Păstrăvul de Aur - interviu cu dl. Dan Săcui

pastravauds_20151
La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat la Ic Ponor - Doda Pilii open-ul Păstrăvul de Aur, competiție tradițională din cadrul Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială al AGVPSR, organizată de Aqua Transilvae Club. În cele 4 manșe desfășurate pe Someșul Cald și Lacul Beliș au concurat 18 pescari ce s-au bucurat de vremea frumoasă, apa bună și petrecerea unui week-end dedicat muscăritului. Despre toate acestea a avut amabilitatea să ne vorbească dl. Dan Săcui, organizator și participant la acest open.


pastravauds_20152
Tocmai s-a încheiat Păstrăvul de Aur. Care sunt primele impresii, câteva cuvinte despre atmosfera generală?

Dan Săcui:
Păstrăvul de Aur este o competiție cu o tradiție îndelungată, de peste 10 ani, și se desfășoară pe o pistă foarte bună de concurant, situată într-o zonă foarte frumoasă din Munții Apuseni. Râul este destul de bine conservat, iar populația de păstrăvi și de lipani este destul de mare. Am avut parte de un pescuit frumos și plăcut. Au fost 18 concurenți. Râul nu este foarte mare, astfel încât să permită prezența multor pescari. Am avut participanți din mai multe zone ale țării: din Moldova, au venit băieții din Mureș, au fost clujenii, au fost cei din Hunedoara și din Bihor. Am avut și un debut, Botoș Marius, care este din Cluj, hidrotehnician de la Facultate. Am propus pentru prima dată o formulă de concurs interesantă, fiecare competitor a pescuit trei manșe pe râu și o manșă de lac, Păstrăvul de Aur fiind singurul open din România în cadrul căruia râul este cuplat cu lacul. Vremea a fost bună, s-au prins mulți pești, majoritatea concurenților fiind pescari cu mare experiență, ce au participat și au reprezentat România la concursurile internaționale. Concursul a fost o reușită, deși a fost unul greu, am stat 10 ore pe apă aproape în fiecare zi.


pastravauds_20153
Cum ați regăsit râul și peștii la acest început de sezon?

Dan Săcui:
În ultimii ani situația s-a îmbunătățit. Față de concursul de anul trecut și de acum doi ani, capturile au tot crescut, sunt tot mai mari. Așa că, fiecare concurent a prins păstrăvi și lipani de peste 30 cm. Apa a fost ușor crescută, a fost puțin mai dificil de pescuit, însă toți au prins foarte mulți pești. Se vede o îmbunătățire a situației. Au fost de față și reprezentanți ai ANPA, ai Parcului Natural Apuseni și ai Romsilva, cu care colaborăm la fiecare concurs organizat.


Ce ne puteți spune despre vreme și apă pe durata celor trei zile de concurs?

Dan Săcui:
Vremea a fost foarte bună, excepție făcând ultima oră din ultima manșă, cea de pe râu, când a venit o ploaie torențială, dar cine s-a încăpățânat să pescuiască chiar și în aceste condiții a prins foarte bine. Lacul are foarte mulți cleni, dar și bibani... acestea sunt și speciile care punctează alături de păstrăv, care însă se prinde rar. Acum pe lac a fost o situație specială: cleanul nu era sus, a fost foarte greu de prins la uscată sau la udă. S-au câștigat manșele cu biban, prins la adâncime.


pastravauds_20155
Cum au fost delimitate cele trei piste de pe râu și unde s-a pescuit pe lac?

Dan Săcui:
Râul a fost împărțit în trei tronsoane. Tronsonul amonte de confluența cu Bătrâna are un debit mai mic și foarte multă vegetație. Acesta este un tronson foarte frumos de pescuit, însă trebuie să fii mult mai atent, trebuie să stai jos, să te camuflezi foarte bine, apa este extrem de limpede. S-a prins foarte bine în această zonă și păstrăv și lipan. Tronsonul median a fost de la confluența cu Bâtrâna până la cascada construită pentru a împiedica urcarea clenilor. Tronsonul aval are debitul cel mai mare. Capturile au fost egale pe cele trei tronsoane, au fost echilibrate. Nu s-au înregistrat diferențe semnificative; în aval sunt lipani și păstrăvi mai mulți, însă acum fiind apa mai mare s-a prins cam la fel.

Pe lac intrarea a fost la Giurcuța de Sus. Datorită formatului concursului ce presupunea ca o grupă să pescuiască pe lac, în vreme ce celelalte două pescuiau pe râu, lacul nu a fost aglomerat, a fost loc suficient.

Manșa de lac a durat patru ore, iar cea de pe râu câte două ore și jumătate.


pastravauds_20156
Câți pești s-au prins pe râu și pe lac?

Dan Săcui:
În total s-au prins 333 de pești. Pe lac s-a prins mai puțin decât pe râu de această dată, deși, de obicei, pescuitul pe lac în special la muscă este foarte plăcut și eficient. La manșele de lac din anii trecuți se înregistrau între 15 și 30 de pești prinși într-o manșă, însă acum a fost diferit. În ceea ce privește ponderea, Someșul Cald are mult mai mult păstrăv, dar anul acesta numărul capturilor a fost echilibrat. Pe lac bibanul a fost principala specie capturată.


pastravauds_20157
Cum a arătat podiumul și cine a avut cea mai mare captură?

