Open Zetea - interviu cu dl. Adrian Trîmbițaș

zetea2017_10

Pe Târnava Mare a avut loc în zilele de 16 și 17 septembrie Openul Zetea, concurs pe echipe din cadrul Campionatului Național la care au participat 24 de pescari. Standurile au fost lungi, întinzându-se de la ieșirea din Sub Cetate și până aproape de Lacul Zetea, cele 8 echipe reușind să prindă în 3 manșe aproximativ 600 de pești. Detalii despre cum s-a desfășurat competiția și atmosfera de la eveniment ne-au fost oferite de dl. Adrian Trîmbițaș, organizator și concurent la acest open.


zetea2017_22

Cum a fost întâlnirea de la Zetea?

Adrian Trîmbițaș:
Atmosfera a fost liniștită, a fost un concurs relaxat și relaxant, având în vedere faptul că au fost doar trei manșe... Un concurs pe echipe este diferit de unul individual, sunt mai puține manșe, e mai puțină agitație, nu trebuie să schimbi standurile în 45 de minute. Am pescuit trei ore dimineața și trei ore seara... A fost foarte frumos, gazda perfectă, mâncarea bună. Nu am avut probleme, iar vremea a fost super, cred că cea mai frumoasă din toate concursurile care au avut loc anul acesta.

zetea2017_01

Apa a fost bună?

Adrian Trîmbițaș:
Râul a fost mic, scăzut. Cel mai scăzut nivel din toate concursurile de pe Zetea, pot să zic acest lucru cu toată sinceritatea, ceea ce a influențat și modul în care s-a prins. Din cauza nivelului scăzut al apei, lipanii erau coborâți jos, până în zona Brădești, lucru confirmat și de cei de la AVPS Târnava Mare. Acum urmează să urce, va avea loc un concurs de spinning & fly și vom vedea dacă o să fie mai bine.

zetea2017_05

Din cât am pescuit pentru a evalua bonitatea locurilor și pentru a delimita standuri cât mai egale, cât și din antrenamentul pe care l-am făcut înainte de concurs, am observat că numărul peștilor din aval este mai mic comparativ cu zona din amonte. Astfel, primele standuri au fost făcute mai lungi, pentru a oferi concurenților șanse cât mai apropiate. În plus, jos, unde nu se populează, este predominat lipanul și păstrăvul indigen, iar sus este populat cu păstrăv curcubeu și fântânel.

zetea2017_16

Cum s-a prins și cine a avut cel mai mare pește?

Adrian Trîmbițaș:
Mihai Lăpuște a câștigat titlul pentru Cea mai mare captură cu un păstrăv indigen de 33,5 cm. În concurs au fost multe capturi de 30-33 cm, iar cu o săptămână înainte eu am prins un indigen de 46 de cm. Încă sunt indigeni pe Târnava, iar un fapt îmbucurător este că avem foarte mult puiet de păstrăv indigen și lipan, de 7-8 cm. Este bine că lipanul se reproduce în mod natural și sper ca Târnava să atingă din nou potențialul și bonitatea ei de odinioară, care o făceau o apă atât de lăudată și apreciată.

zetea2017_02

Nu pot să spun că s-a prins rău, dar s-a prins mai slab decât la concursurile din anii precedenți. Au fost aproximativ 600 de capturi. Cu siguranță debitul scăzut a influențat negativ și a făcut să avem o diferență între standurile din amonte și cele din aval. Eu am vrut să fac două grupe, dar fiind doar 8 echipe nu s-a putut, conform regulamentului. Au fost pești și pe standurile de jos, însă mai pretențioși și mai sperioși... de exemplu, eu împreună cu Alin Hirișcău am prins 20 de pești pe standul 3, dar nu se poate compara cu 30-35 de capturi pe standurile din amonte.

zetea2017_11

Ce echipe s-au clasat pe podium?

Adrian Trîmbițaș:
Pe locul I s-a situat echipa noastră, Mureș Fly, din care am făcut parte alături de Alin Hirișcău și Florin Buzaș, locul II a fost ocupat de Gigi Team, formată din Hădăreanu Gigi, Vlasiu Adrian și Raul Tătar, iar pe locul III s-a clasat Lostrița Reghin, compusă din Borda Călin, Cocean Vasile și Bumb Leon.

zetea2017_21

Câteva cuvinte despre organizare și gazde?

