Sohodol 2013 - totul la superlativ!

dsc06698

Campionatul Național de Pescuit la Muscă Artificială a debutat vineri, 10 mai, pe râul Sohodol, de lângă Târgu-Jiu. 19 concurenți din toată țara au participat la această primă etapă, organizată de Marius Neamț și Aqua Transilvae Club din Cluj-Napoca. Competiția a inclus 6 manșe pe râu, precum și un concurs de casting și unul de legat muște, dar, cel mai important, a lăsat amintiri și impresii de care celelalte concursuri din campionat vor trebui să țină seama. După festivitatea de premiere am realizat un scurt interviu cu domnul Marius Neamț referitor la acest open.


Concursul de la Sohodol s-a încheiat și odată cu acesta debutul Campionatului Național de Pescuit la Muscă Artificială din acest an. Prima întrebare se referă la dumneavoastră... În cele trei zile ați avut multiple roluri: organizator, președinte al FRPMA, concurent, însă aș dori să vă întreb despre rolul dumneavoastră de promotor al acestei locații... cum ați descoperit Sohodolul și cum a ajuns acest parcurs în Campionatul Național?

Marius Neamț:
În urmă cu câțiva ani, am luat decizia de a externaliza din Munții Apuseni concursurile de muscă. Ușor de zis, dar mai greu de făcut. Am propus ca fiecare club din federație să organizeze câte un concurs cel puțin, pe râuri din zona acestora. Așa au rezultat concursurile de pe Arieș, de pe Mureș, Gurghiu, Târnava. Dar… tot doar în Ardeal a rămas arealul acestor concursuri. Nu puteam să lăsăm exteriorul Arcului Carpatic nevalorificat și astfel am căutat contacte în zonele cu râuri potrivite pentru concursuri. Eu cunoșteam destul de bine Gorjul și împrejurimile orașului Târgu-Jiu, încă de pe vremea stagiaturii și știam că trebuie să găsim un râu bun. Prin intermediul colegului nostru Mihnea Popescu de la Timișoara, care s-a născut și a copilărit în Târgu-Jiu, am ajuns să-l cunosc pe nea’ Țuțu. Acest om minunat păzește la propriu comoara Sohodol. Apoi l-am cunoscut pe Stoica Ion, om de teatru și de televiziune din Târgu-Jiu, care ne-a promovat în media. În urmă cu doi ani l-am întâlnit pe Florin Păduraru, alt om deosebit al Gorjului, care ne-a pus la dispoziție lacurile lui populate cu păstravi. Mărturisesc că sunt îndrăgostit de Gorj, de frumusețile și de oamenii de aici. Consider că orice efort pentru promovarea acestei locații este justificat, zona are un mare potențial... Sper să pot realiza ceva și mai frumos decât până acum.
…Și iată că așa am ajuns la ediția a treia Sohodol - Târgu-Jiu.


19 concurenți din toată țara au fost prezenți vineri pe malurile râului Sohodol la debutul primei manșe, unii parcurgând distanțe foarte mari. Care a fost prima impresie, cum au găsit apa râului și dacă vremea a ținut cu participanții?

Marius Neamț:
Totul a fost la superlativ. Distanțele – sănătoase! Apa a fost minunată – debit normal și cristalină! Vremea – excelentă!


dsc06706
Aș intra puțin în statistici... Ce pești s-au prins, câte capturi s-au înregistrat și cine a ocupat podiumul?

Marius Neamț:
19 concurenți au prins în total 556 de păstrăvi, iar podiumul a fost ocupat de Arpad Boroș care s-a situat pe locul I, Raul Tătar, pe locul II și Fernando Mihăilescu pe locul III.


Cine a prins peștele cel mare?

Marius Neamț:
Se pare că Alexandra Bega, dar… n-a ajuns cu el în mincioc. Cea mai mare captură cu acte în regulă a fost a lui Fernando Mihăilescu, cu un păstrăv de 26,5 cm.


Unii recomandă Sohodolul ca pe un râu bun pentru uscată, alții consideră nimfa ca fiind cea mai eficientă... Care au fost abordările câștigătoare?

Marius Neamț:
Nimfele și uscatele au făcut legea. Fiecare pescar a putut să-și valorifice cunoștințele și să testeze. Pește este din belșug și reacționează dacă știi să te faci nevăzut și să-i oferi musca în mod corespunzător.


Sohodolul este o locație ce permite și manșe pe lacul Păduraru - Romania Hidroservice din Târgu-Jiu. Pentru această etapă erau programate și manșe de lac...

Marius Neamț:
Vineri de dimineață, împreună cu Mihai Vasilescu am pescuit vreo două ore pe lac. Am prins carași și crapi de toată frumusețea. Am văzut și păstrăvii: toți erau adunați pe canalul de alimentare a lacului, acolo unde apa era ceva mai rece. Având în vedere condițiile foarte bune de concurs de pe râu, am decis să ținem toate cele șase manșe doar pe râu. Dezamăgirea a fost mare și din partea lui Florin Păduraru - care pregătise totul ca la carte – și din partea noastră. Ne-am promis un an viitor mai norocos pentru lac.


S-a organizat la Sohodol și un concurs de casting și unul de legat muște. Cine a lansat cel mai bine, a cui a fost cea mai frumoasă muscă?

Marius Neamț:
La casting podiumul a fost ocupat de Gal Zsolt – locul I, Roșca Cosmin – locul II și Vasilescu Mihai – locul III. La concursul de fly tying Rebenciuc Valerian și Gal Zsolt s-au situat la egalitate pe locul I, Boboia Gabriel a ocupat locul II, iar Vasilescu Mihai pe locul III.


Pe cine ați dori să menționați pentru buna desfășurare a acestui open, colaboratori și sponsori?

Marius Neamț:
Toată lumea a fost la înălțime și toți s-au implicat atât cât le-a permis timpul. Fiecare a venit cu idei și propuneri și multe dintre acestea s-au pus în aplicare. Participarea și implicarea tuturor a condus la un concurs reușit. Din păcate, pe sponsori nu i-am prea văzut pe acolo...


După trei ani, Sohodolul a ajus etapă de deschidere a Campionatului Național, o competiție de succes și o locație din ce în ce mai prezentă pe lista multora dintre muscarii din România. Considerați noi locații, pentru că la Sohodol putem spune ca ați avut o mână bună, sau luați în calcul o creștere calitativă a locațiilor existente?

Marius Neamț:
La această dată avem vreo zece locații verificate de-a lungul timpului. Mai cunoaștem vreo cinci, dar mai puțin valorificate. M-aș bucura să mai facem ceva descoperiri. În orice caz, avem mai multe locații decât numărul de etape pe care le putem disputa într-un an competițional. Problema mare este cea a organizării. Eu simt nevoia unei mai mari implicări în perioada de extrasezon în ceea ce privește cluburile. De asemenea, îmi doresc să revină unii dintre concurenți care s-au cam lăsat pe tânjeală în ultima vreme, cât și concurenți noi. Pescuitul la muscă este foarte interesant, am văzut muscari independenți, dar care nu se încumetă în competiție...


Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsuri. Felicitări pentru organizare și tot ce sperați pentru 2013 să se îndeplinească.

Marius Neamț:
Și eu vă mulțumesc și așteptăm acum concursul de la Zetea, un concurs pe echipe. Sper la o prezență mai mare decât cea de la Sohodol, la capturi de peste 30-40 de cm, la o vreme bună, la finalizarea echipelor pentru Europene și la un an rodnic!