Echipa României pleacă spre Slovacia - interviu cu dl. Adrian Vlasiu

ceff
A XIX-a ediție a Campionatului European de Pescuit la Muscă Artificială se va desfășura în Slovacia, în perioada 17-23 septembrie. La competiție s-au înscris concurenți din 15 țări, printre care și România, care va participa la această ediție cu o echipă completă. În dimineața zilei de 14 septembrie o bună parte dintre concurenți va pleca spre Slovacia, urmând ca echipa să fie completă în următoarele zile. Concursul va cuprinde 6 manșe, care se vor desfășura pe râurile Váh și Belá din regiunea Liptov și pe râul Poprad din regiunea Kežmarok.

Cu câteva ore înainte de plecare, dl. Adrian Vlasiu, concurent și căpitan al echipei României, a avut amabilitatea de a ne acorda următorul interviu.


Care sunt gândurile dumneavoastră acum, înainte de a pleca spre Slovacia?


Adrian Vlasiu: Spre deosebire de edițiile din alți ani, când eram destul de pesimist în legătură cu rezultatele pe care le-am fi putut obține, anul acesta sunt optimis și încrezător. Avem o echipă cu un potențial foarte bun, una dintre cele mai puternice echipe care a participat în ultimii ani. Și spun asta pentru că, pe de o parte, cei care vor concura au avut rezultate foarte bune în campionatul intern, iar, pe de altă parte, toți sunt tineri și foarte motivați, dornici de rezultate. Cred că această stare de motivare face parte din atitudinea câștigătorului, este elementul principal din rețeta ce te face învingător. Nu poți să fii doar optimist. România, de-a lungul anilor, a participat la categoria optimiști sau la categoria diplomați. De multe ori până acum câștigul major era considerat doar participarea în sine: să ne facem prieteni, să avem cunoștințe, să știe lumea că existăm pe hartă... însă nu am țintit în mod expres la o medalie, cu toate că au fost câteva situații în care am fost foarte aproape de a câștiga medalii. Una dintre ele a fost participarea mea la Europenele din Spania, în 2008, când am ieșit pe locul 7 la individual. De asemenea, Fernando Mihăilescu și Bimbi Ardelean au ieșit pe locul 4 și, respectiv 5, în 2006, fiind rezultate la un pas de podium. Vă spun sincer că anul acesta am o mare așteptare din partea echipei, mai ales dacă reușesc să imprim o atitudine calmă și să ne coagulăm eforturile spre o direcție corectă. Asta depinde și de strategia stabilită după cele câteva zile de antrenament.


Cum va arăta echipa României?

Adrian Vlasiu:
Eu, care voi fi căpitanul echipei, Cosmin Roșca, Raul Tătar, Adrian Pop și Bogdan Hirișcău. Echipa este formată din cinci membri, dar îl adaug și pe al șaselea membru, nejucător, unul dintre cei mai buni muscari din țară, Gal Zsolt, care ne va însoți și care reprezintă un mare câștig al echipei noastre.

Eu încerc ca până săptămâna viitoare să mai conving 2 sau 3 muscari să se alăture echipei. Aceștia sunt tineri, au clasări bune în campionatul național și prezintă un potențial deosebit pentru echipa națională. Eu le-am explicat că e o șansă unică să poți participa la un campionat european în condițiile unor costuri atât de reduse. Nu e vorba aici de a ajunge în Norvegia, Suedia sau Finlanda, unde sunt distanțe mari și costuri semnificative, dacă vrei să ajungi să urmărești o asemenea competiție. Mergând cu noi, acum, în această formulă, costul este maximum 150-200 de euro. Dacă urmărești un asemenea eveniment de pe mal, câștigi mult mai mult decât dacă pescuiești. Eu, concurând, nu pot să văd cum pescuiesc ceilalți. Eu nu-l văd pe ceh, sau pe francez, sau pe belgian, nu văd ce fac ei, nu văd cum se comportă. Dar mergând pe mal, vezi cine se detașează, poți să-l observi pe viitorul campion, să vezi ce a făcut, poți face comparații... e un câștig enorm. Din punct de vedere financiar este convenabil și ai ocazia unică să-i urmărești pe oricare dintre jucătorii principali în acțiune. Chiar mai mult, poți să fii și observator oficial la echipa gazdă. Conform regulamentelor internaționale, echipa gazdă are arbitri și observatori internaționali, pentru a se evita eventuale fraude și suspiciuni, cum au fost, de exemplu, cele din Slovenia, din 2006.

