Păstrăvul de Aur 2012 - Ic Ponor - Doda Pilii

În perioada 15-17 iunie, a avut loc concursul de pescuit la muscă - Păstrăvul de aur Ic Ponor-Doda Pilii. Competiția a fost organizată de Aqua Transilvae Club pe râul Someșul Cald și pe Lacul Beliș, județul Cluj. 20 de pescari la muscă au participat la acest concurs. Domnul Marius Neamț, Președintele Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială și, de asemenea, participant la competiție, ne-a oferit detalii de la acest eveniment.pastrav-aur1
Bună seara! Vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne da acest interviu și de a ne furniza informații „calde” de la concursul încheiat duminică. Pentru început, v-aș întreba despre vreme: cum a fost timpul pe durata competiției?

Marius Neamț: În sfârșit am avut parte de vreme bună. Spun „în sfârșit”, pentru că la Criș și la Sohodol ne-a plouat cât pentru întreg campionatul.

Vă întreb și despre apă: Someșul a fost limpede? Crescut sau scăzut? Nivelul apei din lac?

Marius Neamț: Apa a fost bună de concurs, un pic mai mare decât de obicei, dar bună. Din păcate, în timpul manșei a doua apa s-a tulburat, nu știu din ce motive: ori a plouat undeva sus de tot, ori s-au tras lemne pe undeva prin amonte sau pe vreun afluent. Lacul a fost minunat. La nivel maxim, plin de pești care păreau că abia așteaptă să puncteze, numai că noi n-am fost tot timpul „pe fază” :)

Despre obiectul de activitate al sportului sau cum a fost juvelnicul pescarilor? Bineînțeles, vă întreb la figurat, pentru că se practică catch and release.

Marius Neamț: S-au prins 362 de pești punctabili. Pe lângă aceștia foarte mulți pești mici, deci viitorul se arată promițător. Ar fi bine să știm cu toții, noi, pescarii de competiție, și cei care administrează apele, cum să facem astfel încât peste un an - doi ani să avem foarte mulți pești de măsură pe acest râu. O medie de peste 18 pești de concurent este foarte bine.

Care au fost principalele metode de pescuit abordate de concurenți? La uscată, udă, nimfă sau streamer?

Marius Neamț: Având în vedere că au fost manșe și pe râu și pe lac, s-au folosit toate tehnicile de pescuit la muscă. Asta în funcție de oră, apă, precum și de abilitățile fiecărui concurent în parte. A fost foarte importantă adaptabilitatea concurenților la condițiile specifice fiecărui stand. De asemenea, foarte importante sunt dotările și echipamentele.

pastav-aur2
Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre câștigători, premii și sponsori.

Marius Neamț: Locul I a fost ocupat de Luca Moga. În prima manșă a fost pe locul trei în grupa „impar” cu 6 pești; a beneficiat de apa curată. A fost un start care nu anunța victoria din final. Au venit apoi manșele pe lac unde s-a simțit „ca peștele în apă”; a „spart” totul în prima manșă pe lac cu 31 de pești, iar în manșa a doua de lac a fost din nou pe locul întâi cu 9 pești. Locul 5 în grupa de la ultima manșă pe râu i-a asigurat menținerea pe prima poziție, unde se plasa după manșele de pe lac.

Locul II i-a revenit lui Raul Tătar. După primele două manșe era pe locul 12 cu un singur pește prins. Eu l-am arbitrat pe standul 8, stand pe care cu o manșă înainte prinsesem 2 pești de măsură. În primele 15-20 de minute a avut vreo trei rateuri și doar o captură de măsură. Apoi apa s-a tulburat și l-am auzit: „Gata cu pescuitul pe ziua de azi!” – și chiar așa a fost; regretele rateurilor din prima jumătate de oră au fost tardive. Pentru lac a pregătit totul cu mare minuțiozitate, și-a „tras” niște nimfe grele și a dat exclusiv la biban. Tactică câștigătoare! În ultima manșă, cu 7 pești s-a clasat pe locul doi în grupa „par”, ceea ce i-a asigurat locul doi la general. Îi promisese fiicei sale care are trei anișori că-i va aduce un trofeu de la acest concurs. S-a ținut de cuvânt – felicitari!

Locul III a fost ocupat de Laurențiu Măcăuan, campionul național din 2011. E un pescar tenace care știe, cu pași mărunți, să ocupe mereu locurile din fruntea clasamentului. În acest concurs a avut o evoluție asemănătoare cu a celor de pe locurile I și II, de fapt o medie a acestora. Felicitări Laurențiu!

Cea mai mare captură a fost un lipan de 32 de centimetri prins pe râu. Toată lumea se aștepta ca cea mai mare captură să vină de pe lac, dar uite că nici aici socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg! Trofeul a ajuns în brațele lui Bogdan Chiorean, primul lui trofeu. Felicitări!

Premiile și sponsorii au lipsit cu desăvârșire, însă toată lumea, de la însoțitori, mascotă sau gazdele primitoare de la Tabăra Ic Ponor și până la locul I sau cea mai mare captură au primit diplome. Premianții au primit și trofee.

Cred că toți cei implicați - organizatori, câștigători, participanți și sponsori - merită felicitările noastre. Vă rog să ne spuneți ceva despre următorul concurs de pescuit la muscă.

Marius Neamț: Următorul concurs va fi la Zetea. Se așteaptă bătălie mare! Punctele care vor fi puse în joc vor cântări greu atât în ceea ce privește clasamentul individual, cât mai ales clasamentul pe echipe. Vă invităm să vedeți cu ochii dumneavoastră ceea ce se întâmplă la un concurs național de pescuit la muscă artificială. Să simțiți cum tensiunea îi cuprinde pe toți, cum toți râd, dar nu e râsul lor, cum fiecare privește cu speranță următoarea manșă, cum după manșe... „Ahh! Peștele cel mai mare n-a vrut să intre în mincioc!”, sau cum un milimetru sau doi răstoarnă clasamente. Concursul de la Zetea va semăna oarecum cu cel de la Ic Ponor, în sensul că vor exista manșe pe râu și manșe pe lac. Să vedem participarea și rezultatele!

Vă mulțumim pentru detaliile oferite și amabilitatea cu care ne-ați răspuns la întrebări.

Marius Neamț: O seară frumoasă! Și nu uitați: Catch and Release!