Cupa Liliacului Carpatin - interviu cu dl Andrei Togor

liliacc2015_1
Cupa Liliacului Carpatin, primul concurs din cadrul Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială al AGVPSR din 2015, a avut loc în perioada 15-17 mai pe Valea Iadului. La competiție s-au înscris 22 de pescari, care au concurat în 6 manșe pe cele 3 piste de concurs poziționate în amonte și aval de Lacul Leșu. Despre a II-a ediție a Cupei Liliacului Carpatin am vorbit cu dl. Andrei Togor, reprezentant al Asociației Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, cea care organizează și promovează acest open.


liliacc2015_2
Dacă anul trecut Cupa Liliacului Carpatin intra în circuitul competițional, anul acesta a fost etapa de deschidere a Campionatului. Probabil că alegerea nu este întâmplătoare, iar Valea Iadului și-a recâștigat statutul binecunoscut.

Andrei Togor:
Nu cred că este deloc întâmplătoare. Pe de o parte, la noi munții sunt destul de joși și nu țin zăpada atât de mult ca în alte părți, astfel încât apa se încălzește un pic mai repede, iar peștii sunt activi mai devreme. Pe de altă parte, consider că au fost apreciate munca noastră de organizare și frumusețea zonei, aceste lucruri au determinat ca Valea Iadului să rămână ca  open  în Campionatul Național. Din păcate, numărul capturilor a fost mai mic decât ne-am fi așteptat... Anul trecut am avut probleme din cauza vremii, ceea ce s-a repetat și anul acesta. Sâmbătă, manșa a patra s-a desfășurat pe o apă foarte tulbure. A fost viitură, din 11 concurenți doar trei au reușit să prindă câte un pește, acest lucru având o influență foarte mare asupra clasamentului final.


liliacc2015_3
Spuneți-ne cum a fost atmosfera? Anul trecut vă exprimați dorința ca openul să devină o adevărată reuniune a generațiilor de muscari...

Andrei Togor:
Anul acesta s-a întâmplat să asistăm la o asemenea reuniune pentru că au participat și seniori, reprezentanți ai generațiilor anterioare, cum ar fi dl. Constantin Coza sau dl. Ioan Dejeu. Atmosfera a fost foarte bună, însă fiind mai mulți participanți ca anul trecut, aproape dublu, a fost un pic mai greu de ținut lumea atentă în ceea ce privește detaliile organizatorice, desfășurarea manșelor și alte aspecte. Probabil că fiind și prima ediție a Campionatului, pescarii au fost mai expansivi și comunicativi.


liliacc2015_4
Cum au fost vremea și apa în acest weekend?

Andrei Togor:
Noi, în calitate de organizatori, am fost prezenți de joi, am pus standurile în aval de baraj, pe cele două sectoare inferioare. Când am început să punem standurile a început să plouă, când am terminat standurile apa era deja destul de tulbure. Joi seara, când ne întorceam spre locul în care eram cazați, am prins probabil una dintre cele mai mari furtuni din viața mea, grindină mai mare ca oul de porumbel, covor alb ca iarna pe drum. Vineri, apa s-a limpezit pe sectoarele de jos, în amonte de baraj nu este o problemă cu turbiditatea apei, destul de greu se tulbură acolo, deoarece este o zonă bine împădurită. Asta a fost înainte de concurs. Sâmbătă, în primele trei manșe am avut parte de o apă foarte bună, cu toate că a plouat, în cea de-a patra manșă a ieșit soarele, însă apa a fost foarte tulbure... ca un cappuccino, doar că nu avea scorțișoară... Duminică dimineața s-a pescuit în amonte de barajul Leșu, pe sectorul superior, pe o apă limpede, dar destul de greu de abordat, ceea ce a făcut ca rezultatele să fie sub așteptările noastre. Desigur că au fost capturi, singurul care a reușit să nu prindă nimic în grupă am fost chiar eu. Peștii au fost foarte mofturoși, nu au mâncat, probabil că și variația vremii a contribuit la această situație.


liliacc2015_5
Care au fost cele mai eficiente imitații, ce stiluri s-au pretat cel mai bine la condițiile apei?

Andrei Togor:
Nu cred că s-a pescuit foarte mult la uscată. Personal, am asistat la o singură captură la uscată, duminică dimineața puțin după ora 7, spre surprinderea mea, însă nu a fost un pește punctabil. Spectaculos a fost faptul că a fost prins la uscată, aproape că nu mi-a venit să cred. S-a pescuit aproape exclusiv la nimfă. Muștele prinzătoare au fost cele cu cerclaj verde, cât și cele clasice, precum urechea de iepure, sau o muscă cu un corp negru și albastru, cea care a fost câștigătoare anul trecut. Păreri și păreri... Eu am pescuit și cu muște despre care se spunea că prind foarte bine și am avut rezultate mai puțin bune, dar cu muște despre care alții spuneau că nu au prins deloc, deși au insistat foarte mult, și am avut capturi. Acum depinde și de stilul de pescuit.


Câți pești s-au prins, cine a avut cea mai mare captură și cum a arătat podiumul?

