Open Bucovina - interviu cu dl. Valerian Rebenciuc

bucovina2016_7
După o lună de vacanță, sezonul competițional a reînceput cu Open Bucovina, concurs desfășurat în perioada 5-7 august pe Bistrița Aurie. Sâmbătă și duminică s-au desfășurat pe zona din amonte de localitatea Cârlibaba cele 6 manșe la care s-au înscris 18 competitori. Din partea organizatorului Fly Fishing Bucovina am discutat cu dl. Valerian Rebenciuc care ne-a oferit cu amabilitate detalii de la acest concurs.


bucovina2016_1

Open Bucovina reprezintă un moment special din Campionatul Național. Cum a fost reîntâlnirea muscarilor?

Valerian Rebenciuc:
Revederea a fost extraordinar de plăcută, atmosfera a fost foarte frumoasă, vremea a fost superbă, băieții s-au simțit deosebit de bine. Totul a fost la superlativ. Pe perioada înscrierilor au fost mai mulți concurenți decât locuri disponibile, însă nu am știut că openul va fi în aceeași dată cu festivalul de la Cluj, Untold. Câțiva dintre concurenții mai tineri au renunțat din acest motiv și în final au rămas 18.

bucovina2016_4

Cum au fost vremea și apa pe durata pe durata concursului?

Valerian Rebenciuc:
Concursul a debutat sâmbătă dimineața pe o vreme superbă, apa era extraordinar de limpede, s-au prins pești. Sâmbătă noaptea a plouat undeva în zona Țibăului și apa s-a tulburat. Duminică dimineața Bistrița era un pic tulbure, am amânat manșa cu o jumătate de oră și apa și-a revenit, s-a prins ca în prima zi. Nu a influențat cu nimic, totul a fost în regulă.

bucovina2016_3

S-a prins bine?

Valerian Regenciuc:
Da, ca în fiecare an s-au prins mulți pești, în jur de 460. De exemplu, Adrian Trâmbițaș a prins în prima manșă 33 de pești. Desigur, în unele standuri s-a prins mai puțin, dar nu au fost standuri în care concurenții să nu aibă capturi. Majoritatea peștilor prinși au fost lipani, păstrăvi foarte puțini, cred că undeva în jur de 28.

bucovina2016_5

Care a fost cea mai mare captură și cum a arătat clasamentul final?

Valerian Regenciuc:
Cea mai mare captură a fost un lipan de 28,5 cm prins de Florin Buzaș la uscată. Primul loc al podiumului a revenit lui Adrian Trîmbițaș, pe locul al II-lea s-a situat Florin Buzaș, iar locul al III-lea a fost ocupat de Nicu Robu, un debutant de la noi din județ, membru al clubului Fly Fishing Bucovina.

bucovina2016_9

Ce stiluri s-au practicat, care au fost cele mai eficiente imitații?

Valerian Regenciuc:
S-a pescuit, evident, la nimfă, dar și la uscată. Nu cred că a fost concurent care să nu fi dat și la uscată și să nu fi prins. S-au obținut rezultate foarte, foarte bune la uscată. Pe râul Bistrița, dacă nu dai și la uscată, ratezi câțiva pești. Apa a fost la nivelul ei normal, iar lipanii s-au ridicat. Ca imitații de uscată Henryville a mers cel mai bine, iar la nimfă o poloneză cu guler portocaliu și cerclaj verde.

bucovina2016_8

Dacă este să comparăm cu anii trecuți, care este starea râului?

Valerian Regenciuc:
Prima observație este că peștii prinși sunt mai mici. Anii trecuți se prindeau exemplare mult mai mari, anul acesta media a fost undeva la 17-18 cm. Apa nemaifiind administrată de RNP și trecând la ANPA, nimeni nu o mai păzește, nimeni nu mai are grijă de ea, iar localnicii rețin peștii mari, din păcate. Până anul trecut o păzea RNP-ul, cât de cât era altfel, de aceea erau și pești mai mari. Acum nu mai este pază, nu te mai întreabă nimeni nimic. ANPA are un singur reprezentant pe toată Moldova, este o situație anormală. Dacă lucrurile nu se schimbă, o să fie dificil. Dar Bistrița s-a luptat cu braconierii tot timpul și tot timpul a avut pește. Este un râu cu un potențial deosebit.

bucovina2016_2

Câteva cuvinte despre gazde?

Valerian Regenciuc:
Am fost cazați la pensiunea din centrul Cârlibabei, majoritatea concurenților au stat acolo, gazdele au fost primitoare, totul a fost în regulă. Sâmbătă seara am avut grătar, atmosferă frumoasă, lumea s-a simțit extraordinar de bine, nu a avut nimeni absolut nimic de reproșat. La alte concursuri manșele se terminau la 12:00, iar la 12:10 jumătate dintre concurenți plecau, nu mai stăteau nici la festivitatea de premiere. Anul acesta la Bucovina concursul s-a terminat la ora 1, iar festivitatea de premiere s-a întins până în jurul orei 3. Participanților nu le venea să plece, iar noi ne-am bucurat că s-au simțit atât de bine la noi.

bucovina2016_6

Care sunt planurile Fly Fishing Bucovina pentru anul acesta și anul viitor?

Valerian Regenciuc:
Săptămâna viitoare o să ne implicăm în organizarea concursului de pescuit din cadrul Festivalului Național al Păstrăvului care se va desfășura la Ciocănești, pista de concurs fiind chiar în localitate, acolo unde vor avea loc și manifestările. Pe viitor vrem să încercăm să readucem la viață râul Moldova, căutăm o modalitate să facem niște toplițe, să încercăm o populare. Să vedem cum vom colabora cu administratorul, din fericire acolo este RNP-ul. Sperăm că vom putea să-l aducem la standardele unui râu de concurs. Râul Moldova a fost un râu deosebit, cu pești serioși, dar, ca peste tot, lucrurile s-au mai stricat. Acum mai are lipan, mai are și păstrăv, dar nu putem face acolo un concurs. Poate pe viitor să reușim și sper să ne auzim după un concurs pe râul Modova.