Open Câmpul Cetății - interviu cu dl. Raul Tătar

2016campulcetatii2

În zilele de 23 și 24 aprilie s-a desfășurat la Câmpul Cetății concursul de pescuit cu muscă artificială la păstrăv de pe mal, a doua etapă din cadrul Campionatului Național. La această competiție, ce reprezintă o noutate din punctul de vedere al stilului de pescuit, au luat parte 28 de pescari ce au concurat în 4 manșe. A fost un concurs epuizant, gradul de dificultate tehnică și efortul fizic necesitat au depășit cu mult așteptările participanților. Despre atmosferă, condițiile de pescuit de la Câmpul Cetății și detaliile concursului am vorbit cu dl. Raul Tătar, participant la open și reprezentat al organizatorilor.

2016campulcetatii1

Câteva cuvinte despre atmosfera de la Câmpul Cetății...

Raul Tătar:
Au fost 28 de participanți, cererea a fost mai mare, dar nu am putut face mai multe standuri pentru că cele două lacuri de la Câmpul Cetății pe care s-au desfășurat manșele deveneau suprasolicitate. Este un număr record de participanți la un concurs individual în ultimii 4-5 ani. Au venit și oameni noi, care nu au mai participat la competiții, dar și concurenți vechi, ce nu au mai fost prezenți în ultima vreme. Atmosfera a fost super, toată lumea s-a distrat, s-a simțit bine. A fost un concurs foarte greu, spre mirarea mea și a celorlalți, nu am mai avut o asemenea febră musculară de 15-20 de ani, abia îmi mai simt picioarele. Nimeni nu se aștepta la o solicitare fizică atât de intensă.

2016campulcetatii9

Cum sunt lacurile de la Câmpul Cetății? Este primul concurs de pescuit la păstrăv de pe mal...

Raul Tătar:
Este primul concurs oficial de pescuit la muscă pe lac, de pe mal, este un stil ce are particularitățile lui, foarte frumos, cu multe provocări. La majoritatea concursurilor internaționale sunt programate asemenea manșe, pe lacuri populate cu păstrăv curcubeu. La noi lipsea din Campionat un asemenea concurs și eu cred că openul de la Câmpul Cetății reprezintă o bună oportunitate de a ne antrena și de a câștiga experiență în acest sens. S-au prins 774 de pești, media a fost în jur de 37 cm, păstrăvi curcubeu extrem de viguroși și bătăioși.

2016campulcetatii4

Cele două lacuri pe care s-au desfășurat manșele sunt foarte bune. Chiar discutam cu doctorul Ignat și cu frații Rebenciuc că aici sunt condiții chiar pentru susținerea unor concursuri de nivel internațional și ne gândim la un asemenea proiect. Locația este extrem de apreciată, atât de pescari, cât și de turiștii care sunt atrași de condițiile foarte bune de cazare și masă pe care le găsesc aici, la Câmpul Cetății.

2016campulcetatii8

Cum a fost vremea?

Raul Tătar:
Deși se anunțau duminică precipitații, nu a plouat, vremea a fost foarte plăcută, nu a bătut vântul, nu a fost nici cald, nici frig... condiții meteo excelente pentru pescuit.

2016campulcetatii3

Cum a arătat podiumul?

Raul Tătar:
Eu m-am situat pe primul loc, pe locul al II-lea s-a clasat Adrian Vlasiu, iar Mihai Lăpuște a ocupat locul al III-lea. Titlul pentru Cea mai mare captură mi-a revenit tot mie, cu un păstrăv de 49,8 cm.

2016campulcetatii7

Cum e pescuitul la păstrăv de pe mal, ce scule s-au folosit, care au fost cele mai prinzătoare imitații?

Raul Tătar:
Este un stil dinamic, solicitant atât tehnic, cât și fizic. Trebuie să lansezi bine, să te adaptezi condițiilor care se modifică pe durata concursului și să ai o excelentă condiție fizică. Lacurile au fost populate cu 800 de pești, s-au prins 774 de pești... aproape toți, dacă luăm în calcul faptul că peștii care au fost prinși și eliberați umblau la suprafață, muscăreau, dar nu se mai atingeau de imitații. Erau mofturoși și atenți la ce mușcă. Eu în ultima manșă am prins un singur pește, iar în primele două 60.

2016campulcetatii5

S-a pescuit cu bețe de clase 6-8, cu șnururi intermediare sau de adâncime.Inițial peștii au mușcat atât la suprafață, cât și între ape sau la fund, ulterior doar în straturile inferioare. Pe lacul mic, ce nu are o adâncime mai mare de 1,2 m, s-au folosit șnururi de suprafață sau intermediare, pe lacul mare, ce avea adâncimi între 2 și 4 metri, s-au folosit și șnururi scufundătoare. Lacul mic era plin de vegetație, ceea ce a făcut pescuitul mai dificil.

Majoritatea concurenților au dat cu streamere, dar s-au încercat și imitații de insecte terestre sau diverse alte modele. La început a mâncat la orice, după aceea a devenit din ce în ce mai selectiv. Cel mai mult s-a prins însă la streamer, la uscată foarte puțin, nu era productiv. Eu am dat cu leech și wooly bugger verzi și negre, la acestea am prins cel mai bine. Dar pe durata concursului cu toții am încercat tot ce se putea, nu cred că a fost vreun streamer care să nu fi fost folosit.


Câteva cuvinte despre gazde, organizare și sponsori...

Raul Tătar:
Gazdă ne-a fost domnul Lokodi Gero, proprietarul complexului salmonicol, care ne-a oferit și condiții de masă și cazare excelente. Ca organizare a fost dificil, pentru că au fost mulți oameni cu care trebuia să comunici și să menții un contact permanent. Mă bucur că am reușit ca toată lumea să fie încântată și mulțumită de acest concurs, nu au fost nici un fel de discuții. Pentru mine a fost cea mai reușită competiție pe care am organizat-o. De asemenea, vreau să menționez și să mulțumesc sponsorului pe care l-am avut la acest concurs, adh-fishing, magazin de vânzări online (www.adh-fishing.com) și domnului Cristi Peev, care au oferit mici premii celor clasați pe podium, cât și tuturor celor care au participat la acest open.

2016campulcetatii6

Care sunt planurile din acest an ale Fly Fishing Dedicated?

Raul Tătar:
Urmează să organizăm concursul din Slovacia, apoi pe cele de pe Râul Mare și Mureș. Ne gândim ca în toamnă să organizăm un concurs în afara Campionatului, în Polonia sau în Delta Dunării la știucă... locația urmează să o discutăm, să vedem opiniile celor interesați. De asemenea, vrem să organizăm și o tabără pentru copii. La acestea se adaugă participarea a două persoane din clubul nostru la Mondialele din Statele Unite. Precum vedeți, este o agendă cu multe evenimente pe care sperăm să le ducem la bun sfârșit.