Campionatul Mondial din Cehia - interviu cu dl. Luca Moga

cehiace
În perioada 27 mai - 2 iunie va avea loc în Cehia, la Frymburk, Campionatul Mondial de Pescuit la Muscă. Competiția se va desfășura pe râul Vâltava (3 manșe) și lacurile Lipno (manșă din barcă) și Květoňov (manșă de pe mal). La eveniment vor participa concurenți din 30 de țări, 28 dintre acestea prezentând o echipă completă. România va fi reprezentată la eveniment de dl. Luca Moga, care a avut amabilitatea să ne ofere înainte de plecare acest scurt interviu.


Cu ce gânduri porniți la drum?

Luca Moga:
Vă dați seama... pescuitul a fost prohibit în toată această perioadă, când ar fi trebuit să fac niște antrenamente. Mai este și aspectul că trebuie să fac un efort financiar deosebit ca să pot participa acolo și asta a presupus să mă întrebuințez la adevărata mea valoare ca muncă și ca eforturi ca să-mi pot asigura mijloacele financiare necesare participării. În condițiile acestea pregătirea specifică de pescuit e deficitară. Poate că, într-un fel, e bine că discutăm acum, poate că celălalt interviu de la final nici nu o să se cuvină... Dar, cu toate acestea, eu nu sunt pesimist. Joi, în Cluj, după ce mi-am cumpărat biletele, am discutat cu Marius Neamț și mi-a spus că pe unul dintre sectoare când au fost ei în 2012 s-a câștigat cu clean, acesta având o pondere mare în stabilirea clasamentului. Având în vedere abilitățile mele la pescuitul cleanului, acest lucru îmi dă speranțe în plus. Chiar dacă nu m-am pregătit, vor fi două zile de antrenamente oficiale, poate că voi reuși să speculez cele două zile, să îmi încerc muștele și să evaluez precis situația de acolo. Eu am speranțe, nu vreau să fiu pesimist.


Este o ediție destul de aglomerată, 30 de țări, 28 în echipă completă...

Luca Moga:
Așa este. România are o echipă completă compusă din Moga Luca care e căpitan, competitor, team manager, înlocuitor șamd. Din câte am înțeles, organizatorul concursului, Milan Hladík, a propus o combinație cu Stephen Varga din Malta, doi chilieni și un tânăr ceh. Așa vom fi într-o echipă completă și cel puțin în clasamentul pe echipe îmi pun mari speranțe în chilieni, pe care i-am văzut în Norvegia și mi s-au părut casteri foarte buni. Cred că ar putea să facă o figură destul de plăcută. De asemenea cehul, care, desigur, e la el acasă și dacă ne mai spune și muștele pe care trebuie să le folosim, cred că avem șanse mari.


Vor fi 3 manșe pe râu, una pe lac din barcă și una pe lac de pe mal... Care ar fi cele preferate și unde aveți emoții?

Luca Moga:
Având în vedere că, din câte am înțeles, este mult păstrăv, cred că nu aș avea de ce să mă simt emoționat. Anul trecut la Sohodol, chiar dacă nu am câștigat concursul, am avut niște prestații foarte bune cu muștele uscate pe care le folosesc de obicei, mai am în vedere posibilitatea de a pescui la clean și pe lac și pe râu și ce să zic... am bețele necesare, șnururile care trebuie, muște, pregătire de casting la Timișoara și multe antrenamente pe stadionul din Baia de Arieș.


Care ar fi imitațiile pe care vă bazați și la ce stiluri de pescuit vă gândiți?

Luca Moga:
Depinde foarte mult de condițiile atmosferice și de apă. În principiu, o să pescuiesc cu streamere pe lac sau cu muște ude ori uscate, dacă vor fi condiții ca peștii să fie mai aproape de suprafața apei. În ceea ce privește râurile am o serie de muște uscate din categoria Blue Dun, am niște imitații pentru clean ale insectelor care zboară acum, de altfel sunt recunoscut pentru creațiile mele. Deci cam astea cred că sunt atuurile mele, dar și pescuitul din scurt la vârful bățului la uscată sau la nimfă...


Cât de importantă este pentru dumneavoastră participarea la acest Campionat Mondial din Cehia?

Luca Moga:
Este extrem de importantă. Sunt aproape convins că nu-mi voi mai putea permite o participare la un Campionat Mondial. Dacă există vreo posibilitate ca să fac o figură plăcută, atunci ar trebui să fructific această oportunitate, pentru că nu cred că voi mai dispune vreodată de bani. Atunci, înțelegeți importanța acestui concurs. Am și eu o vârstă la care alții își cam pun bețele în cui. Nu pot să zic că nu mă simt în formă, și vineri am fost la un antrenament, încă lansez bine și la distanță. Rezultatul din Cehia va depine și de conjunctura care se va ivi în urma tragerilor la sorți, de condițiile care vor fi pe apă, de cât de bine reușesc să mă acomodez pe apă după cele două zile de antrenamente oficiale. Cred că e extem de important și pentru pescuitul cu musca artificială din țară, pentru că sunt convins că dacă nu fac o figură plăcută acum nu o să dea bine, ținând cont de performanțele anterioare ale echipei României de la Europene, precum și de prestația pe care am avut-o la Campionatul Mondial din Norvegia.