Revista presei britanice - august 2014

revpres

cottonc_charles
Templul pescuitului de vânzare

Cabana de pescuit a lui Charles Cotton, una dintre cele mai faimoase clădiri în rândul pescarilor, a fost scoasă la vânzare. Charles Cotton (1630 - 1687) este bine cunoscut pentru adăugarea a 12 capitole la cartea The Compleat Angler a lui Izaak Walton ce cuprind instrucțiuni pentru legarea și pescuitul muștelor artificiale. Cabana situată pe malul râului Dove a fost construită în 1674 și, practic, nu a suferit nici o modificare. Prețul estimativ al acesteia, care include și dreptul de a pescui pe 5 km de râu, este de 220.000 de lire.Scoția reclamată pentru nerespectarea Directivei Habitate

Guvernul scoțian a fost reclamat pentru nerespectarea Directivei Habitate ca urmare a pescuitului industrial al somonului în apele marine teritoriale fără impunerea nici unui mecanism de protecție a speciei sau de limitare a numărului de capturi. Pescuitul intensiv periclitează populația de somon din râuri, existând riscul ca aceasta să dispară de pe anumite cursuri de apă.


ephemeridae_-_ephemera_danica
Efemeropterele ajung în Londra

7 milioane de ouă de efemeroptere au fost puse în râul Wandle, situat în sudul Londrei, în cadrul programului de reabilitare a acestei ape. Ouăle au fost recoltate de la insectele de Ephemera danica din zona râului Avon și incubate timp de 3 săptămâni. După 3 zile de la introducerea acestora în râul Wandle primele nimfe au eclozat. Monitorizarea programului se va desfășura pe o perioadă de 2 ani. Wandle, unul dintre cele mai poluate râuri din Anglia în anii '60, a devenit la ora actuală un exemplu de restaurare a cursurilor de apă.


Anglia - capturi record de păstrăv de mare

Pescuitul industrial al păstrăvului de mare pe coastele de nord-est ale Angliei a atins un nivel record în acest an. Cantitățile prinse și comercializate au făcut ca în luna iunie prețul acestuia să scadă la doar 4 lire. Capturile raportate sunt cele mai mari din ultimii 20 de ani.

catch_and_release_salmon

Țara Galilor - catch&release 90%

Țara Galilor dorește să crească numărul somonilor și păstrăvilor de mare eliberați la un nivel de 90%. În prezent procentul este de 72% pentru somon și 76% pentru păstrăvul de mare. Ca urmare a efectelor pozitive înregistrate pe râurile unde s-a impus obligativitatea eliberării capturilor se are în vedere extinderea acesteia și pe alte cursuri de apă.Scoția câștigă Campionatul Commonwealth-ului de Pescuit la Muscă

Scoția a câștigat a 16-a ediție a Campionatului Commonwealth-ului de Pescuit la Muscă ce s-a desfășurat în perioada 6-8 iunie în Anglia, Devon. Locul secund a revenit Angliei, Irlanda de Nord situându-se pe locul al 3-lea. La individual Australia a câștigat locurile 1 și 3 prin Mckay și Eggleton, nord-irlandezul Ferguson situându-se pe locul 2.


Irlanda: pescuitul sportiv = 650 de milioane de lire

Pescuitul sportiv aduce anual economiei irlandeze 650 de milioane de lire sterline. Suma este cu 50 de milioane de lire mai mare decât se estimează că va aduce întreaga industrie a fermelor de somon din Scoția în 2020. Comparația este semnificativă pentru că arată importanța pescuitului sportiv pentru economia unei țări, Scoția fiind criticată la ora actuală pentru lipsa măsurilor de protecție a salmonidelor.


800px-field_trip-_water_sampling
Monitorizarea substanțelor din râuri și lacuri

Numărul scăzut al insectelor, diversitatea diminuată a acestora, lipsa celebrelor zboruri de seară a moliilor din zona râului Eden determină reacții puternice din partea pescarilor și a organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului. Într-o serie de articole sunt puse sub semnul întrebării acțiunile Agenției pentru Mediu care monitorizează cel puțin discutabil concentrația din râuri și lacuri a fosfaților și azotaților, iar substanțe cu efecte pe termen lung, precum Ivermectina care se utilizează pe scară largă în agricultură pentru controlul paraziților la oi și vaci, nu sunt prezente în lista substanțelor monitorizate.


8% fără permise

Agenția pentru Mediu a întreprins în luna mai o verificare a licențelor pentru pescuit sportiv (echivalentul britanic al ANPA :D). Din 13.000 de permise verificate, 965 nu erau valide. Valoarea unui permis pentru o persoană adultă este de 27 de lire pe an.


ptdc0201
Monofilamentul - un pericol pentru pești și păsăriMonofilamentul aruncat de mulți pescari în apă sau pe mal este foarte periculos atât pentru pești, cât și pentru păsări. Se face un nou apel din partea mai multor gestionari de cursuri de apă pentru a avea grijă de resturile de monofilament. Pentru strângerea rapidă a acestora există și dispozitive specializate care nu ar trebui să lipsească din dotarea pescarilor.