Open Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Moga Luca

aventapus2018_03
În weekend-ul trecut s-a desfășurat Aventuri în Apuseni, open ce a reprezentat și debutul Campionatului de pescuit la muscă artificială al AGVPSR din 2018. La eveniment au participat 23 de muscari ce au concurat pe râul Arieș în zona localităților Gîrda și Scărișoara. Despre aventuri, atmosferă și planurile Clubului Muscarilor Baia de Arieș ne-a vorbit dl. Moga Luca.


aventapus2018_15

aventapus2018_14

Cum a debutat Campionatul în acest an?

Moga Luca:
Cu peripeții… Probabil că atunci când am ales denumirea aceasta pentru concurs, Aventuri în Apuseni, nu știu la ce m-am gândit, dar văd că își merită numele și are semnificații adânci. Am avut o serie de peripeții cu acest concurs, pentru că a dat năvală domnul Popescu Ștefan cu federația dânsului, însoțit de polițiști, de rangeri, de pădurari, de jandarmerie… Concursul s-a oprit, s-a întrerupt ca urmare a recomandării poliției, ne-am întors la tabără, s-au purtat discuții, am dat declarații.... Eu nu am avut la mine documente, nu am avut nici statutul federației [Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială] și nici pe cel al Clubului Muscarilor Baia de Arieș ca să pot dovedi organelor de poliție că, de fapt, suntem pe lege... Acum rămâne să rezolv această problemă.

aventapus2018_41

aventapus2018_53

Câteva cuvinte despre vreme și râu…

Moga Luca:
Cred că deja s-a încetățenit o expresie: Vremea a ținut cu noi. Alexandru, fiul meu, care m-a ajutat în timpul evaluărilor, a zis că vom avea vreme bună și o să pot spune că Vremea a ținut cu noi. Într-adevăr, timpul a ținut cu noi, nu au fost intemperii, doar câteva picături de ploaie, dar absolut nesemnificativ, nu s-au produs viituri sau creșterea turbidității apei, am avut condiții excelente de pescuit. A fost foarte cald în toată această perioadă și apa aproape că era la nivelul din vară, destul de scăzută pentru luna mai când ar fi trebuit ca debitul să fie maxim. Apa a fost în albie, s-a putut pescui, poate că în unele locuri era mai mare puțin, dar fără să împiedice bunul mers al competiției.

aventapus2018_17

aventapus2018_29

S-a prins bine?

Moga Luca:
S-a prins excepțional! 1704 pești... Nu am făcut o statistică specială ca să vă spun exact proporția dintre specii, dar acolo unde am arbitrat, la un număr de 30 de pești prinși erau 4-5 păstrăvi, să zicem o proporție de 15-20%.

aventapus2018_66

Care a fost cea mai mare captură?

Moga Luca:
Cea mai mare captură a fost un lipan de 30,5 cm prins de Paul Hanzer, dar majoritatea covârșitoare a peștilor au fost mai mici. Tocmai din acest motiv, la evaluare constatând că sunt foarte multe exemplare în jurul pragului de eligibilitate, 15-16 cm, am supus aprobării comisiei de concurs să puncteze toți peștii, ca să nu mai fim nevoiți să venim la măsurat cu pești care poate erau cu 1-2 cm mai mici decât dimensiunea minimă și să-i tot purtăm pe apă ca să mergem la arbitru... Am stabilit să puncteze toți peștii, un pește – un punct. Pot să spun însă că deși am stabilit să puncteze toți peștii, cred că majoritatea au fost în jurul pragului de eligibilitate, foarte puțini sub această dimensiune. Am asistat personal la capturi de 23, 24, 26, 27, 29 cm... deci sunt și pești mai mari. Atunci când am făcut evaluările, în zona din aval, în zona mai apropiată de Albac, am prins lipani de 40 cm, erau câțiva grupați, însă am ales să pescuim mai mult pe teritoriul comunei Scărișoara, pentru că acolo am constatat că era cea mai mare densitate de pești. Mai erau pești, dar grupați și aveai sute de metri unde prindeai 1-2, după care era o mică zonă în care prindeai mulți, astfel că, pe cât posibil, am poziționat standurile de așa manieră încât să fie uniforme și le-am dimensionat după același criteriu. Cred că am făcut o alegere bună, deoarece au fost doborâte câteva recorduri... Pop Adrian a prins într-o manșă de două ore 63 de pești... eu dețineam recordul de 57 de pești, dar într-o manșă de 3 ore pe Someșul Rece. Noul record va fi destul de greu de bătut.

aventapus2018_42

aventapus2018_46

Ce imitații s-au folosit?