În afară de experiența acumulată prin participarea la o asemenea competiție, trebuie luat în considere faptul că însoțitorii echipelor oferă informații deosebit de utile. Acest lucru ne-a lipsit la celelalte participări. De regulă, toate echipele vin cu 5 titulari și 2 rezerve, plus 2-3 oameni care observă și fac matematica standurilor. Se fac calcule în timp real, cine și câte capturi au, câte poziții le lipsesc pentru a câștiga medalia la echipe, pentru că acesta este primul lucru care se urmărește, nu medalia la individual. Câștigul este enorm atât pentru participanți, cât și pentru echipa României.


Cât de importantă este participarea cu o echipă completă?

Adrian Vlasiu:
Participarea cu o echipă completă face toată diferența. Nu poți să punctezi în clasamentul pe echipe cu 2 sau 3 persoane. Anul acesta, în Norvegia, organizatorii au făcut o excepție punând împreună pe cei doi concurenți din România cu cei din Japonia, făcând astfel o echipă, însă nu poți să obții rezultate dacă nu ai o strategie comună de echipă, dacă nu-ți cunoști membrii echipei, dacă nu știi ce puncte forte are fiecare, dacă nu există comunicarea în echipă.

Există situații, dar foarte rare, când poți să faci față și singur și poți să emiți pretenții la o medalie. La Campionatul European poți concura la individual și, cu derogări din partea organizatorului, poți participa și la Campionatul Mondial, așa cum a fost cazul lui Ștefan Florea, din Noua Zeelandă, care a reprezentat România, fiind stabilit acolo. Revenind, în Spania, în 2008, Lubos Roza împreună cu antrenorul lui, Milan Cubik, antrenorul echipei de juniori a Cehiei, au participat la individual, fiind practic a doua echipă, incompletă, a Cehiei. Lubos Roza a reușit să ia atunci titlul de Campion European, dar, dacă ne gândim mai bine, vedem că a avut un om în spate și, de asemenea, o întreagă echipă lângă el. Singur e foarte, foarte, dificil, ai mari handicapuri, nu știi ce se întâmplă pe celelalte sectoare, nu ai nici o informație. Teoretic pare simplu: ai 200 - 300 de metri de apă și trebuie să scoți câți mai mulți pești de acolo... însă acest lucru nu e adevărat, pentru că informația contează foarte mult.


Este un avantaj faptul că apele de acolo sunt asemănătoare cu cele din România și că, în plus, unii dintre concurenți au mai pescuit acolo?

Adrian Vlasiu:
Spre deosebire de alte locații, sunt destul de mulți români care au reușit să pescuiască pe apele din Slovacia. Pe de altă parte, văzând cum arată la ora actuală apele pe care se vor desfășura manșele, pot să spun că majoritatea concursurilor din România s-au desfășurat pe ape asemănătoare. Cunosc cât de cât abordările și tacticile coechipierilor mei, felul în care pescuiesc, și consider că e un avantaj major această asemănare dintre râuri. În orice altă situație, cum a fost recent în Norvegia, sau cum este în Suedia, Finlanda sau Bosnia, cu ape cristaline, cred că ar fi fost destul de dificil. Nu știi de unde să începi, când te lovești pentru prima dată de o asemenea apă, sau când nu ești obișnuit cu asemenea ape... aproape că ai un șoc. Este bine că există o astfel de asemănare pentru că ne va scuti de acest stres.


Câteva cuvinte despre strategiile pe care le aveți în vedere...

