Păstrăvul de Aur - interviu dl. Marius Neamț

pastrevau2013_1
În perioada 7-9 iunie s-a desfășurat la Ic Ponor - Doda Pilii concursul de pescuit la muscă artificială „Păstrăvul de Aur”. Open-ul, la care au participat 26 de concurenți, a fost organizat de Aqua Transilvae Club, reprezentat de dl Mihai Vasilescu, și AGVPSR. Aceasta a fost cea de-a treia competiție din cadrul Campionatului Național și a cuprins 4 manșe pe Someșul Cald și o manșă pe Lacul Beliș. Domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și participant la concurs, ne-a acordat cu amabilitate următorul interviu.pastrevau2013_2
În aceste zile au fost o mulțime de avertizări de ploaie și furtună. Cum s-a strecurat Păstrăvul de Aur printre intemperii?

Marius Neamț:
Avertizările s-au adeverit, dar am reușit până la urmă să ducem la bun sfârșit acest concurs. Vineri am avut o repriză de ploaie de vreo jumătate de oră la începutul manșei a doua, dar vremea s-a liniștit rapid și din fericire nu a afectat apa. Sâmbătă am avut o zi splendidă pe lac, cât și pe râu. Duminică a fost o repriză de ploaie, dar mai mult pe standurile din amonte, unde apa s-a și tulburat puțin, dar pe standurile din aval apa a rămas clară. Practic, am reușit să pescuim bine.


pastrevau2013_3
Nivelul apei pe Lacul Beliș?

Marius Neamț:
Maxim, iar apa a fost limpede. Noi ținem lacul și ca rezervă pentru cazul în care pe râu are loc vreo viitură. Pe lac se poate pescui în condițiile în care râul devine impracticabil, bineînțeles, cu excepția cazului în care sunt descărcări electrice.


Cum s-a prins în cele 5 manșe, vremea fiind ușor variabilă?

Marius Neamț:
S-a prins foarte bine. 636 de pești, iar la 26 de pescari rezultă o medie de aproape 25 de pești per concurent. Atât râul, cât și lacul se prezintă de la an la an din ce în ce mai bine.


Lipani sau păstrăvi?

Marius Neamț:
S-a prins destul păstrăv, dar bineînțeles că cel mai mult s-a prins lipan. Someșul Cald este un râu de lipan și putem întâlni lipani de toate dimensiunile. Un lipan a fost și captura maximă din concurs.


Cum a arătat podiumul?

Marius Neamț:
Pe locul întâi s-a clasat dl Mihai Vasilescu, locul al doilea a fost ocupat de dl Dan Săcui, iar locul al treilea a revenit dlui Gal Zsolt.


pastrevau2013_4
Cine a prins cel mai mare pește?

Marius Neamț: Dl Adrian Pop a prins un lipan de 37,2 centimetri, în manșa a doua, pe râu, pe standul patru. Dacă ne uităm pe datele de anul trecut vedem că și dimensiunile capturii maxime au crescut. S-a prins și un păstrăv de 31,6 centimetri de către dl Adrian Ignat, însă lipanul a ocupat podiumul și anul acesta. S-au dat și două premii speciale, dl Luca Moga, pentru cei mai mulți pești prinși pe lac și dl Adrian Pop, pentru cei mai mulți pești prinși pe râu - 52 de pești pe râu și doar doi pe lac, lacul afectându-l în clasamentul final, deși a prins cei mai mulți pești din concurs.


La acest open erau programate și două concursuri, unul de legat muște și unul de casting.

Marius Neamț:
Din cauză că nu am avut curent electric decât foarte slab și fluctuant, nu s-a ținut concursul de legat muște. Toate materialele și cârligele le păstrăm pentru următorul concurs, de la Arieș. Nici concursul de casting nu s-a ținut, pentru că a fost o aversă de ploaie înainte de festivitatea de premiere care ne-a alungat pe toți.


pastrevau2013_7
Gazdele au fost la fel de primitoare ca în fiecare an?

Marius Neamț:
Da, ca întotdeauna, la Pensiunea Ic Ponor, masă bună, condiții de cazare decente, gazdele vesele și primitoare. Ne înțelegem foarte bine cu cei de acolo și de fiecare dată revenim cu plăcere.


Acum un an realizam primul interviu după încheierea aceluiași open. Să încercăm să facem un bilanț al lucrurilor bune din peisajul competițional din această perioadă.

Marius Neamț:
În acest an s-au întâmplat câteva lucruri importante. S-a constituit federația noastră, a muscarilor. Nu e o federație sportivă, ci e constituită pe legea fundațiilor și asociațiilor. Chiar astăzi am finalizat actele în ceea ce privește reprezentarea în bancă și alte asemenea lucruri. Am avut ședința de Adunare Generală și sperăm că, de acum încolo, federația să ne reprezinte interesele în ceea ce privește muscăritul, apele de munte și tot ceea ce înseamnă pescuitul în general. Anul trecut și anul acesta au fost concursuri reușite, nu putem spune că a fost vreun eșec. Bineînțeles că la fiecare concurs, un concurent sau altul ar fi făcut altceva, dacă ar fi fost el organizatorul, dar să sperăm că le va veni rândul tuturor ca să fie organizatori pentru că dintre cei care pescuim mai puțin de o treime organizăm concursuri, restul sunt doar participanți, iar organizarea concursurilor înseamnă multe lucruri: înseamnă ordine, înseamnă respectarea celor care vin să concureze, înseamnă, în final, promovarea pescuitului la muscă. Pești sunt în țară, râuri sunt și, spre bucuria noastră, unele dintre ele încep să-și găsească paznici și oameni care au grijă de ele. E foarte important să avem pești în râuri, pentru că aceasta aduce o mulțime de lucruri bune, de la partide și concursuri de pescuit reușite, la turism și dezvoltare locală. Să sperăm că vom scăpa de această meteahnă a braconajului, pentru că distruge foarte mult. Înainte de concurs am fost cu cei de la Romsilva, la o topliță, unde pești de 2-3 cm s-au dezvoltat și au ajuns la 10-12 cm, fiind acum eliberați în râu. Vorbim de ordinul zecilor de mii de exemplare. Să sperăm că în 2-3 ani vom prinde păstrăvi foarte mulți și pe râu, dar și pe lac pentru că practic pe Someșul Cald granița dintre râu și lac nu există.


pastrevau2013_5
Ca obiective ale Federației pe termen scurt și mediu?

Marius Neamț:
Pe de o parte, să atragem cât mai mulți concurenți și să avem competiții din ce în ce mai bune. Pe de altă parte, sperăm că odată federația constituită vom avea o deschidere mai mare la sponsori și vom putea trimite la concursurile internaționale mai mulți concurenți. Problema cea mare este că la orice concurs pescarii trebuie să-și plătească toate cheltuielile. Participarea la competițiile din străinătate este foarte scumpă și este foarte greu pentru aceștia să suporte toate costurile.


Vă mulțumesc pentru informații, vă doresc toate cele bune și ne vom reîntâlni după luna de pauza competițională.

Marius Neamț:
Acum, după un an, și noi vă mulțumim pentru activitatea de promovare a acțiunilor noastre. Să ne auzim și să ne vedem cu bine!