România la Campionatul European din Suedia - interviu cu dl. Bogdan Hirișcău și dl. Boros Arpad
06/08/14 15:18

În perioada 12-18 august va avea loc în Suedia a 20-a ediție a Campionatului European de Pescuit la Muscă. Competiția se va desfășura pe râul Ammerån și pe lacurile Öravattnet și Ösjön, situate în regiunea Jämtland din centrul Suediei. Concurenți din 12 țări vor fi prezenți la această competiție, România fiind reprezentată de Bogdan Hirișcău și Boros Arpad, cărora le mulțumim pentru interviurile acordate înainte de plecare.
Care sunt gândurile dumneavoastră și ce stare de spirit aveți acum, înainte de a porni la drum?
Bogdan Hirișcău: Starea de spirit este bună, dar avem și ceva emoții pentru că Suedia este o zonă în care nu am mai pescuit. Apele sunt diferite față de cele de la noi sau de cele pe care le cunoaștem din țările vecine. Manșele de lac au cele mai multe necunoscute, dar noi ne-am pregătit, am vorbit cu o grămadă de oameni care merg pe acolo și sperăm să avem rezultate bune.
Suedia nu e chiar aproape... cum v-ați planificat itinerariul, când sosiți în Östersund?
Bogdan Hirișcău: Nu e deloc aproape. Am planificat totul. Pe 10 dimineața plecăm din Budapesta și seara ajungem în nordul Germaniei unde rămânem peste noapte. A doua zi luăm un feribot către Suedia, noaptea dormim la Stockholm, după care ne continuăm drumul. Pe 12 mai rămân câteva sute de kilometri de parcurs până în Östersund, unde vom ajunge la festivitatea de deschidere.
Cum intenționați să petreceți cele două zile de antrenamente oficiale? Pe ce veți pune accentul?
Bogdan Hirișcău: În mod special o să ne concentrăm pe manșele de lac. În total sunt patru manșe de antrenamente și două dintre acestea sunt pe lac. Fiecare dintre noi o să meargă pe câte un lac, după care încercăm și invers, dacă o să se poată. Celelalte două sesiuni de antrenamente sunt pe râu. O să putem acoperi zonele de concurs orice ar fi pentru că suntem doi și o să putem pescui pe ambele lacuri și pe ambele sectoare de râu. Din câte am înțeles, încă nu sunt sigur, o să aflăm acolo, e posibil ca antrenamentul oficial să se desfășoare chiar pe lacurile de concurs. Acum nu este clar, nu e clar nici în regulament și nici pe site-ul concursului.
Ce stiluri de pescuit vă gândiți să abordați, care sunt imitațiile pe care vă bazați?
Bogdan Hirișcău: În principal, și din ceea ce am înțeles, vor fi multe zone de pescuit la uscată pe râu. Acum depinde și de standul pe care-l prinzi. Dacă standul ne lasă, noi am vrea să pescuim mai mult la nimfă, acolo este punctul nostru forte. Dar o să acoperim și cu streamere și cu uscate și chiar cu ude pe lac, dar pe râu preferăm la uscate și nimfe. Din ceea ce am înțeles, pe lacuri se pretează cel mai bine la streamere. O să avem șnururi scufundătoare, intermediare, tot ce ne trebuie.
Aveți informații despre muștele prinzătoare de acolo?
Bogdan Hirișcău: Am primit destul de multe informații, este vorba în principal de uscate, sunt mai multe variante de caddis-uri. Acum depinde și de perioadă, pot fi și alte insecte, dun-uri sau alte uscate. O să avem toate modelele, nu o să fie probleme din acest punct de vedere. Sperăm să ne dăm seama din antrenamente care sunt muștele cele mai eficiente. Din ceea ce știm, pentru uscate caddis-urile sunt cele mai recomandate. Caddis-urile cu elk hair sau cu CDC, depinde. O să încercăm mai multe și o să vedem ce e mai bun. Pentru nimfe sunt modelele poloneze, scorobeți, în principiu nimfe mari, sub 12-14 nu are rost să mergem. Apa este mare și rapidă, sunt curenți puternici. Se va putea pescui și cu trei muște, deci vom putea lega o nimfă foarte mare jos, pe un cârlig de 8 sau de 10, o poloneză, iar mai sus de 12-14. Acum, vom vedea. Sperăm ca din antrenamentele oficiale să ne dăm seama ce merge mai bine, vom încerca multe muște și diferite stiluri, iar în concurs ne vom focaliza pe acestea. Practic, așa se face tot timpul, mai ales că noi nu prea avem posibilitatea să mergem să ne antrenăm ca alte echipe cu ceva timp înainte. La streamere vom avea woolly bugger și black leech, diferite modele și culori, păstrăvul nu le refuză niciodată.
