Cupa 3 lacuri - interviu cu dl Marius Neamț

Între 21 și 23 septembrie 2012 a avut loc prima etapă din Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială. „Cupa 3 lacuri” a fost organizată de Aqua Transilvae Club și s-a desfășurat pe lacurile Gilău, Someșul Cald și Tarnița. Toți cei 18 pescari au concurat câte o manșă de 4 ore pe fiecare dintre lacuri. După câțiva ani de pribegie s-a dorit o reîntoarce a competițiilor pe cele trei lacuri, a căror bonitate a crescut de la ultimele goliri. Domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și participant, a avut amabilitatea să ne ofere câteva detalii de la această competiție.


3lacuri2012_1
Bună seara domnule Marius Neamț și permiteți-mi să vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat să ne acordați acest interviu. Care au fost condițiile meteorologice în cele trei zile?

Marius Neamț: Conform prognozelor meteo, care de această dată s-au adeverit, sâmbătă și duminică am avut parte de vreme bună. Asta din punctul de vedere al aspectului și al confortului. Dar schimbările bruște ale temperaturii și presiunii atmosferice și-au pus amprenta, în sensul negativ, în ceea ce privește „dorința peștilor de a fi prinși”.


Cum a fost apa din cele trei lacuri și cum a influențat vremea condițiile de pescuit?

Marius Neamț: Lacul Gilău a avut nivelul variabil, pentru că este lacul care preia apele din amonte și s-a cam uzinat pe la hidrocentrale. Someșul Cald e cu vreo 5 metri sub nivelul maxim, iar Tarnița cu vreo 10 metri sub acest nivel. Apa a fost curată, cristal, pe toate lacurile. Din această cauză, acolo unde adâncimea apei era mai mică, participanții au pescuit cu destul de multă precauție, pentru că peștii puteau vedea extrem de bine.


Aș reveni la cei care au participat la „Cupa 3 lacuri”. Am văzut că au existat discuții legate de regulamente și de eligibilitatea participanților... Față de anii precedenți s-a modificat regulamentul de participare la Finală?

Marius Neamț: „Cupa 3 lacuri” este un concurs open din calendarul competițional 2012. La fel este și concursul ce va urma peste două săptămâni, de pe râul Mureș. Concursurile fiind „open”, poate participa oricine dorește să se înscrie, în limita locurilor disponibile anunțate de către organizatori.

Finala Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială din acest an, organizată ca de fiecare dată sub egida și cu sprijinul A.G.V.P.S.R, nu s-a mai ținut la fel ca în anii precedenți, într-un concurs „dedicat”. Pe de o parte, pentru că râul Someșul Rece este afectat de lucrări de evacuare a lemnului distrus, ca urmare a furtunii de anul trecut, din 20 iulie. Râul este tot acolo, peștii sunt în el, dar nu se poate organiza un concurs în condițiile în care drumul este ocupat mereu de utilaje, mijloace de transport și grămezi de bușteni. Pe de altă parte, trebuie să ne uităm și la competițiile din afară, care, în marea lor majoritate, alături de manșele de râu au și manșe pe lac.

Începând de anul trecut am hotărât ca Finala să includă cel puțin o manșă pe lac. În acest sens, anul acesta au fost alte trei concursuri care au avut și manșe pe lac - Sohodol din Gorj, Păstrăvul de Aur la Ic Ponor și Zetea. Fiecare dintre ele au constituit o premieră din punctul de vedere al pistelor de concurs și al organizării. Cele trei s-au desfășurat în prima jumătate a anului competițional.

Ținând cont de cele de mai sus, clasamentul Finalei din acest an va fi întocmit pe baza rezultatelor din ultimele două concursuri: Cupa trei lacuri și Mureș.

Revenind la întrebare, la aceste două concursuri „open” participă cine dorește, iar, la Finală, intră în clasament cine s-a calificat, cine a îndeplinit condițiile conform regulamentului 2012. Clasamentul Finalei s-a născut aici și se va finaliza pe Mureș.


3lacuri2012_2
Câți pești s-au prins și cum a arătat clasamentul open-ului? Cine a ocupat podiumul și care a fost cea mai mare captură?

Marius Neamț: Locul I a fost ocupat de domnul Adrian Vlasiu, domnul Dan Săcui s-a clasat pe locul II și locul III a revenit domnului Luca Moga. Clasamentele și statisticile complete le-am publicat și pot fi găsite pe forumul FRPMA și FLYFORUM. Cea mai mare captură a fost un păstrăv de 35,6 cm și a aparținut domnului Mihai Lăpuște. În total s-au prins 133 de pești, dintre care 116 cleni, 4 păstrăvi și 13 bibani.


Dată fiind și schimbarea radicală a vremii, care au fost cele mai utilizate imitații?

Marius Neamț: Fiecare specie a fost „tratată” în mod diferit, pe fiecare lac în parte. Având în vedere și variația temperaturii și a presiunii atmosferice din aceste zile a fost foarte greu de scos de la muscari o rețetă general valabilă. Experiența, intuiția și chiar insistența au fost cele mai importante atuuri ale concurenților.


Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre organizatori, sponsori și premii.

Marius Neamț: Organizator a fost Aqua Transilvae Club Cluj, excelent reprezentat de domnul Florin Fulea, cel care este responsabil de acest concurs de mai mulți ani. Cu toții trebuie să-l felicităm pe Florin pentru că, prin muncă și dăruire, a readus acest concurs la matca tradițională. Prin includerea acestui minunat și dificil concurs în Finala națională a reușit să atragă mai mulți concurenți, comparativ cu anii precedenți. A fost frumos. A fost foarte greu. A fost un ritm foarte strâns, dar cu toții ne-am descurcat. Aici e frumusețea: muncim foarte greu și extrem de mult pentru pasiunea noastră. Cât despre sponsori și premii, se mai lasă un pic așteptate…


V-aș întreba dacă sezonul de pescuit la muscă, văzând condițiile și evoluțiile meteo din țară, ar trebui modificat, cel puțin pe anumite ape? Oare nu începe prea târziu și se termină prea devreme?

Marius Neamț: Pentru aceasta mai e de muncit…Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri și disponibilitatea de care ați dat dovadă de fiecare dată. Vreme bună și tot ce vă doriți pentru ultima etapă din Finală!

Marius Neamț: Vă mulțumesc pentru urări și toate cele bune.