Moga Luca:
Din ceea ce am aflat, s-a pescuit foarte mult la nimfă, eu l-am arbitrat pe Mihai Vasilescu care a încercat la un moment dat la uscată, dar fără mare succes... În general s-a pescuit la nimfă, iar cele mai bune rezultate le-au obținut cei care au pescuit la nimfă în aval, nu în amonte. Peștii fiind mici nu opuneau rezistență în momentul în care mușcau și atunci era foarte dificil să-i înțepi dacă pescuiai în amonte. Nu puteai să ții foarte bine firul întins și erau foarte multe ratări. Dar pescuind în aval și cu firul întins permanent aveai foarte mari șanse să-i prinzi. Cu toate acestea, în standurile 15 și 14 au fost foarte multe ratări. Adrian Pop, deși a prins foarte bine, a spus că a avut un randament foarte slab, reușind să prindă 1 din 4... vă dați seama cam ce puzderie de pești a fost în standurile acelea. Bonitatea e mare, chiar foarte mare, ținând seama de faptul că cel mai bun concurs de până acum a fost cel din urmă cu 2 ani, când s-au prins 990 de pești, anul trecut 860 de pești, iar acum dublu...

aventapus2018_01

Cum a arătat podiumul?

Moga Luca:
Pop Adrian a ocupat locul I, pe locul II s-a clasat Trîmbițaș Adrian, iar locul III i-a revenit lui Daniel Suciavă. Titlul pentru cea mai mare captură a fost câștigat de Paul Hanzer cu lipanul de 30,5 cm.

aventapus2018_61

aventapus2018_63

Câteva cuvinte despre gazde și cei care v-au ajutat la organizare?

Moga Luca:
Baza concursului a fost la pensiunea Steaua Arieșului din Albac unde soții Popa, Ioan și Viorica, s-au străduit să ne ofere condiții bune de cazare, de masă. Am beneficiat de o sponsorizare din partea clubului Carpatica Fly Fishing care își continuă tradiția de a-i ajuta pe sportivii tineri, Dup Casian și Bocșa Darius primind fiecare suma de 150 de lei, din care s-au plătit participarea și cheltuielile legate de concurs. Domnul Oleșer Dan, membru al clubului nostru, a revenit în competiții și le-a oferit lui Bocșa Darius și Dup Casian câte un băț BFC. În rest, a fost o atmosferă destul de bună, m-a ajutat și soția, căreia vreau să-i mulțumesc. Poate că pe fondul întreruperii concursului m-am enervat puțin, nu am dat întotdeauna dovadă de răbdare, dar vreau să vă spun că toți participanții s-au implicat în organizare și le mulțumesc tuturor.

aventapus2018_09

Care sunt planurile din acest an ale Clubului Muscarilor Baia de Arieș?

Moga Luca:
Aveam planuri destul de mari... Acum va trebui să vedem cum rezolvăm problema, am fost chemat la poliție, va trebui să prezint niște acte, niște documente legate de prevederile statutare, dar mă gândesc că se va ține cont de faptul că nu am încălcat legea. Totodată, mă gândesc că se va ține cont de faptul că demersurile noastre nu au avut un caracter antisocial, nu sunt aducătoare de prejudicii, toți concurenții au avut acte în regulă, au fost controlați de către organele abilitate, toți cu permise, toți cu documente clare. Nu am prejudiciat mediul, nu am produs pagube în fondul piscicol, ci, dimpotrivă, eu cred că organizând acest concurs am promovat localitatea Albac, Arieșul și pescuitul la muscă. Mă gândesc că nu am nici un motiv de care să-mi fie rușine pentru că am organizat această competiție... Rămâne să văd care vor fi părerile autorităților și cum se vor desfășura lucrurile. Noi dorim să participăm în continuare cu membrii clubului la competiții, mai ales că a revenit și Oleșer Dan, iar Adi Pop și-a confirmat și reconfirmat poziția în clubul nostru. Vom încerca să mergem înainte cu aceste activități.

aventapus2018_60