Pe ce specii veți pune accentul, ținând cont că acestea sunt variate, de la cele mai puțin comune, precum artic char, până la biban, de asemenea punctabil?
Bogdan Hirișcău: Da, bibanul o să puncteze peste tot, doar pe unul dintre lacuri nu este biban. Noi preferăm să dăm după păstrăv și lipan pentru că sunt specii pe care le cunoaștem mai bine. Dacă dăm de biban în unele zone încercăm și cu nimfe și streamere mai colorate - bibanii stau grupați și în momentul în care reușești să prinzi unul, poți să scoți mai mulți din acel loc. Dar doar dacă dăm de ei, bineînțeles că nu o să fie peștele target. În concurs ne vom concentra pe păstrăv și lipan. Artic char-ul, din ceea ce am înțeles, este un pește destul de greu de prins și dacă sunt exemplare foarte mari nu prea are rost să te lupți cu un pește de 50-60 de centimetri în concurs pentru că pierzi destul de mult timp.
Competiția va cuprinde 3 manșe pe râul Ammerån și câte o manșă pe lacurile Öravattnet și Ösjön. Care credeți că are cea mai mare dificultate, care va influența cel mai mult clasamentul final?
Bogdan Hirișcău: Cred că lacul Öravattnet va fi mai dificil, probabil că va fi și mai aglomerat. Pentru noi manșele de lac sunt mai dificile, o să ridice unele dificultăți. Acum vom vedea cât de bine o să ne adaptăm din manșele de antrenament oficiale, însă pe râu nu cred că o să avem probleme. Manșele de lac vor conta cel mai mult în clasamentul final, însă sunt multe variabile, depinde și de cantitatea de pește prezentă. Acum nu știm, informații se găsesc foarte greu, iar oamenii care merg acolo și cu care am vorbit nu pescuiesc pe lac decât foarte rar sau pescuiesc la știucă, ceea ce pe noi nu ne ajută. Asta e situația.
Cât de mult influențează performanța individuală faptul că nu s-a reușit prezentarea unei echipe complete la acest Campionat?
Bogdan Hirișcău: Individual nu știu dacă ne influențează foarte mult. Dacă era o singură persoană era mult mai rău. Dar așa suntem doi, ne-am descurcat cu toate problemele, cu pregătirile. Chiar dacă suntem doi și nu contăm ca echipă, tot ca echipă mergem și așa ne-am pregătit. Nu o să fie cazul de individualism. Într-adevăr, e mult mai bine să fii cu o echipă completă, toate lucrurile merg mai repede, se poate pescui mai mult în antrenamente, pe mai multe sectoare o dată, poți să vezi mai mult. Situația este mult mai bună față de anul trecut, în Slovacia, când am avut numai două manșe de antrenament. Dacă era la fel și aici, nu acopeream toate locurile, fiind doar două persoane. Dar având patru manșe, putem să acoperim toate sectoarele și sperăm să ne facem o idee. E păcat că nu ne-am adunat ca echipă completă, pentru că ne puteam clasa sus.
Anul trecut ați debutat la Europenele din Slovacia unde ați reușit o clasare deosebită, faceți parte din noua generație de competitori internaționali. Care sunt așteptările dumneavoastră la această ediție?
Bogdan Hirișcău: Sper să ne clasăm amândoi în prima jumătate și o să facem tot posibilul. Targetul acesta este, în prima jumătate. Acum, vom vedea și în funcție de antrenamente s-ar putea să ajungem și mai sus. Bineînțeles că încercăm și podiumul, eu zic că se poate. Nu trebuie să mergem cu capul plecat, nu e OK așa și dacă nu țintim mai sus, nu o să ajungem niciodată acolo. E în regulă să fii cu picioarele pe pământ, dar trebuie să te pregătești și să țintești sus, pentru că numai așa poți urca. Din partea noastră să știți că vom face tot ce știm noi mai bine.
***
Acest Campionat European reprezintă debutul dumneavoastră în competițiile internaționale. Cum este înaintea unui asemenea eveniment?
Boros Arpad: Sincer, am multe emoții. Tot ce știu despre o asemenea competiție este din ceea ce am auzit și mă tot gândesc. E un sentiment greu de descris. Speranțe sunt întotdeauna, căci nu participăm niciodată la un concurs fără să sperăm să ajungem printre primii.
Cât de importantă este participarea la o competiție de acest nivel, ce eforturi și pregătiri presupune?