Adrian Trîmbițaș:
Au fost condiții excelente la pensiunea Zetevar, mâncare bună, atmosferă plăcută, timp frumos. Cinci dintre noi au venit împreună cu familiile, cei mici s-au bucurat de această ieșire în natură, încercăm să-i stimulăm și să-i învățăm pescuitul cu muscă artificială. Organizarea unui concurs pe echipe e dificilă, pentru că trebuie să ai înlocuitori în cazul în care cineva renunță. În plus, cauți să faci standuri cât mai egale, dar apa nu te ajută întotdeauna... Anul trecut pe standurile de jos s-a prins foarte mult lipan, însă acum nu a mâncat așa cum a trebuit. Apa mică și căldura i-au influențat foarte mult, dar, în linii mari, s-a prins destul de bine pentru 8 echipe participante.

Vreau să le mulțumesc celor de la AVPS Târnava Mare pentru colaborare și pentru că și-au dat acordul de a folosi râul ca pistă de concurs. Sunt niște oameni care-și fac treaba cum trebuie și acest lucru se vede. Sper să continue tot așa.

zetea2017_04

Ați câștigat atât Finala Campionatului Național 2018, cât și titlul de Muscarul anului... Spuneți-ne cum vi s-a părut acest sezon competițional și dacă vizați participarea la europene sau mondiale?

Adrian Trîmbițaș:
A fost un campionat la fel ca oricare altul, singura deosebire fiind că am pescuit mult mai lejer, relaxat, fără target-uri. De obicei îmi propuneam să mă clasez în primii trei, în primii cinci, în funcție de concurs și de cunoștințele mele despre acel râu, dar anul acesta am mers fără să-mi propun un anumit loc. E mult mai bine dacă pescuiești relaxat, cel puțin pentru mine, și acest lucru s-a văzut. În ceea ce privește stilul, nu am pescuit cu nimic diferit față de alți ani... Am pescuit relaxat și am reușit să scot un procentaj de pierdere a peștilor mult mai mic, ceea ce a contat foarte mult.

zetea2017_07

Cât despre participarea la campionatul mondial sau cel european, răspunsul meu este 50%-50%. Iau în calcul prezența la o competiție internațională, dar depinde și de echipă, dacă va fi o echipă completă, cum va fi comunicarea și coeziunea în cadrul acelei echipe. Dacă mergem într-o țară străină, vreau să fie o echipă OK, nu unul să fie ho și altul cea. Pe de altă parte, cred că este normal să avem și susținerea AGVPS-ului și ale AJVPS-urilor din județele de unde provin participanții, deoarece o asemenea implicare financiară este mai mult decât necesară.

zetea2017_12

Care sunt planurile dvs. pentru următorul sezon competițional?

Adrian Trîmbițaș:
Peste două săptămâni organizez Open Mureș împreună cu Borda Călin și Florin Buzaș, unde sperăm ca totul să iasă cum trebuie.

Ca planuri pe termen mediu, am discutat cu cei de la AVPS Târnava Mare să facem o populare pe Lacul Zetea în ideea de a mai pescui și de a ne mai învăța cu pescuitul păstrăvului pe lac. M-am gândit la acest lucru în urma rezultatelor de la mondiale... La acest stil de pescuit avem multe de învățat, cel puțin eu am multe de învățat și cred că la fel și majoritatea dintre noi.

Pe de altă parte, vom încerca să promovăm râuri noi. Am discutat cu cei din zona Neagra Broșteni și vom propune un concurs pe râul Neagra în calendarul competițional din 2018. Am înțeles că cei de la Romsilva s-au ocupat de populări, au delimitat o zonă unde pescuitul este interzis pentru refacerea râului, fac controale, au aplicat deja și amenzi... E un lucru bun. Am vorbit cu 5-6 pescari care participă la competiții și mi-au spus că râul arată bine și că au prins pești. Eu cred că merită să introducem în circuitul competițional un râu nou, pentru că astfel vom reuși să atragem și să implicăm mai mulți pescari. Din păcate, acum suntem o mână de oameni din 5 județe care organizăm concursurile. Eu cred că e păcat să facem un concurs pe un râu din Slovacia sau Polonia care să puncteze în campionatul național, în condițiile în care avem destule râuri în țară. O asemenea ieșire e bună ca experiență, dar eu zic că mai întâi trebuie să-ți cunoști țara.

zetea2017_27