Open Bucovina - interviu cu dl. Ioan Bedrulea

bistritaaurie2018_24

În ultimul weekend al lunii august a avut loc Open Bucovina, competiție din cadrul campionatului AGVPSR de pescuit la muscă artificială desfășurată în pitorescul peisaj al Bistriței Aurii. Detalii despre concursul la care au participat 16 pescari, atmosferă și planurile clubului Fly Fishing Bucovina ne-au fost oferite cu amabilitate de către dl. Ioan Bedrulea, organizator al ediției și inițiatorul acestui open în urmă cu 12 ani.


bistritaaurie2018_03

Cum a fost reîntâlnirea muscarilor de pe Bistrița Aurie?

Ioan Bedrulea:
A decurs în parametrii normali și cu o undă de optimism pentru că vremea a ținut în parte cu noi și a fost o infuzie de tineret, mulți concurenți tineri, ceea ce a făcut ca atmosfera să fie plăcută, relaxantă, dar, în același timp, cu un aer de competiție.

bistritaaurie2018_33

Apa și vremea?

Ioan Bedrulea:
Apa ne-a ajutat pe jumătate din standurile pe care le-am avut... Acestea s-au întins de la podul Cârlibaba și până la Bila, aproape de intrarea în rezervație. În partea de sus apa a fost limpede, cu o bonitate foarte bună, în schimb, în partea de jos apa a fost viciată de câteva intemperii, dar s-a pescuit în acele condiții, iar în trei manșe s-au prins 60 de pești, în condițiile de apă foarte murdară. Problema a fost pe Valea Țibăului, acel afluent a venit foarte murdar... sunt niște versanți pe care mai sunt exploatări forestiere și chiar când plouă foarte puțin, adună aluviunile și le transmit în Bistrița. Dar partea bună este că Bistrița este un râu care are o viteză de curgere destul de mare, foarte repede se limpezește.

bistritaaurie2018_05

Cum s-a prins?

Ioan Bedrulea:
Pentru condițiile în care s-a desfășurat concursul, cu apă un pic mai tulbure și cu aceste intemperii, bonitatea a fost mulțumitoare spre foarte bună, pentru că s-au prins peste 280 de pești, ceea ce înseamnă foarte mult. Dintre aceștia, mai mult de 40 de exemplare, lipani și păstrăvi, au avut peste 25 cm, ceea ce înseamnă că e în regulă, bonitatea a crescut. E adevărat că este o sincopă de o generație, sunt păstrăvi și lipani între 14 și 25 cm, dar lipsește o generație, undeva de la 25 la 28 cm, ceva s-a întâmplat acolo. A fost și o perioadă în care s-a lucrat foarte mult la taluzarea Bistriței, lucrările s-au terminat anul trecut spre toamnă, acum lucrurile s-au așezat, nu se mai lucrează pe râu. În prezent există o generație foarte numeroasă de lipan mic, de 4-6 cm, lucru care ne dă speranțe pentru viitor.

bistritaaurie2018_04

Care a fost cea mai mare captură?

Ioan Bedrulea:
Cel mai mare păstrăv prins în concurs a fost de 29,6 cm, iar cei mai mari lipani au fost de 32,1 cm, au fost două asemenea exemplare prinse de Adrian Ignat și Nicu Robu, ambii concurenți câștigând premiul pentru Cea mai mare captură.

bistritaaurie2018_07

La ce s-a prins cel mai bine?

Ioan Bedrulea:
La nimfă. A fost și apa tulbure și Bistrița este destul de rece, spre deosebire de anii trecuți. Acum trebuia să fie un râu de uscată, dar ploile și zăpezile târzii au făcut-o să fie foarte rece... în rezervație este încă zăpadă. Unii concurenți au încercat la uscată, dar rezultatele nu au fost bune și oamenii au renunțat.

bistritaaurie2018_09

bistritaaurie2018_25

Cum a arătat clasamentul final?

Ioan Bedrulea:
Clasamentul a fost ca la un concurs de muscă artificială, la care natura își spune și ea cuvântul foarte mult, alături de intuiție și inspirația de moment. Dacă după manșele de sâmbătă în fruntea clasamentului era Adrian Ignat, astăzi, cu un singur pește, s-a schimbat totul pe general și câștigătorul Openului Bucovina este Trîmbițaș Adrian. Locul al II-lea a fost ocupat de Andrei Bodea, iar locul al III-lea i-a revenit lui Vasile Cocian.

bistritaaurie2018_02

bistritaaurie2018_12

Câteva cuvinte despre gazde și organizare?

Ioan Bedrulea:
Am stat la o pensiune excelentă, Mario & Ema, cu servicii foarte bune, gazdele ne-au creat o atmosferă deosebită prin modul lor de a fi și condițiile oferite. Am avut grijă să rezerv din timp locurile pentru că, de obicei, nu prea găsești cazare în zonă și nu am vrut să stăm risipiți în mai multe locuri. Competiția a fost cursivă, am încercat să rezolv din timp toate problemele. Vreau să le mulțumesc prietenilor care m-au ajutat la buna desfășurare a concursului.

bistritaaurie2018_15

bistritaaurie2018_13

Ce și-a propus Fly Fishing Bucovina pentru sfârșitul acestui sezon și pentru anul viitor?

Ioan Bedrulea:
Prioritar este următorul obiectiv: încercăm să includem în pista de concurs de anul viitor o parte din rezervația Rodnei, ceea ce ne-ar scuti de foarte multe neplăceri, respectiv nu am avea afluenți care să vicieze calitatea apei. Alt obiectiv, pe termen mai lung, este Valea Țibăului, pe care am vrea să o facem catch&release... Ideal ar fi ca pe toată Bistrița în amonte de Cârlibaba să nu se rețină peștii prinși. Sper să reușim să facem aceste lucruri, eu am început deja demersurile, și dacă, eventual, stopăm și un pic din braconaj, atunci este în regulă.

bistritaaurie2018_28