Roselies 2015 - sărbătoarea muscăritului!

fdlpalmr2015_1

fdlpalmr2015_2
Pe 31 ianuarie și 1 februarie a avut loc la Roselies, lângă Charleroi, a XX-a ediție a Târgului internațional de pescuit la muscă Fête de la pêche à la mouche, invitat de onoare fiind Irlanda. La eveniment au participat peste 60 de firme ce comercializează materiale, scule și îmbrăcăminte dedicate acestui stil de pescuit și circa 30 de firme și ghizi ce oferă servicii de turism și pescuit la salmonide în ape publice și private.

Primul lucru ce merită observat este numărul ridicat de participanți și vizitatori. Cele două săli ale complexului Sambrexpo, locul tradițional de desfășurare a târgului, au fost pline ochi, ceea ce a creat o atmosferă vie și optimistă, comparativ cu evenimentele de profil organizate în ultimii doi ani în Belgia și cele câteva din Germania și Franța, la care am putut să particip.

fdlpalmr2015_3
Vânzările se pare că au mers bine sau chiar foarte bine. Firmele au practicat reduceri între 10% și 30% - în marea majoritate a cazurilor materialele, sculele și îmbrăcămintea nu depășeau prețul de catalog - iar vizitatorii puteau fi văzuți la plecare cu 2-3 pungi. Nu știu dacă s-a terminat criza mondială sau dacă pescarii belgieni s-au hotărât să-și reînoiască și completeze colecția de materiale de muscărit, însă din punct de vedere comercial a fost o reușită pentru ambele părți.


Al doilea lucru important este legat de tendințele care se manifestă și pot fi identificate cu ocazia unui astfel de eveniment. Dincolo de ultimele produse ale marilor nume consacrate ce au fost expuse de numeroși distribuitori, am fost plăcut surprins să constat apariția sau și impunerea pe piață a unor mici producători specializați.

fdlpalmr2015_4
Pe de o parte, se poate sesiza accentul pus pe materiale, produse, tehnici și stiluri tradiționale sau „retro”: mulinete realizate manual, în serie mică, cum sunt cele de la Schukken, fabricarea de noi șnururi din mătase naturală - Antonio Perez - sau diversificarea producției de către firmele consacrate - Pêche à Soie, Terenzio, Soie Chambord, Phoenix sau Thebault.


Trebuie să includem aici și construirea de lansete din bambus de către Christian Launstorfer, care oferă și servicii de restaurare a lansetelor de colecție, impecabilele lansete ale Bambou&Refendu din Toulouse, De Staangebauer din Luxemburg sau Pozzolini din Italia... desigur, enumerarea scapă nume importante.

fdlpalmr2015_5
Tot în această tendință putem include și noile lansete din fibră de sticlă ale celor de la Polish Quill - excelenți legători de muște care au prezentat anul acesta o serie de trei lansete din fibră de sticlă Polish Rods (www.polishrods.com) - sau prezența a trei firme europene ce comercializează întreaga gamă pentru stilul Tenkara - JMC, Fish ON și Tenkara Pyrénées (www.tenkara.fr)


Dincolo de prezența constantă la târguri a celor care produc scule și materiale tradiționale de pescuit la muscă, anul acesta s-a putut constata o creștere evidentă a ofertei, dar și a interesului manifestat de vizitatori. Cu siguranță muscăritul recuperează din tradiționala sa eleganță.


fdlpalmr2015_6
Pe de altă parte, numărul micilor firme hi-tech evidențiază cea de-a doua tendință: produse personalizate, în condiții de finisare impecabilă, prin care se dorește obținerea maximului de performanță din cele mai noi materiale. Numeroase firme oferă lansete personalizate construite pe blank-uri performante ale marilor producători - să amintim design-ul avangardist al belgienilor de la FishBone sau bețele dedicate ale celor de la Thelo, Pozzolini și La Maison de la Mouche reprezentată de Albert Bigaré - dar și pe propriile blank-uri, cum sunt cei de la Gatti prezenți la acest eveniment prin distribuitori. Elvețienii de la Peux au venit cu seria completă de mulinete și accesorii - prețuri astronomice, dar care au corespondent în calitatea produselor oferite.

