Muscărici Fly Casting Day, ediția a 8-a - interviu cu dl Tudor Vreme

mcd8w155
Între 26 și 28 iunie s-a desfășurat a 8-a ediție a Muscărici Fly Casting Day, cel mai important eveniment din acest an dedicat castingului. Cei 45 de participanți s-au bucurat de prezența a 6 instructori de casting și au luat parte la conferințele, prezentările, demonstrațiile, workshop-urile și la competiția de casting ce a încheiat manifestarea. Prin anvergură, organizare și program, ediția din acest an a Muscărici Fly Casting Day devine un eveniment semnificativ internațional, ridicând astfel mișcarea de casting din România la un nou nivel și statut. Dl Tudor Vreme, președintele Clubului Muscăricilor din Timișoara și organizator, a avut amabilitatea să ne împărtășească câteva dintre impresiile și gândurile sale la finalul acestei reuniuni.mcd8w01
45 de participanți, 6 instructori, 8 brand-uri prezente, 5 ore de demonstrații de casting, 12 workshop-uri pentru începători și avansați, 3 conferințe, concurs de casting... Se poate spune că această ediție pune castingul din România pe harta manifestărilor internaționale de profil?

Tudor Vreme:
Aș spune mai degrabă că pune castingul din România sub premize mai bune, în sensul că nu putem vorbi prea mult despre castingul din România la ora actuală, dar sper să putem vorbi mult în viitor. Fly Casting-ul este un sport, incumbă multe lucruri, programe, echipe, școli, instructori și, la final, și competiții, echipă reprezentativă la nivel național etc. Acest eveniment nu este altceva decât un nou pas spre existența, recunoașterea și apoi dezvoltarea acestui sport, hobby sau mod de viață.

A fost un eveniment dens, cu un program foarte complex, cu multe premiere și lucruri conexe. Este cel mai amplu eveniment pe care l-am organizat până acum și, spre bucuria noastră, a decurs bine. A necesitat o pregătire minuțioasă și, din fericire, am avut alături, încă de la început, experiența și suportul instructorilor invitați.

Dacă ne gândim la participare, putem spune că a fost un eveniment ce s-a bucurat de o prezență internațională: România, Germania și Republica Moldova. Din păcate, participantul înscris din Singapore a avut un accident pe drumul spre eveniment și nu a mai putut ajunge.

Instructorii invitați au fost următorii: Lasse Karlsson din Danemarca, IFFF - MCI, THCI, CBOG, APGAI; Paul Arden din Marea Britanie, Mr. Sexyloops; Thomas Berggren din Suedia, IFFF MCI THCI; Djordje Andjelkovic din Serbia, IFFF MCI, THCI; Sasa Zec din Serbia, EFFA CI; Paul Sas, primul instructor EFFA din România.

Pe scurt, sunt câteva lucruri de menționat: am avut în premieră 6 instructori de casting acreditați prezenți în România, din care 4 sunt la nivel de Master, atât pentru echipament de o mână, cât și pentru două mâini, examinatori și campioni mondiali de casting.

Tot în premieră, ne-am bucurat de prezența primului instructor român acreditat EFFA, Paul Sas din Cluj, cât și de cea a primului membru CBOG IFFF prezent în România, Lasse Karlsson din Danemarca, membru în Board of Governors.

În cadrul evenimentului au avut loc pentru prima dată o sesiune de casting nocturn cu fire speciale luminiscente, marca Sexyloops, coordonată de Paul Arden, și o serie de workshopuri pentru echipament de două mâini în România, coordonată de 3 instructori.

De asemenea, s-au desfășurat 5 demonstrații de casting de o oră, susținute de instructorii invitați, 12 workshopuri de câte 2 ore, organizate în paralel pe secțiuni de începători, avansați și echipament pentru 2 mâini, 3 conferințe despre crearea și dezvoltarea de echipament, cât și discuții despre programele IFFF.

Am asistat la 2 lansări de branduri în România: Zimsen din Suedia și Evil Fly din Serbia, lansete și fire. La eveniment au fost prezente în total 6 branduri: ECHO din SUA, Loop din Suedia, Barrio și Sexyloops din UK și S1waterbike din România.

În cadrul evenimentului au avut loc două întâlniri, una de lucru a participanților cluburilor ce fac parte din FRPMA și o alta a Clubului Muscăricilor din Timișoara cu Fly Fishing Romania în privința proiectului de renaturare a râului Șes.

Aș vrea să menționez și lansarea noului tip de bere a Clubului Muscăricilor din Timișoara, cea de-a treia: Caster Intensiv, bere produsă exclusiv pentru acest eveniment de Clinica de Bere din Timișoara.mcd8w03
Cum a fost atmosfera reuniunii? Vremea de pe Rîul Mare a ținut cu participanții?

