Open Râul Mare 2017 - interviu cu dl. Constantin Buzea

raulmare2017_3

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat pe Râul Mare a treia etapă din Campionatul Național, concurs la care au participat 26 de pescari. Din păcate, sâmbătă vremea nu a fost cel mai bun aliat al competitorilor aflați pe unul dintre cele mai frumoase râuri din România, cele patru manșe programate în acea zi fiind influențate de ploi și apa foarte rece. Detalii de la acest eveniment ne-au fost oferite cu amabilitate de dl. Constantin Buzea, organizator și participant la openul din Retezat.

raulmare2017_4

raulmare2017_16

Câteva cuvinte despre atmosfera de la Râul Mare...

Constantin Buzea:
A fost totul perfect, a fost prima întâlnire cu păstăvul din acest an pe o apă de munte - am mai avut o întâlnire la Câmpul Cetății, dar acolo a fost altceva. Din păcate, de la această întâlnire a lipsit peștele. S-au prins doar 94 de păstrăvi. Aici timpul este foarte, foarte întârziat, au fost la sfârșitul lunii aprilie ninsori abundente în Retezat, ceea ce nu s-a mai întâmplat demult. În plus, după aceea a fost o încălzire rapidă și cu ploi torențiale, astfel încât s-a triplat debitul râului.

raulmare2017_10

raulmare2017_13

A fost apa mare?

Constantin Buzea:
Viitura mare a fost înainte de 1 mai. Ne-a luat prin surprindere, la un moment dat ne-am pus problema să amânăm concursul, deoarece debitul crescuse foarte mult și punea în pericol integritatea concurenților. După câteva zile a scăzut nivelul râului, însă apa era rece, apă de zăpadă, iar peștele complet inactiv. Eu l-am văzut cam cu o săptămână înainte de concurs, era foarte mic, un nivel la debit de toamnă târzie, dar apa era tot rece.

raulmare2017_14

raulmare2017_17

În timpul concursului am avut iarăși o surpriză neplăcută. Am ajuns vineri, erau condiții excelente, râul era oarecum stabilizat și părea că este bun, dar noaptea a plouat. Sâmbătă dimineața ne-am trezit iar cu râul mare. Acum concursul s-a ținut, pentru că nu poți să controlezi așa ceva.

raulmare2017_5

Sâmbătă ne-a plouat toată ziua, iar astăzi, când să plecăm acasă, s-a pus soarele pe noi, dar peștele tot nu s-a mișcat, pentru că apa era mare după viitură.

raulmare2017_20

raulmare2017_12

Peștii au fost inactivi?

Constantin Buzea:
Da... cred că trebuia să-i cauți, să-i găsești și să ajungă imitația prin fața gurii ca să muște. S-au prins foarte puțini. Apa era mare, era o apă de zăpadă, foarte ușor tulbure, de o nuanță specifică, și foarte rece. Concursul s-a ținut, iar cei care s-au iscusit mai mult, au prins mai mulți pești. Cel mai mult a prins Adrian Trîmbițaș, care a și câștigat concursul, reușind să captureze într-o manșă 12 bucăți, dar în rest... 1, 2, 3, 4. Foarte puțin s-a prins.

raulmare2017_2

Cum a arătat podiumul? Cine a primit premiul pentru cea mai mare captură?

Constantin Buzea:
Adrian Trîmbițaș s-a clasat pe locul I, Moga Luca pe locul al II-lea și Biro Matyas pe locul al III-lea. Titlul pentru cea mai mare captură a revenit lui Raul Tătar, cu un păstrăv de 31,5 cm.

raulmare2017_1

S-au prins exemplare mari și în perioada anterioară concursului, cu o săptămână în urmă, pe apa aceea mare. Alin Hirișcău a fost aici, m-am consultat atunci cu el despre oportunitatea de a ține acest concurs, și în condițiile acelea cu apa mare el a prins vreo 3 păstrăvi sălbatici, foarte frumoși, de peste 30 cm. Eu zic că pește este, dar acum nu s-a mișcat. Oricum, dacă vom mai organiza concursuri pe Râul Mare, mai devreme de 15 iunie nu-l vom programa.

raulmare2017_7

raulmare2017_8

S-a pescuit la nimfă?

Constantin Buzea:
Numai cu nimfă s-a pescuit, nici nu se punea problema altfel pentru că peștele nu se ridica. În general s-a prins în zone adânci, în dorne adânci, dar destul de slab... Nu ne așteptam să o încurcăm chiar așa.

raulmare2017_22

raulmare2017_21

Câteva cuvinte despre gazde și sponsori?

Constantin Buzea:
Condițiile au fost foarte bune, cazare, masă. Pensiunea Cabana Retezat, la care ajungi trecând peste un pod suspendat, este chiar o pensiune frumoasă și o recomand.

raulmare2017_19

Vreau să le mulțumesc celor de la Ocolul Silvic din Hațeg care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestui concurs. A fost prezentă o echipă de patru pădurari condusă de domnul Apollo, care a asigurat în permanență zona de concurs, a avut grijă ca alți pescari să nu intre în standurile unde avea loc competiția. Însă pescari localnici nici nu au fost prea mulți pentru că aceștia nu se duc când e apa mare, ei pescuiesc cu muște ude și știu când se ridică peștii... Dar noi, dacă am venit din toată țara, a trebuit să ne băgăm pe acolo prin apă să pescuim. Au fost foarte multe gherle, ceea ce e adevărat că a creat o stare de frustare printre pescari, dar ne-a trecut. Până la urmă au fost două zile petrecute între prieteni și ne-am simțit bine.

raulmare2017_9

raulmare2017_15

Câteva cuvinte despre proiectele viitoare...

Constantin Buzea:
Aici în zonă mai urmează un concurs, pe râul Bărbat. Cu siguranță va fi ceva mai bine, pentru că până atunci apa se va încălzi și peștii vor fi activi. Concursul de aici, dacă va mai fi inclus în calendarul competițional, îl vom programa după 15 iunie. Zona aceasta este foarte frumoasă, Râul Mare este deosebit și cred că un concurs organizat aici atrage orice pescar. Anul acesta totul a fost bine, în afară de faptul că nu am avut cu cine să dansăm.

raulmare2017_11