fdlpalmr2015_7
Nu mă voi referi la firmele mari, cu notorietate în muscărit, care au fost prezente direct sau prin distribuitori cu întreaga gamă de produse, deoarece despre fiecare se pot face relatări de pagini întregi, ceea ce nu este cazul aici. Singura remarcă ar fi despre lansetele americanilor de la Scott care sunt tot mai prezente pe piața europeană prin diverși distribuitori - firmă de top ce încearcă recâștigarea acestei piețe, însă prețurile rezultate în urma aplicării taxelor de import fac un astfel de demers extrem de dificil.


Este de remarcat strategia firmelor ce dețin magazine cu vânzare directă care la evenimentele de anvergură reunesc în standurile lor diverși specialiști, pescari la muscă cu o mare experiență în diferite domenii, de la legători recunoscuți, la casteri acreditați sau muscari focalizați pe anumite stiluri și specii de pești. Astfel, orice întrebare primește cel mai bun răspuns, găsești cele mai avizate referințe despre râuri, lacuri și zonele de pescuit și ești invitat la acțiunile magazinelor din primăvară și din toamnă în cadrul cărora sunt prezentate noile produse și materiale și unde te vei bucura de aceeași companie agreabilă.

fdlpalmr2015_8
Oferta de muște artificiale și de materiale pentru legat a depășit toate așteptările... cineva spunea că sunt mai multe muște decât pești în râurile belgiene. Toate mărimile, toate modelele, pentru toate speciile și, din nou, ofertele specializate ce vizează anumite zone, râuri sau lacuri: nimfe și uscate poloneze, nimfe cehești, ude tradiționale belgiene, pene Coq de Leon și muște specifice Cataloniei și nordului Spaniei, Valsesiana și uscate din Italia, nimfe, ude și uscate specifice Franței, muște pentru diverse lacuri din Irlanda și Marea Britanie.... plus, plus, plus.


fdlpalmr2015_9
A doua prezență importantă în rândul expozanților a fost cea a firmelor ce oferă servicii de turism și pescuit. Pescuit la muscă pe râuri și lacuri private situate la distanțe de o zi, oferte turistice de câteva zile pentru Cehia, Slovacia, Polonia, Muntenegru, Slovenia, Germania, Spania, Portugalia Marea Britanie și Irlanda, pachete turistice all inclusive de la o săptămână până la trei săptămâni cu deplasări în nordul Europei, America de Nord, America de Sud sau Noua Zeelandă... tradiții culinare, puncte de atracție turistică, oferte pentru familii sau grupuri de pescari. Standurile firmelor cu oferte de turism specializate și cele ale ghizilor îți puteau crea impresia temporară că te afli la un târg de turism.


fdlpalmr2015_10
Turismul dedicat muscăritului reprezintă în zilele noastre un lucru normal, coerent cu evoluțiile actuale. A vedea locuri noi, a experimenta noi stiluri și tehnici de pescuit, a prinde specii exotice sau mai puțin cunoscute... toate contribuie la extinderea experiențelor personale.

În 1857, W. C. Stewart ne recomanda să nu considerăm experiențele de pe un râu ca reguli universale de pescuit și acum, după 150 de ani, recomandarea sa de a călători și a pescui este susținută de cele mai diverse oferte.


fdlpalmr2015_11
Însă la o evaluare a râurilor și lacurilor propuse de către agențiile de turism și ghizi vedem că acestea sunt în marea lor majoritate ape populate cu exemplare reproduse și crescute în captivitate. Păstrăvi, somoni, lostrițe sau lipani sălbatici sunt expresii întâlnite la doar 3 standuri - două pentru Scandinavia și unul pentru Noua Zeelandă și Mongolia. Oferta turistică ne arată și o altă tendință, de această dată negativă, referitoare la starea apelor de azi.


A XX-a ediția a Fête de la pêche à la mouche a fost o reușită pentru organizatori, dar și pentru pescuitul la muscă ca fenomen ce pare că are puterea să revină după o lungă perioadă de apatie și să se reinventeze de fiecare dată. Roselies 2015 - sărbătoarea muscăritului!