Tudor Vreme:
La astfel de evenimente atmosfera e întotdeauna foarte plăcută, lume diversă, povești, păreri... e genul de eveniment pentru care merită să fii prezent și numai pentru asta. La această atmosferă au conlucrat din plin și berea Caster și vinurile exceptionale ale Cramei Ferdi, Fernando Mihăilescu fiind prezent la eveniment.

Din fericire am avut un timp frumos aproape toată perioada evenimentului, soare și doar câteva ploi slabe în zona de jos a văii, ceea ce ne-a permis să ne desfășurăm evenimentul fără probleme. Mai mult, și zilele în plus petrecute cu instructorii în zonă au fost deosebit de frumoase.mcd8w11
Spuneți-ne câteva cuvinte despre brand-urile care au fost prezentate și testate la Muscărici Fly Casting Day.

Tudor Vreme:
Dacă vorbim despre echipament, în eveniment au fost implicate câteva branduri și a avut loc lansarea în România a brandului suedez Zimsen și a Evil Fly din Serbia... primul cu fire tehnice de foarte bună calitate și lansete de clasa 5 și 6, iar al doilea cu lansete pentru pescuit la nimfă de clasa 2, 3 și 4, de 10 și 11 picioare. A fost interesant să poți lua lansetele și firele, să le testezi, să vezi acțiunea fiecăreia.

Pe lângă acestea, ECHO din SUA a fost prezent cu noutățile pentru 2015, cu noua serie de lansete cu acțiune rapidă Echo Boost și lansete de fibră de sticlă Echo Glass; Loop cu lansete din seria Gorran Andersson Signature Series, seria 3, Barrio cu fire pentru echipament de 2 mâini și un fir pentru pescuit la nimfă, Sexyloops cu seria completă de lansete Hot torpeedo și firele Thunderbolt Luminous și, în final, și S1waterbike.

Echipamentul Zimsen a fost o bază de lucru pe toată durata evenimentului, nu numai în demonstrația și workshopurile susținute de Thomas Berggren, cel care le-a dezvoltat, fiind un excelent material de lucru.

Am mai remarcat lansetele Sexyloops de clasa 4, ce anul trecut au fost prezente ca prototip în competiția de casting, de la Barrio un fir level pentru pescuit la nimfă, excepțional, ce permite și pescuirea la muscă uscată cu lansete rapide.

Dincolo de asta am avut o prezență notabilă a Cramei Ferdi, cu o serie de vinuri de ediție limitată și, desigur, a berii Caster, care, prin bunăvoința lui Heinrich Loth, a fost la dispoziție pe toată durata evenimentului... doar vorbim despre branduri testate!mcd8w07
Au fost 5 sesiuni de demonstrații de casting. Care au fost temele pe care s-au axat acestea?

Tudor Vreme:
Ideea de la care am pornit a fost de a lăsa fiecare instructor să aibă o ora de demonstrație cu un subiect la alegerea acestuia, astfel, în afara lui Paul Sas care a dorit să se implice în partea de instruire a începătorilor pe echipament pentru o mână, fiecare dintre instructorii invitați au făcut demonstrații pentru un nivel avansat, încercând să pună castingul într-o nouă lumină. Spre exemplu, Lasse Karlsson a avut o demonstrație despre demontarea miturilor și tabuurilor existente în casting prin exemple și analiza ipotezelor pe care se bazează; Thomas Berggren a făcut o demonstrație legată de acțiunea lansetelor, de cât de diferită poate fi și în ce măsură contează în casting; Sasa Zec a avut o demonstrație despre Trick Casts; Paul Arden a făcut pe lacul de la Ostrov o demonstrație despre Core Skils, deosebit de interesantă, referitoare la dezvoltarea tehnicii individuale, exemplificată prin tipuri de casting deosebite, variante la Curve Casts, Mend Cast etc., executate cu o măiestrie de invidiat. Djordje Andjelkovic a vorbit despre casting cu muște mari și grele pentru știucă sau pești de dimensiuni mari. Cred că de această dată cei avansați au avut foarte mult de învățat, iar nivelul general al părții de demonstrații și workshop a fost unul înalt.mcd8w09
Dintre cele 12 workshop-uri ce au acoperit o plajă tematică largă, care s-au bucurat de un interes special din partea participanților?

Tudor Vreme:
Toate au fost foarte interesante, mai ales că în cadrul lor au fost demonstrații suplimentare, în parte instructorii s-au rotit, astfel încât s-au putut vedea abordări diferite pe aceeași temă, multe elemente conexe.

