Muscărici Fly Casting Open ediția a II-a - interviu cu dl Tudor Vreme

muscarici_open_20151
Pe data de 18 aprilie a avut loc a II-a ediție a Muscărici Fly Casting Open, concurs organizat de Clubul Muscăricilor din Timișoara. La evenimentul desfășurat pe malul râului Timiș, la Sag, au participat 16 concurenți care s-au înscris în cele două probe de casting, precizie și distanță. Despre atmosfera de la acest open și promovarea castingului în România am discutat cu dl Tudor Vreme, organizator și președinte al Clubului Muscăricilor.


muscarici_open_20152
Anul trecut ne vorbeați despre pașii mici și siguri ce trebuie făcuți pentru a ajunge să vorbim despre o școală de casting și un campionat național. Azi e un nou pas...

Tudor Vreme:
Desigur că orice eveniment dedicat casting-ului este un nou pas, dar cred că acum începe să se poată vorbi despre un interes mai larg în privința casting-ului, dincolo de invitați speciali din străinătate, dincolo de evenimente cu participare adusă prin competiții de pescuit sau evenimente cu participare locală. A fost un eveniment ce a reunit în Timișoara reprezentanți din Baia de Arieș, Deva și Singapore. Sincer, pentru o competiție de 3 ore, e notabil.


Spuneți-ne cum a fost atmosfera la această ediție a Muscărici Fly Casting Open și câteva cuvinte despre participanți.

Tudor Vreme:
Atmosfera este aceeași de ceva timp, specifică evenimentelor de Fly, în care prieteni și oameni noi, deopotrivă, au un timp dedicat exclusiv pasiunii lor, se întâlnesc cu plăcere, crează prietenii, se simt bine. Eu spun de obicei că sunt zile care merită să fie trăite. Tatăl meu spune că sunt zile pe care Dumnezeu nu le socoate în șirul zilelor pe care ți le-a hărăzit.


muscarici_open_20153
S-au desfășurat două probe de casting, precizie și distanță. Cum a fost competiția și cine a ocupat podiumul la cele două secțiuni?

Tudor Vreme:
Conform regulamentului de casting al FRPMA sunt 2 probe de casting, precizie și distanță. Proba de precizie are 2 componente: dryfly și wetfly. Dryfly este cu o ordine specifică a țintelor, 3-1-4-2-5, și cu false casting permis, cea de wetfly are ordinea firească de 1-2-3-4-5 și fără false casting între ținte. La proba de distanță, din cauza timpului nu prea favorabil, am hotărât cu majoritatea concurenților să existe un număr limitat de lansări, și anume 5, luând în calcul lansarea cea mai lungă.

În proba de casting precizie primul loc a fost ocupat de Sergiu Chiorean din Timișoara cu 45 de puncte, locul al doilea a revenit lui Cristian Toma din Baia de Arieș cu 40 de puncte, iar pe locul al treilea s-a clasat Bogdan Cărpenișan din Timișoara cu 35 de puncte. În proba de casting distanță, Luca Moga din Baia de Arieș a ocupat primul loc cu o lansare de 34,3m, locul al doilea a revenit lui Cristian Toma cu 32,9m, iar locul al treilea a fost ocupat de Alex Moga cu 31,6m.

La eveniment au fost prezente 25 de persoane, 16 dintre acestea înscriindu-se în concurs. Este de remarcat interesul mai mare asupra casting-ului în general decât strict la nivel de competiție, dar și faptul că lungimea lansărilor este în creștere față de prima ediție a Muscărici Fly Casting Open.


muscarici_open_20155
Care sunt principalele caracteristici ale unui echipament dedicat casting-ului? Pentru concursul de astăzi ce lansete și ce șnururi erau recomandate?

Tudor Vreme: În principal, un echipament de casting este caracterizat de o lansetă de clasă medie de 9 feet, cu acțiune rapidă, firul în schimb are un profil optimizat pentru lansări la mare distanță. Aici fiecare mic detaliu contează, e vorba de fire cu partea de cap, head, lung de 20-22 m, iar profilul lor este complex pentru a optimiza controlul și întinderea la distanțe de peste 30 m. E o poveste lungă pe care noi abia începem să o înțelegem, și asta cu ajutorul prietenilor noștri instructori, dezvoltatori de fire pentru multe din brand-urile cunoscute pe piață.


În concurs au fost testate noile echipamente Zimsen, lansete și șnururi dezvoltate de Thomas Berggren. Care au fost primele impresii? Căror stiluri le sunt recomandate?