Andrei Togor:
În total s-au prins peste 300 de pești. Locul I a fost ocupat de Hirișcău Bogdan, fratele lui Hirișcău Alin care a câștigat anul trecut, deci putem spune că trofeul Liliacului Carpatin rămâne în familia Hirișcău. Întotdeauna au venit foarte bine pregătiți, vin la antrenamente înainte de concurs, sunt foarte dedicați și rezultatul muncii lor s-a văzut. Alin a avut un pic de ghinion cu standurile, dar cu toate acestea a reușit să ocupe locul 6. Locul II a revenit lui Mihai Vasilescu, pe care am avut plăcerea să-l arbitrez în două manșe. Pe locul al III-lea s-a situat Adrian Trâmbițaș, la fel ca anul trecut. Adrian a fost constant și i-am spus că-l așteptăm anul viitor cu o avansare pe podium. Cea mai mare captură a fost una destul de mică, spre surprinderea noastră, un lipan de 29 de cm prins de Florin Buzaș, care a avut ghinionul de a pescui în manșa a patra pe apa aceea tulbure, astfel încât în ciuda faptului că a câștigat primele două manșe a reușit doar o clasare pe locul 5.


liliacc2015_6
Spuneți-ne câteva cuvinte despre gazde și sponsori?

Andrei Togor:
Gazda noastră a fost familia Avram, proprietara pensiunii Rustic House. Primirea a fost foarte bună, cazarea și masa de asemenea. Din păcate noi nu am putut să stăm la pensiune pentru că au fost disponibile doar 21 de locuri pentru participanți, plus paturi suplimentare pentru cei care au venit împreună cu familia. Aș vrea să le mulțumesc sponsorilor de la DreamFish Shop, din punctul nostru de vedere ar fi cam cel mai complet magazin online de articole fly fishing din România, care au fost foarte generoși, au premiat primele trei locuri și cea mai mare captură cu vouchere valorice pentru achizițiile de pe site, plus un discount de 10% pentru toți concurenții. De asemenea, aș vrea să mulțumesc Regiei Naționale a Pădurilor care ne-a asigurat pista de concurs, Merita Bio, firmă locală de produse bio din mere care au o livadă certificată ecologic, și nu în ultimul rând Trout Line care a oferit discounturi substanțiale la achiziția produselor, atât câștigătorilor cât și participanților. Desigur le sunt recunoscător celor din Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, fără implicarea cărora nu am fi putut realiza această competiție.


La sfârșitul fiecărui concurs de pe Valea Iadului concurenții completează un mic chestionar... din ceea ce ați văzut, cât de mulțumiți au fost, ce sugestii au făcut?

Andrei Togor:
Formularele de feedback urmează să le introduc și să le procesez, apoi voi putea să vă dau rezultatele. Pot să vă spun că din cele de anul trecut a rezultat un grad ridicat de satisfacție a participanților, iar dovada a fost că în acest an din cei 14 concurenți de anul trecut, doar doi nu au mai participat, unul dintre ei absent motivat. De asemenea, anul acesta am ținut cont de multe dintre sugestiile făcute anul trecut. Eu consider că acest formular de feed-back este foarte important și în funcție de răspunsurile oferite putem să organizăm competiții mai bune pentru cât mai mulți pescari. Este foarte greu să mulțumești pe toată lumea, dacă nu chiar imposibil, dar atâta timp cât majoritatea apreciază o schimbare în bine, la orice nivel, ne dă nouă puterea să continuăm această activitate. Este dificil să organizezi un concurs, să amenajezi 44 de standuri, dar cred că rezultatele formularelor de feedback vor confirma faptul că tot efortul depus de noi a meritat.


liliacc2015_7
Care sunt principalele obiective ale APS Aqua Crisius pe 2015 și evenimentele pe care le aveți în vedere?

Andrei Togor:
  Anul acesta Aqua Crisius va finaliza planurile de management ale ariilor protejate aflate în custodia asociației. Este obiectivul principal la nivel de arii protejate. Vom termina de construit un punct de informare în zona Șoimi, în defileul Crișului Negru, zonă fără potențial salmonicol, dar foarte frumoasă.

Peste 3 săptămâni, în zilele de 5, 6 și 7 iunie vom organiza Ziua Liliacului Carpatin, sărbătoarea ariei protejate de pe Valea Iadului, acțiune în cadrul căreia vrem să implicăm și comunitatea riverană a ariei. Vom organiza un târg de produse locale, spectacole oferite de copiii din zonă, proiecții și alte activități în cadrul evenimentului. Ziua Liliacului Carpatin va fi inclusă și în săptămâna Green Week organizată de Comisia Europeană.

De asemenea, avem programate trei tabere Junior Ranger, deci trei săptămâni vom fi probabil pe Valea Iadului cu copiii pentru a încerca să-i aducem cât mai aproape de natură.

În ceea ce privește râul, avem acțiuni comune de combatere a braconajului, o colaborare destul de bună cu RNP-ul. Dar atâta timp cât apa nu este a noastră ca fond piscicol, ea fiind în subordinea RNP-ului prin Ocolul Silvic Remeți, destul de dificil să vorbim despre populări sau amenajări. Oricum, am propus Regiei o amenajare care să prevină urcarea cleanului din lac. Cleanul este dăunător populațiilor de păstrăv și lipan, nu prea are ce căuta în zona acestora. În prezent, spre deosebire de anul trecut, Valea Iadului ca arie protejată a beneficiat de o infrastructură de vizitare atrasă de către asociația noastră prin fonduri europene în valoare de peste 40.000 de Euro. Zona poate fi vizitată de oricine, nu este doar un loc de pescuit, și recomand celor care doresc să se bucure de natură să vină aici împreună cu familiile lor.