Open Bărbat - interviu cu dl. Răzvan Cimponer

raubarbat2018_09

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat a IV-a ediție a Open Bărbat, competiție de pescuit la muscă artificială organizată de tânărul club al Huniazilor. 14 pescari au concurat în 6 manșe pe dificilul traseu al Râului Bărbat, apa și vremea fiind bune după o perioadă lungă de ploi. Domnul Răzvan Cimponer, din partea Huniazii Flyfishing Club, ne-a vorbit despre atmosfera de la eveniment, câștigători și capturile realizate.


raubarbat2018_16

raubarbat2018_18

Câteva cuvinte despre cel de al doilea concurs organizat de Huniazi?

Răzvan Cimponer:
A fost o reușită, ca și primul concurs de pe Râul Mare, toți concurenții au fost mulțumiți, am avut aceeași liniște, atomosferă foarte frumoasă, nu au fost probleme de organizare. Din păcate, am fost numai 14 concurenți, cu toate că până săptămâna trecută eram 21, dar au renunțat pe parcurs din motive personale, acum este și perioada concediilor. M-am bucurat că am primit la sfârșit felicitări din partea unor pescari cu multă experiență, ceea ce înseamnă mult pentru mine și clubul nostru.

raubarbat2018_04

raubarbat2018_06

Apa și condițiile meteo?

Răzvan Cimponer:
Înaintea concursului a fost o săptămână cu foarte multe ploi, eu am mai trecut spre Petroșani și am văzut că apa era mare și tulbure. Vineri, când am ajuns, apa era cristal și debitul era normal pentru Râul Bărbat în această perioadă a anului... dacă era mai scăzut, nu știu dacă era bine pentru noi. Vineri după-amiază a plouat, dar nu tare, sâmbătă dimineață a fost vreme frumoasă, însă în manșa a doua pe standurile din amonte a fost o rupere de nori, i-a cam udat puțin pe pescarii de acolo, eu am arbitrat pe ultimul stand de jos și acolo a plouat mocănește, cum plouă la munte. Eram îngrijorați că apa va fi tulbure, dar, după pauza de două ore dintre manșe, apa era la fel de curată și debitul nu se modificase. Duminică a plouat puțin mocănește, dar a fost bine.

raubarbat2018_11

raubarbat2018_10

raubarbat2018_15

Cum s-a prins?

Răzvan Cimponer:
S-a prins destul de bine, 312 pești de către 14 concurenți. Sâmbătă în prima manșă s-a prins mai puțin, contrar obișnuinței a fost manșa cu cei mai puțini pești, dar apa cred că a fost un pic rece de dimineață, parcă peștii nu erau așezați așa de bine. Spre seară a mers foarte bine, toată lumea a prins extraordinar. În concurs am avut capturi frumoase, de 25, 26, 27 cm, cea mai mare captură a fost un păstrăv de 31,7 cm, aceasta fiind realizată de Raul Tătar.

raubarbat2018_21

raubarbat2018_25

Ce imitații s-au folosit?

Răzvan Cimponer:
La acest concurs cred că o singură sau două nimfe au prins, cred că aproape toată lumea a pescuit cu o nimfă cu cerclaj verde, guler CDC și coadă roșie, Tactical PT Pulsar Variant Nymph este denumirea ei pe site-ul Troutline. Cam două-trei nimfe au fost prinzătoare, a încercat fiecare cu ce a avut, de exemplu la antrenamente s-a prins bine cu o ureche clasică, dar pe durata concursului nimfa verde a fost folosită cel mai mult. Eu am prins bine cu o nimfă asemănătoare, avea tot cerclaj verde și coadă roșie. La uscată singurul care a încercat cred că a fost Mihai Vasilescu, l-am arbitrat eu într-o manșă, dar peștii nu se ridicau.

raubarbat2018_07

raubarbat2018_29

raubarbat2018_08

Cum a arătat podiumul?

Răzvan Cimponer:
Primul loc a fost ocupat de Raul Tătar, el câștigând și titlul pentru Cea mai mare captură, pe locul al II-lea s-a situat Adrian Trîmbițaș, iar locul al III-lea i-a revenit lui Suciavă Daniel. Lupta pentru locurile II și III a fost destul de strânsă, cu modificări semnificative ale ordinii concurenților, iar manșele de duminică au fost decisive pentru configurația finală a clasamentului.

raubarbat2018_01

raubarbat2018_12

raubarbat2018_23

Cine a fost gazdă și cine v-a ajutat la organizare?

Răzvan Cimponer:
Gazdă a fost Pensiunea Marmis, am fost bine primiți și ne-am simțit excelent, de patru ediții venim aici. Vreau să le mulțumesc și celor de la Ocolul Silvic Pui, care ne-au ajutat în organizare, sunt deschiși și sprijină de ficare dată acest open.

raubarbat2018_31

raubarbat2018_30

raubarbat2018_27

Cum vedeți următoarele ediții de pe Râul Mare și Râul Bărbat?

Răzvan Cimponer:
Am avut discuții cu participanții, colegii noștri, și am analizat dacă să mai facem la anul concursul de pe Râul Mare... Surpriză, lumea vrea să continuăm acest concurs, chiar dacă nu s-a prins așa cum ne-am fi așteptat. Concursul de pe Râul Bărbat se va ține cu siguranță, este un râu adevărat de munte, așa cum îi spune și numele. Este un râu greu, te epuizează fizic, standurile au fost generoase, între 600 și 700 m, lucru care a fost apreciat de cei prezenți. Există o singură porțiune de râu unde nu se prinde bine, chiar în zona catch&release, așa a fost și anul trecut, anul acesta s-au prins doar cinci pești, dar, în rest, nu sunt probleme, standurile sunt echilibrate. Din păcate, sunt aceleași probleme cu braconierii, pescuiesc cu momeală naturală și rețin tot. Chiar în timpul concursului, în timp ce-l arbitram pe Mihai Vasilescu, s-a așezat lângă mine un așa-zis pescar din Valea Jiului, desigur că nu avea autorizație, iar în timp ce vorbea cu mine se uita la Mihai și spunea: „Vai, săracul om, ce se chinuiește și nu prinde nimica... De ce nu pune o râmă?!? Dacă punea o râmă acum, ce pești putea să scoată de acolo...”. Aceasta este, din păcate, mentalitatea... Râul Mare și Râul Bărbat au potențial mare, s-ar reface rapid, dacă toată lumea ar înțelege să respecte legislația și regulamentele.