzi.S-a pescuit doar la nimfă sau și la uscată?

Andrei Togor:
Majoritatea capturilor au fost la nimfă, dar s-a prins și la uscată. Au fost mulți competitori care au prins majoritatea peștilor din manșele din miezul zilei la uscată. Modelele au fost clasice, imitații de culoare neagră cu roșu sau albastru.

v_iadului_2017_05

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori...

Andrei Togor:
Gazdele noastre au fost cei de la Pensiunea Rustic House, o locație într-adevăr tradițională. Concurenții cred că au fost foarte mulțumiți, oricum urmează să analizez chestionarele de feed-back pe care le distribui la fiecare concurs și în urma cărora sper să organizez mai bine edițiile viitoare. Sponsorii noștri de anul acesta au fost cei de la Merita Bio, un producător local de mere ecologice, care ne-au furnizat sucuri de mere și pălincă tradițională de Bihor din mere ecologice, toți concurenții au primit aceste produse. De asemenea, Troutline i-a sponsorizat cu discounturi substanțiale atât pe primii trei clasați, titlul pentru cea mai mare captură, cât și pe toți participanții la eveniment.

v_iadului_2017_04

Anul trecut vorbeam despre problemele legate de golirea lacului de la Leșu și de nivelul scăzut al apei cauzat de devierea spre Valea Drăganului.

Andrei Togor:
Anul acesta se pare că vor fi ceva fonduri pentru repararea barajului Leșu. Din punctul meu de vedere, faptul că barajul este gol nu este neapărat o problemă, pentru că, practic, golirea lacului a cauzat dispariția cleanului, ceea ce este bine pentru salmonide. Dar, pe de altă parte, în lac se puteau refugia păstrăvii mai mari, care odată cu perioada boiștei puteau să urce și asigurau astfel material genetic de o calitate superioară. Reumplerea lacului ar putea reprezenta un nou început pentru acesta, cu o mai mare grijă pentru populația piscicolă, întrucât înainte de golire, acesta era plin de caras, clean și biban, specii care ar putea fi înlocuite de păstrăv și chiar lostriță, pești care ar valorifica mult mai bine potențialul piscicol al acestui fond piscicol. În ceea ce privește cealaltă problemă, devierea cursului Iadului spre Drăgan, suntem în aceeași situație ca anul trecut.

v_iadului_2017_03

Ce proiecte are în vedere Aqua Crisius în acest an?

Andrei Togor:
Acum o săptămână a fost Ziua Ariei Protejate, Ziua Liliacului Carpatin. Sâmbătă, 3 iunie, am reunit peste 150 de copii în cadrul acestui eveniment, din 12 școli din județele Bihor și Arad. A fost un concurs interșcolar în urma căruia i-am selectat pe participanții în deja tradiționala tabără Junior Ranger pe care o organizăm vara. Am realizat un traseu tematic, O zi din viața unui păstrăv, disponibil în zona Coada Lacului. Poate fi parcurs în 30-40 de minute, există 8 panouri trilingve, în română, maghiară și engleză, cu informații de interes pentru copii, dar și pentru adulți, legate de modul de trai al păstrăvului și al celorlalte viețuitoare din apele de munte, de modul de înmulțire, de hrănire, de pescuit corect și sportiv al salmonidelor.

v_iadului_2017_02

Noi o să continuăm patrulele în zonă, am patrulat și de 1 mai. Personal am organizat un control cu colegii noștri de la Jandarmerie, am sacrificat debutul sezonului pentru a preveni actele de braconaj de pe Valea Iadului. Din păcate mai sunt incidente, chiar și astăzi am avut unul. Un client vechi de-al nostru, cu un Golf 2 de Bihor, care a fost surprins de nenumărate ori braconând pe Valea Iadului, a pescuit bine-merci pe stand, a ignorat complet faptul că aveam țăruși de delimitare a standurilor pe marginea apei și benzi deservind aceluiași scop, din mal în mal. Culmea, cu toate că a fost atenționat de către concurent că nu e OK să pescuiască în stand, a revenit după 3 minute în același stand, a pescuit în continuare... asta denotă o prostie și o rea-intenție care depășesc orice imaginație. Dar asta se întâmplă când îți ascuzi mașina în tufe, pescuiești cu momeală naturală și reții tot, inclusiv icre, dacă ar mușca la corobeți.

Aqua Crisius va sponsoriza tabăra de inițiere în flyfishing pentru copii, organizată de Fly Fishing Romania, cu suma de 500 de lei. Totodată, prin intermediul asociației noastre și alte cluburi de muscari sau persoane fizice au putut și pot să suțină buna organizare și desfășurare a evenimentului. În același timp, am reușit să încheiem un acord de colaborare cu cei de la Fly Fishing Romania. Am avut o întâlnire cu reprezentanții celor care organizează tabăra și cred că totul va decurge foarte bine, așteptările sunt foarte mari și de această dată. Pot să vă spun că am observat o schimbare în bine în ceea ce privește fondul salmonicol Someșul Cald, ca urmare a acțiunii de anul trecut... am fost acum 2 săptămâni la concursul de acolo și am fost plăcut surprins de ceea ce am găsit. Cred că este un model care ar trebui preluat și de către alte ape cu potențial piscicol atât de mare, o dovadă a faptului că și la noi ”se poate”.