Adrian Vlasiu:
În primul rând, ceea ce aș vrea să le transmit colegilor mei este o stare de liniște și de siguranță. În campionatul intern poți să observi că mulți dintre aceștia sunt foarte siguri pe ei înainte de începerea fiecărui concurs, ceea ce le oferă un avantaj major în competiție. Aș vrea să aibă aceeași atitudine și la începutul acestei competiții, să fie siguri pe ei. Pești chiar sunt în acele ape, standurile sunt rezonabile ca mărime, nu sunt ape diferite. Avem informații utile din partea unor prieteni din Slovacia și din alte țări și, în plus, chiar Gal Zsolt a fost acum câteva zile în Slovacia, a pescuit acolo. Acestea reprezintă avantaje pe care le avem în competiție. Însă sunt și lucruri diferite.... spre deosebire de o competiție internă, aici ești într-o grupă cu 17-18 concurenți din diferite țări, fiecare este cel mai bun în țara sa, ceea ce pune o presiune pe tine. Trebuie să faci față acestui lucru. Mulți dintre concurenții cu experiență știu cum să treacă peste tracul de dinaintea concursului... îi vezi că sunt foarte amabili, prietenoși, discută, râd, uneori chiar îți arată și muștele cu care urmează să pescuiască.... și prind foarte bine. Unul dintre membrii echipei Italiei mi-a spus că muștele sunt tot timpul aceleași. În mare măsură este adevărat, pentru că nu se inventează ceva extraordinar, nu are nimeni vreo muscă secretă, nu muștele fac diferența, ci atitudinea și adaptarea la situația dată.


Există echipe favorite la aceste Europene?

Adrian Vlasiu:
Categoric. Cehii vor avea, atât acum cât și în anii viitori un avantaj major în tot ceea ce înseamnă campionate internaționale, pentru simplu fapt că au dezvoltat o generație tânără foarte bună, tineri care au stat tot timpul în spatele seniorilor la concursuri, li s-a transmis informația utilă, li s-au transmis antrenamentul și stilul competițional. În țările lor au campionate interne puternice, selecția este foarte dură, au o federație care poate să le finanțeze aceste deplasări astfel că ei nu trebuie să se focalizeze decât pe partea de pescuit. Așa se poate face performanță. Echipa gazdă, Slovacia, categoric are un avantaj major, sunt apele lor.

Sunt multe echipe care sunt prezente de câteva zile, și poate chiar de o săptămână. Cunosc echipa Angliei, care se antrenează intensiv la ora actuală, Finlanda are, de asemenea, o echipă acolo. Francezii au experiență pe această apă, acolo a fost Campionatul Mondial de Juniori, pe aceleași sectoare, iar cehii au concurat cu francezii pentru medalii, deci juniorii au transmis informația mai departe. Eu cred că aceste echipe sunt și vor fi favorite și în următorii ani. Dar și noi avem șansa noastră. Am observat că există un fel de cult al descurajării, un fel de a ne simți inferiori, însă vă spun sincer că nu există nici o astfel de diferență. Nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalți concuenți nici din punct de vedere al educației, nici din punct de vedere al echipamentelor sau al informațiilor. Nu o dată au fost situații în care noi am avut echipamente pe care alții nu le văzuseră decât în reviste - și la spinning s-a putut constata acest lucru. În general, românii nu au făcut economie când a venit vorba de echipament, și-au cumpărat tot ce este mai bun, au citit și s-au informat chiar mai mult decât ceilalți.


De această dată echipa ajunge cu câteva zile înainte de antrenamentele oficiale...

Adrian Vlasiu:
E adevărat, însă nu cred că vom descoperi niște lucruri extraordinare, apele care sunt deschise acum pentru antrenamentele neoficiale sunt destul de bătute. Dar este important să ne obișnuim cu dimensiunea apei, cu adâncimea, cu modul și condițiile de pescuit, poate că vom reuși să triem câteva muște. Când pescuiești de câteva ori o apă ai impresia că o cunoști, știi cum să o abordezi. Categoric este un avantaj faptul că ajungem mai devreme, iar cu antrenamentele oficiale vor fi 5-6 zile de pescuit și de legat muște, totodată echipa se va consolida. Este un alt avantaj faptul că ne-am permis să ajungem acolo înainte de începerea competiției.


Vă ținem pumnii și așteptăm noi vești de la dumneavoastră.

Adrian Vlasiu:
Vă mulțumesc și vom încerca să vă ținem la curent cu tot ceea ce se întâmplă.