Dan Săcui:
Locul I a fost câștigat de Raul Tătar, concurent din Mureș cu o mare experiență, participant la concursurile internaționale, pescar foarte bun. Mureșenii organizează trei concursuri: pe Gurghiu, pe Mureș și, mai nou, un concurs de știucă în Deltă. Au experiență deopotrivă ca organizatori și concurenți. Locul II a fost ocupat de Valerian Rebenciuc, din Moldova, care organizează împreună cu Adi Ignat un concurs pe Bistrița Aurie sau pe Neagra Broșteni. Pe locul III s-a clasat Alin, unul din cei doi frați Hirișcău, din Cluj, băieți tineri, foarte buni pescari. Premiul pentru cea mai mare captură a revenit tot lui Alin Hirișcău, cu un lipan de 34 de cm.


pastravauds_20158
Ce stiluri și imitații au folosit concurenții pe râu și pe lac?

Dan Săcui:
Pe râu s-a pescuit în toate stilurile. Foarte mult la nimfă, deoarece apa a fost crescută, iar în orele de dimineață peștii nu muscăreau. Evident, s-a pescuit și la uscată. Unii dintre concurenți, cum ar fi Adi Ignat, pescuiesc și la udă, un stil pe care nu toată lumea îl știe, foarte eficient. Ca și în concursurile internaționale, majoritatea competitorilor au la ei două bețe pregătite: unul cu montură de nimfă și unul cu montură de uscată. Se pescuiește în viteză, în funcție de condițiile apei se schimbă stilurile din mers. Pe lac s-a pescuit la biban cu fir scufundător, la streamer. S-au prins și câțiva cleni, la uscată sau la udă, dar destul de puțini. Baza a fost bibanul, a fost o decizie tactică, toată lumea a încercat să dea după cleni, dar când au văzut că nu se ridică, toți au trecut la biban, știind că dacă îl găsesc vor puncta.


Câteva cuvinte despre gazde și sponsori...

Dan Săcui:
Noi organizăm concursul de foarte mulți ani și ne cazăm de fiecare dată la Tabăra Ic Ponor. Doamna Dorina cunoaște toate detaliile concursului și este o gazdă deosebită. Locul este foarte frumos, în inima Munților Apuseni, în Parcul Natural Apuseni. Mâncarea este foarte bună, au loc discuții între prieteni și lumea se bucură să se revadă de fiecare dată. Sponsori au fost Lucian Văsieș, care a acordat discounturi la achiziționarea produselor de la Trout Line, clubul nostru și Claudiu Presecan, un cunoscut artist plastic clujean, muscar pasionat el însuși. Cu sponsorii este mai greu, de obicei, cei care organizează concursurile încearcă să rezolve cât mai multe probleme. În cazul nostru este simplu, pentru că avem tradiție îndelungată, împreună cu Mihai Vasilescu și Marius Neamț suntem o echipă care facem asta de 10 ani.


pastravauds_20159
Ce acțiuni își mai propune clubul dumneavoastră Aqua Transilvae în acest an?

Dan Săcui:
Astăzi, 1 iunie, Dan Vasilescu împreună cu alți 15 colegi organizează o acțiune deosebită, dedicată copiilor cu nevoi speciale. Este un eveniment extaordinar, toți băieții din zonă, membri ai Asociației Aqua Transilvae și ai Clubului Aqua Fishing, de la muscă sau de la spinning, merg pe un lac de lângă Cluj și le pun copiilor bețele de pescuit în mână. Este impresionant să le vezi bucuria atunci când prind un pește, oricât de mic, urmată de o bucurie parcă și mai mare atunci când văd că peștele eliberat pleacă sănătos în adâncuri. S-a mers de ieri seară și s-a momit, s-a mers și azi dimineață devreme și s-a momit, iar pe copii îi așteaptă o serie de surprize în afara pescuitului: tricouri Aqua, pizza, dulciuri, fructe, diplome, astfel încât să simtă că Ziua Copilului este o zi specială.

Anul acesta în calendarul competițional sunt 9 concursuri. Noi am organizat Păstrăvul de Aur, urmează să ne ocupăm de Cupa 3 Lacuri și Someșul Rece. În urma acestor concursuri se va alcătui echipa națională a României și sperăm să participăm la Campionatul European și la cel Mondial. Eu cred că ar trebui îmbunătățit sistemul de sponsorizare pentru că sunt costuri mari de participare la astfel de campionate și uneori cei care se califică pentru echipa națională întâmpină dificultăți financiare. Până acum, de foarte mulți ani, costurile au fost suportate de concurenți, care, eventual, mai găseau sponsorizări din partea cluburilor. Ar trebui să ne gândim la o strategie generală pentru această zonă competițională. Momentan lucrurile sunt împărțite în România, prin apariția unei noi federații, sunt tot felul de procese și discuții între AGVPS și această nouă federație. Noi facem ceea ce știm de o viață, organizăm etape din Campionatul României, participăm la concursuri și reprezentăm România.

pastravauds_201510