Un actor mare pentru un fluviu mare

Actorul și regizorul Robert Redford, vechi militant ecologist, a realizat un film documentar dedicat fluviului Colorado al cărui ecosistem este periclitat de decenii atât de dezvoltarea urbană cât și de fenomenul încălzirii globale.

Tată - Robert Redford - și fiu - Jamie Redford - și-au reunit eforturile în documentarul „Watershed” ce ne prezintă presiunile exercitate de către civilizația și dezvoltarea urbană de pe coasta de vest a Statelor Unite asupra fluviului Colorado. „Nevoia de apă este mai mare decât cantitatea de apă pe care râurile o generează. Am ales fluviul Colorado ca pe un exemplu a ceea ce se întâmplă oriunde în lume, am încercat să ne focalizăm asupra lui și să atragem atenția asupra lucrurilor de acolo”, a declarat Robert Redford.

Albia fluviului Colorado trece prin șapte state din SUA și două din Mexic. Din 1922 intervențiile și acțiunile oamenilor asupra acestui ecosistem s-au înmulțit aproape exponențial, anul 2050 proiectând o populație „riverană” de 50 de milioane de oameni. Fluviul nu poate susține o asemenea dezvoltare fără dispariția sa.

Trecând peste pericolul unui dogmatism ecologic sau al unui fatalism paralizant, filmul ne prezintă termenii și conceptele unei noi etici a apei. „Există o nouă realitate de care oamenii trebuie să fie conștienți și, cred că, uitându-ne la soarta fluviului Colorado putem să vedem un exemplu”. Filmul ne prezintă diferitele pretenții ridicate la adresa fluviului, așa cum există ele în percepția oamenilor ce trăiesc de pe urma acestuia, de la pescarul la muscă situat lângă izvoare și până la fermierii și oamenii deltei. „Cred în folosirea artei ca instrument pentru conștientizarea unei probleme, în realizarea unui film referitor la o problemă astfel încât un număr cât mai mare de oameni să afle despre ea. Este posibil ca o creștere a notorietății să ajute la rezolvarea problemei” a declarat Redford.