Boros Arpad: Eu lucrez în vânzări și sunt foarte mult timp plecat în deplasări. Am început să fac pregătiri acum două săptămâni, să încep să leg muște, să pregătesc echipamentul și așa mai departe. Am primit un pic de ajutor și din partea colegilor care au pescuit în Suedia și care ne-au dat informații și sfaturi despre apele și pescuitul de acolo. Practic, cam atât. Din nefericire, nu am pescuit vreodată în zona respectivă și nici nu am reușit să mă pregătesc foarte, foarte temeinic. Eu sunt pescar din 2010 și am început să particip la competiții de acum doi-trei ani. Sunt relativ nou-venit în acest sistem competițional, iar debutul la un concurs internațional este un pas înainte.
Cum v-ați defini ca pescar la muscă? Ce stil de muscărit preferați?
Boros Arpad: Când am început să pescuiesc, am început la uscate, ulterior am trecut pe nimfe, ca toată lumea. Pescuiesc la nimfe și uscate, la streamer mai puțin. De aici și speranțele bune pentru manșele de râu de la acest Campionat. Îngrijorarea mai mare este legată de manșele de lac. Noi în România nu prea lacuri în care să fie preponderent păstrăv sălbatic și unde să putem să ne antrenăm. Practic, noi mergem acolo și începem să pescuim la păstrăv pe lac în cadrul competiției. Din acest punct de vedere este un dezavantaj destul de mare față de alții care au astfel de lacuri.
Care sunt punctele dumneavoastră forte la acest campionat?
Boros Arpad: Nu aș putea să știu, având în vedere că este primul. Va trebui să văd, și cred că o participare la acest nivel este o bună ocazie de a-ți analiza punctele tari și slabe, de a vedea pe ce trebuie să pui accentul în viitor.
Apele scandinave au anumite caracteristici specifice... Pe ce veți pune accentul în antrenamentele oficiale de dinaintea concursului?
Boros Arpad: În primul rând vom încerca să citim apa, să localizăm peștii, cum anume să-i prindem, la ce nivel, cu ce imitații. Dar cel mai important este să-i localizăm, să vedem unde stau, având în vedere că sunt ape total diferite față de ceea ce avem noi aici și că nici unul dintre noi nu a mai pescuit vreodată în Suedia. Atât pe lacuri, cât și pe râu vom căuta să vedem comportamentul peștilor, să găsim cele mai eficiente muște și cele mai bune tehnici și stiluri de prezentare.
Cum arată bagajul lui Boroș Arpad înainte de deplasare? Ce lansete și șnururi ați împachetat, ce ați pus în cutia cu muște?
Boros Arpad: Cutiile de muște sunt relativ pline, am pus accent pe muște uscate, nimfe și streamere. În ceea ce privește lansetele, iau cu mine două lansete de nimfe, două de uscate și două de streamere, câte una din fiecare fiind rezervă, echipate cu mulinete și fire, de la fir special pentru pescuit la nimfă, până la fire plutitoare, intermediare și scufundătoare. Muștele le-am legat și le-am pregătit, cât am avut timp. Cât nu, am mai cumpărat de la dl. Adi Pop, care este legător foarte priceput. Din lipsă de timp, ce nu am reușit să ne pregătim, am luat de la dânsul.
Trei zone pe râul Ammerån și lacurile Öravattnet și Ösjön. Care sunt apele preferate de dumneavoastră și dacă aveți „emoții” față de unele dintre ele?
Boros Arpad: Din câte am văzut eu, din poze și din filmulețe, zona de mijloc a râului Ammerån îmi place cel mai mult. Emoții, bineînțeles, că vor fi pe toate apele. Eu sper ca pe râu să avem rezultate bune. Acum depinde și de tragerea la sorți, de standul care-ți revine...
Să ne imaginăm că la începutul primei manșe prindeți peștișorul de aur. Nu e punctabil, dar ce i-ați cere legat de acest Campionat?
Boros Arpad: Să câștig, desigur. Dar dincolo de o asemenea captură, în primul și primul rând, eu aș vrea să mă duc acolo ca să dobândesc o experiență și, dacă se poate, să prindem mulți pești. Să ne simțim bine la acest campionat. Nu ne așteptăm să câștigăm, dar, totuși, să ne simțim bine, să cunoaștem lume, să vedem cum este acolo și să rămânem cu o experiență importantă. Eu debutez acum și nu cred că cineva ar avea pretenția să meargă acolo și să aibă un rezultat formidabil de prima dată. Dar e bine să mergi și să începi de undeva, ca ulterior să poți să ai o continuare, să te bazezi pe experiența acumulată.