Flyfishing for Coarse Fish - Dominic Garnett

pescuit_crap
Știuca, roșioara, crapul, babușca, bibanul, mreana, cleanul, șalăul, linul, plătica... de fapt toți peștii de apă dulce pot fi prinși la muscă. Este eficient, provocator și mult mai simplu decât credem. Dominic Garnett prezintă în cartea sa „Flyfishing for Coarse Fish” această nouă abordare ce conduce, cu siguranță, la un nou hobby.

Peștii din toate speciile mușcă la artificială. Adesea, pescarii consumă mult timp și energie pentru a convinge peștii să muște la noile tipuri de momeli, însă pierd din vedere că hrana lor naturală se află pretutindeni în jurul lor: de la cel mai mic lac, la cel mai mare râu toți peștii se hrănesc cu nimfele aflate în diverse stadii de dezvoltare, mici crustacee, fluturi, gândăcei, albine șamd. Oricine poate vedea pe suprafața apei cercurile și micile sărituri ale peștilor.

Cartea „Flyfishing for Coarse Fish” reprezintă un bun început pentru orice pescar, indiferent dacă a mai practicat sau nu acest stil. Metoda este probabil la fel de veche ca și pescuitul la muscă. Vedem că de la Izaak Walton la Dick Walker se știa că o muscă artificială prinde o mulțime de pești pe care astăzi însă încercăm să-i înșelăm cu boilies, biluțe și pufuleți...

O lansetă de 8 - 9 ft, clasa 4-6 este echipamentul standard. Unii dintre pești sunt mai ușor de prins decât alții. Babușca și roșioara sunt primele care vor lua o muscă sau o nimfă legată pe un cârlig de 14-18 (adesea muștele de păstrăv sunt prea mari pentru non-salmonide). Lansăm acolo unde observăm pe suprafața apei semne de activitate. Pentru zilele ploioase putem încerca o muscă udă care se scufundă ușor, sau, de asemenea, mici muște de tip păianjen sau nimfe ce evoluează aproape de suprafața apei. În apele curgătoare mreana este cea mai interesată de micile nimfe lestate ce evoluează deasupra fundului, iar cleanul este interesat de imitațiile cu guler bogat și dens.

Metoda merită încercată, iar cartea și site-ul autorului reprezintă surse utile de informații.
https://dgfishing.co.uk