Open Tarnița - interviu cu dl. Mihai Vasilescu

optarnita2018_031

Sâmbătă, 29 septembrie, a avut loc Open Tarnița, etapă din campionat a cărei dată de desfășurare a fost reprogramată acum. Concursul, organizat de Aqua Transilvae Club, s-a ținut pe lacul artificial din satul Beliș, locație nouă în circuitul competițional ce s-a bucurat de aprecierile celor 14 pescari care au participat la acest open. Domnul Mihai Vasilescu, reprezentant al organizatorilor, ne-a acordat cu amabilitate următorul interviu.


optarnita2018_151

Câteva cuvinte despre open și noul loc de desfășurare a acestuia...

Mihai Vasilescu:
Toată lumea a fost foarte încântată, s-a prins foarte bine. Am fost doar 14 concurenți, astfel încât am putut să pescuim pe un singur lac, nu a trebuit să intrăm și pe al doilea, a fost spațiu suficient. Dacă aveam 20 de participanți, așa cum se înscriseseră inițial, atunci am fi pescuit și pe al doilea lac.

Peștii au fost foarte cooperanți, mult fântânel, aproximativ 80% fântânel și 20% curcubeu, aveau, în medie, o jumătate de kilogram, dar au fost și câteva capturi de peste 2 kg. Lacul este interesant pentru că are o adâncime de 5 m și peștii se comportă altfel decât eram învățați de la Câmpul Cetății, unde adâncimea este mică.

optarnita2018_081

optarnita2018_091

Au fost diferențe foarte mari de la o manșă la alta. În prima manșă s-a prins destul de mult, chiar lângă mal, la 3 m adâncime și 2 m de mal, s-a practicat un tip de short nymphing, aceasta fiind câștigată cu 56 de pești în 2 ore, de Călin Lațiu. Apoi peștii au început să se îndepărteze de mal, să se prindă mai puțin, să fie necesare lansări mai lungi, să fie căutați ba la suprafață, ba la adâncime, ba între ape, astfel încât manșa a doua a fost câștigată cu 24 de pești, iar manșa a treia cu aproximativ 20 de pești. Dar a fost OK, s-a prins pe toată durata concursului, peștii au mâncat, chiar dacă spre finalul concursului au mâncat mai greu... În afară de un concurent care a plecat la prânz pentru că a avut treabă, cel mai slab dintre concurenții care au stat toată ziua a prins 25 de pești...

optarnita2018_13

optarnita2018_14

Cât despre vreme, dimineața a fost senin, chiar dacă era răcoare, însă după prânz s-a înnorat și a fost foarte frig și umed... A fost un fel de burniță, un nor care a coborât, ținând totuși cont că eram la o altitudine de 1200 m.

optarnita2018_21

optarnita2018_25

Cum a arătat podiumul?

Mihai Vasilescu:
Până în ultimele minute a fost bătălie, a câștigat Adi Pop, pe locul al II-lea s-a clasat Raul Tătar, iar locul al III-lea i-a revenit lui Călin Lațiu, la prima lui prezență pe podium la un concurs de muscă. În total s-au prins 654 de pești, e bine pentru acest concurs. Gazda ne-a spus în urmă cu 3 săptămâni că are în lac 800 de pești, între timp a mai vândut dintre ei, probabil că s-au prins toți peștii.

optarnita2018_04

optarnita2018_23

Care au fost cele mai folosite imitații?

Mihai Vasilescu:
Pescuindu-se mult la început în stilul short nymphing s-a dat mult cu squirmy și cu alte nimfe cu o codiță roșie sau hot spot, după care, la distanță, s-a trecut pe bobbies-uri, pe streamers-uri portocalii sau cu verde. S-a pescuit cu diferite șnururi, încep și concurenții noștri să aibă mai multe șnururi pentru lac și să încerce diverse tehnici.

optarnita2018_05

Putem spune că a fost un concurs internațional, deoarece a participat și Călin Lumperdean din Canada... el știe destul de bine să pescuiască pe lac și s-a văzut că în prima manșă, când se prindea lângă mal cu short nymphing, nu a prea prins, pentru că aceasta e o metodă specifică nouă. După aceea, când peștii au început să mănânce mai greu, Călin a prins din ce în ce mai bine și a recuperat din diferență.

optarnita2018_16

optarnita2018_01

Câteva cuvinte despre gazde?

Mihai Vasilescu:
Gazdele au fost excelente. Un model de ospitalitate și de amabilitate. Ne-au primit bine, tot timpul ne-au îmbiat cu cafea și alte atenții, discreți, foarte OK. Ne-am simțit super bine, câțiva dintre noi am și dormit aici într-o cabană pe malul lacului, am făcut seara un pește afumat. Au grijă foarte mare de lac, e curat, frumos, accesibil de pe toate părțile, se poate lansa fără probleme. Clar, o să mai venim aici și clar că o să mai venim să pescuim de plăcere sau să ne luăm pește acasă. Păstrăvii din lac nu sunt hrăniți cu peleți, totul e natural, 1200 m altitudine, lacul are 5 m adâncime, toate acestea își spun cuvântul, peștii sunt foarte curați și bătăioși.

optarnita2018_10

Se va regăsi locația în calendarul competițional de anul viitor?

Mihai Vasilescu:
Eu sper că da, vom vedea la ședința de la începutul anului ce va decide majoritatea. Noi o să o propunem și cred că aceasta e benefică și pentru concurenții noștri din campionatul intern și pentru lotul național în vederea Europenelor și Mondialelor care includ o astfel de manșă de lac.