Tudor Vreme:
Lansetele Zimsen sunt interesante și, după părerea mea, sunt variante de echipament gândit pentru a obține un maximum de performanță din tehnologii noi, dar clasice... tehnologii testate și care nu au fost suficient dezvoltate. Blank-urile nu au componente exotice, gen nano tehnologie etc, ci sunt îmbunătățite folosind tehnologia „clasică”, respectiv rășini bune și fibre de carbon în modalități ingenioase de suprapunere. Sunt lansete ușoare, robuste, foarte atent calibrate în clasa de greutate și cu o acțiune cât mai corect determinată. Într-o discuție cu Thomas, și sunt multe discuții pe această temă, noi fiind realizatorii design-ului de brand, de ambalaj și producătorii de ambalaj pentru firele sale, îmi spunea despre diferențele de încadrare într-o clasă, atât la fire, cât și la lansete, în cadrul marilor branduri prezente pe piața internațională. Zimsen este un brand care în scurt timp va deveni o referință în acest domeniu, căci nu este un brand ce are ca scop un succes de masă pe piață, ci este un brand ce și-a propus să stabilească standarde. E multă experiență și rigoare în spate.

În ceea ce privește lansetele testate la eveniment, au fost 4, de clasă 5, 9 feet și diferite acțiuni:
-Medium action, o lansetă pentru un pescuit fin, elegant și driluri cu tippet subțire, potrivindu-i-se 2 fire, unul cu head de 9m și al doilea de 12m.
-Medium fast, o lansetă tipică pentru a pescui oriunde, bună pentru lansări lungi, lacuri, dar și pentru control în distanțe scurte... acestei lansete i se potrivesc 3 fire cu head de 9, 12 și 16m.
-Fast 2, o lansetă rapidă pentru pescuit la distanțe mari sau casting, este una dintre lansetele pe care am folosit-o astăzi cu firul de casting LB22, un fir construit special pentru a atinge 40 m.
-Fast 1, o lansetă de clasa 6, 9 feet, foarte rapidă, construită deja pentru casting. Aceasta cu un fir de clasa 6 face mult...

Dar nu vreau să vă plictisesc cu detalii și, sincer, îmi trebuie mai multe ieșiri pe iarbă până să înțeleg pe deplin ce am în mână. Impresia mea e foarte bună, nu pentru că e x brand sau x preț sau x finisaj etc, ci pentru că știu care e conceptul și îl simt pe deplin când iau acest echipament în mână. Îi văd un mare viitor.


muscarici_open_20154
La începutul lunii aprilie, clubul dumneavoastră a organizat o demonstrație de casting pentru elevii Școlii generale din Giroc, am asistat la open-ul de la Sag, în iunie va avea loc a 8-a ediție a Muscărici Fly Casting Days. Ca susținător și promotor al castingului în România, cum vedeți interesul față de această disciplină și viitoarele sale evoluții?

Tudor Vreme:
În primul rând, nu mi-am propus să susțin sau să devin un promotor al casting-ului aici sau altundeva, facem aceste evenimente pentru că ne plac, ne dezvoltă și credem că dacă activăm într-un domeniu, e bine să avem parte de cât mai multe cunoștințe de la câți mai buni specialiști din acest domeniu, mai ales că suntem într-o perioadă în care accesul la informație este atât de facil. Dacă noi putem face asta, o poate face oricine, și dacă noi învățăm și avem încă mult de învățat, e bine să poată beneficia câți mai mulți din experiența noastră. Așa se nasc evenimentele noastre.

Acum ne îndreptăm forțele spre Muscărici Fly Casting Days ediția a 8-a, ce se va desfășura între 26 și 28 iunie pe Râul Mare din Retezat. Această ediție va fi structurată pe 3 secțiuni: începători, avansați și echipament pentru două mâini. Vor fi prezenți 5 instructori, dintre care 4 sunt master instructor, iar al 5-lea este în curs de acreditare ca master EFFA. Avem examinatori de instructori de nivel 3, multipli campioni în casting și dezvoltatori de echipamente de muscărit... va fi un regal în domeniu. Orice contact cu asemenea specialiști este benefic.

muscarici_open_20156
Interesul față de acest domeniu nu există, ci se formează! Și asta vă pot spune după 10 evenimente organizate și dedicate exclusiv casting-ului.
Nu poate să existe interes în ceva, dacă nu se întâmplă nimic în domeniul respectiv sau dacă casting-ul este tratat ca un moment de umplutură pentru a ține oamenii ocupați cât timp faci clasamente la concursurile de pescuit, asa cum s-a întâmplat mulți ani înainte. Pe de altă parte, nu se poate ca în viața unui muscar să nu fi existat măcar un caz în care să nu fi făcut față unei situații din cauza tehnicii inadecvate de lansare... Deci, nu are rost să punem problema viitorului acestui sport.

Ce vom putea face noi? Sperăm cât mai mult. Nu vreau să promit, dar ne mai auzim pe tema asta...