Open Bucovina - interviu cu dl. Valerian Rebenciuc

bucovina2017_13

Open Bucovina, competiție ce a contat și ca Finală a Campionatului Național de Pescuit cu Muscă Artificială 2017, a avut loc în perioada 25-27 august pe Bistrița Aurie. Adrian Trîmbițaș s-a clasat pe primul loc, câștigând astfel titlul de Campion Național, iar poziția din clasamentul general îi conferă mari șanse de a realiza eventul. Despre cum s-a desfășurat Open Bucovina și atmosfera de la unul dintre cele mai îndrăgite concursuri am vorbit cu dl. Valerian Rebenciuc, membru al Fly Fishing Bucovina și organizator al evenimentului.

bucovina2017_10

bucovina2017_16

Câteva cuvinte despre concursul din Bucovina?

Valerian Rebenciuc:
Ca în toți anii, openul s-a desfășurat pe Bistrița Aurie. Anul acesta, fiind și Finala Campionatului Național 2017, am avut mai puțini concurenți, deoarece criteriile de participare au fost mai restrictive. La nivel național erau calificați 22 de pescari, dintre care au venit 11, iar 3 concurenți au participat în afara finalei, ca la un open obișnuit. Ca întotdeauna, feedback-ul băieților a fost unul pozitiv, au venit cu mare drag, i-am primit cu multă bucurie și căldură, am fost foarte bucuroși că ne-am întâlnit.

bucovina2017_02

bucovina2017_03

Cum au fost vremea și apa?

Valerian Rebenciuc:
Vremea a fost frumoasă, vineri apa a fost un pic tulbure, dar în zilele de concurs apa a fost bună, duminică chiar foarte bună.

bucovina2017_05

bucovina2017_21

Cum s-a prins?

Valerian Rebenciuc:
În total s-au prins 166 de pești, putem spune exclusiv lipan, păstrăvi au fost foarte puțini... 2-3, nesemnificativ. Majoritatea peștilor au fost peste 25 cm, iar cea mai mare captură a fost un lipan de 28,7 cm prins de către Trîmbițaș Adrian. De obicei, când erau concurenți mai mulți, se prindeau 400-500 de pești. De această dată nu s-a prins atât de mult, în schimb capturile au fost mai mari.

bucovina2017_12

bucovina2017_14

Cum a arătat podiumul?

Valerian Rebenciuc:
Trîmbițaș Adrian a câștigat concursul și a devenit campion național, pe locul II s-a clasat Pop Adrian, iar locul al III-lea i-a revenit lui Buciu Darius. Din partea județului nostru au concurat 4 pescari, cel mai bine clasat fiind Rebenciuc Ovidiu, care a ocupat locul IV.

bucovina2017_15

bucovina2017_18

bucovina2017_06

La ce s-a prins cel mai bine?

Valerian Rebenciuc:
La nimfă... s-au folosit diverse combinații de nimfe, verzi, negre, poloneze, legate pe cârlige de 16-18. Practic nu a fost ceva special anul acesta, la fel ca în toți anii.

bucovina2017_08

bucovina2017_07

Câteva cuvinte despre gazde, sponsori și organizare...

Valerian Rebenciuc:
Am fost cazați în două locații, una este cea unde am stat ani la rând, Pensiunea Isidor, dar anul acesta am descoperit o nouă locație, în apropiere, la domnul vice-primar al comunei Cârlibaba, care ne-a primit cu căldură, având condiții de cazare excepționale. Sponsori nu am avut, doar eu am contribuit. Nici nu am concurat anul acesta, m-am ocupat exclusiv de organizare, am vrut să fie totul în regulă.

Din păcate, AJVPS Suceava nu ne-a ajutat deloc. I-am sunat pe oamenii de acolo de trei ori, mi-au promis că trimit un reprezentant, a fost bugetată și o sumă pentru finală, dar nu a venit nimeni. Urmează ca de mâine să fac demersuri la AGVPSR București, de unde am primit confirmarea că a fost alocată suma de 3200 de lei pentru premiile acestei finale, care vor fi înmânate în cadrul concursului viitor, ce va avea loc la Zetea. Rușine pentru AJVPS Suceava care nu a trimis nici un reprezentant la Finala Campionatului Național! Nu-i interesează fenomenul, directorul Goicea chiar mi-a vorbit foarte urât la telefon.

bucovina2017_09

bucovina2017_17

bucovina2017_04

Putem vorbi de o diminuare a populației piscicole?

Valerian Rebenciuc:
Nu pot să spun cu siguranță, dar anul acesta se modernizează drumul care face legătura dintre Iacobeni și Borșa și pe toată Valea Bistriței, inclusiv pe toată lungimea pistei de concurs, sunt lucrări la fiecare pârâu. Nu neapărat că au tulburat apa zilele acestea, însă vă dați seama că intrând cu utilajele în apă au influențat într-un fel sau altul peștii. Din fericire, este foarte mult puiet de lipan de 4-5 cm. Andrei Togor, un om deosebit, dedicat fenomenului, mi-a spus că într-un an sau doi vom avea din nou foarte mulți lipani de 18 cm.

bucovina2017_01

bucovina2017_20

bucovina2017_11

Ce acțiuni aveți în calendarul clubului Fly Fishing Bucovina?

Valerian Rebenciuc:
Mai sunt două săptămâni până la sfârșitul sezonului, nu mai avem nici o acțiune anul acesta. Anul viitor vom decide în cadrul adunării festive, ce va avea loc în luna ianuarie, acțiunile pe care le vom întreprinde. Cu siguranță vom organiza Open Bucovina și așteptăm să se termine lucrările la drumul despre care v-am povestit, să vedem cum se așează lucrurile și încotro o să ne îndreptăm cu râul.