Structura a fost de 4 workshopuri pentru fiecare secțiune, ele fiind legate astfel încât să existe o coerență a temelor. Participanții au putut să ia parte la oricare dintre ele. Secțiunea de începători și echipament pentru o mână s-a ținut pe iarbă, iar secțiunea de echipament pentru două mâini a avut loc pe coada lacului Ostrov.

Eu pot să vorbesc doar de secțiunea la care am participat, cea de două mâini, care a fost extrem de utilă pentru mine, refining Lift off, Swich Cast, Doube Spey, am încercat variante de fire, scandi heads și spey lines de la Airflo și Barrio, am testat o lansetă de 18 picioare pentru competiție cu fir cu head de 27 de metri, deci... au fost multe lucruri care merită trăite.

În conferințe am avut o relevare a calculelor și a bazei teoretice necesare construirii unei lansete din partea lui Thomas Berggren și o prezentare a participării la campionatele mondiale de casting alături de Lasse Karlsson, precum și prezentări de echipament din partea lui Djordje Andjelkovic și Lasse Karlsson. Trebuie să adaug și casting-ul nocturn făcut cu fire luminiscente, moment deosebit pentru care am pregătit un încărcător special construit, care acum este în echipamentul lui Paul Arden.mcd8w04
La finalul evenimentului s-a desfășurat concursul de casting. Ce probe a cuprins și cine a ocupat podiumul?

Tudor Vreme:
Deși ne-am dorit să folosim regulamentul FRPMA și să facem o competiție completă cu target casting și distanță, din cauza lipsei de timp am rămas doar la partea de distanță și am folosit o regulă foarte simplă, o aruncare de test și apoi lansări finale, cât mai multe într-un interval de un minut. Au fost 10 concurenți, iar cei 6 instructori într-o secțiune separată, totul pentru a ne simți cât mai bine.

Fiecare concurent a folosit echipamentul dorit. Astfel, nu am avut o competiție ce poate fi considerată oficială, dar, revenind la echipamentul dorit, Thomas, în calitate de ultim concurent, a apărut cu lanseta sa de competiție pentru două mâini de 18 picioare și a fost distracție mare.

Clasamentul final a fost: locul I - Alex Moga cu 28,3 m; locul II - Luca Moga cu 27,2 m și locul III - Titus Nicoară cu 26,7 m. Ocupanții locului I și II au câștigat câte un fir Zimsen Long Belly de 16 și 22 m.

La secțiunea instructori, locul I a revenit lui Sasa Zec cu 33,8 m, locul II a fost ocupat de Paul Arden cu 33,4 m, iar pe locul III s-a clasat Lasse Karlsson cu 32,7 m. Instructorii au primit la final titluri onorifice în cadrul clubului nostru.mcd8w10
Ca organizare și participare ediția a 8-a a Muscărici Fly Casting Day este un punct de referință în evoluția acestui sport la noi. Care credeți că vor fi implicațiile pentru mișcarea de casting din România?

Tudor Vreme:
Sper să fie implicații în fenomenul de casting de la noi, care e foarte la început, mi-aș dori ca deschiderea oferită de acest eveniment să conducă la formarea de mici echipe de casting, la o emulație în jurul acestui sport, ca mai apoi să putem vedea oameni implicați și, de ce nu, o echipă a noastră, a federației.

În ceea ce privește organizarea, trebuie să menționez câteva lucruri. Fiind un eveniment complex, nu am fi putut face atâtea fără ajutorul membrilor noștri de club din Timișoara și Deva care ne-au susținut și al sponsorilor noștri, cu sprijinul cărora am rezolvat parte din necesitățile avute: BN Business, Alsa Skog, Mopeka, Crama Ferdi, Clinca de Bere, Datagroup Int., Ceradez, Ideatm, cărora le mulțumesc. Nu în ultimul rând doresc să adresez mulțumiri participanților la eveniment pentru interesul manifestat, în mod special celor din Chișinău, care au făcut un drum de peste 1500 km pentru a putea fi prezenți.mcd8w05
Spuneți-ne câteva cuvinte depre planurile Clubului Muscăricilor din Timișoara și despre evenimentele pe care le aveți în vedere.

Tudor Vreme:
Nu știu dacă pot promite ceva acum, e prea devreme pentru planuri, dar sigur va mai fi ceva anul acesta sau, cel mai sigur, la anul. Posibil să organizăm un examen de instructori aici, posibil să fie un eveniment de această talie, dar mai bine structurat.

Pentru mine, cel mai important lucru este feedback-ul pe care îl am acum din partea instructorilor și care plasează această manifestare în topul evenimentelor la care au participat până acum, nu aici sau în Europa de Est, ci oriunde. Sper ca în cel mai scurt timp să revin cu povestea evenimentului pe blogul nostru de la muscărici.