Cupa Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Luca Moga Cupa Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Luca Moga Cupa Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Luca Moga Cupa Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Luca Moga

ariesavp2013_1
Între 6 și 8 septembrie s-a desfășurat a VI-a ediție a concursului de pescuit Cupa Aventuri în Apuseni, concurs open din cadrul Campionatului Național. Competiția a făcut parte din programul Târgului de Turism Rural Albac, fiind organizată de clubul Muscarilor din Baia de Arieș, cu sprijinul Consiliului Județean Alba. Despre participarea celor 28 de pescari la acest eveniment am vorbit cu dl. Luca Moga, președintele Clubului Muscarilor din Baia de Arieș, organizator al Cupei și concurent.ariesavp2013_2
Cupa Aventuri în Apuseni este singurul concurs de pescuit ce se desfășoară în cadrul unui eveniment larg, precum Târgul de Turism Rural de la Albac, ce diversifică și îmbogățește atmosfera unei competiții de muscărit...

Luca Moga:
Este adevărat, iar atmosfera a fost foarte frumoasă. Cred că acest lucru s-a datorat și faptului că programul a fost lejer. Nu a fost arbitraj reciproc, ci s-a optat pentru varianta cu reținerea peștilor în saci și trecerea arbitrilor pe la fiecare concurent, ceea ce ne-a lăsat mai mult timp liber. Vineri seara am urmărit împreună meciul România-Ungaria și, bineînțeles că după aceasta, am stat la discuții până la 2-3 noaptea. Sâmbătă seara s-a făcut un foc de tabără și am avut și focuri de artificii. De asemenea, am avut timp și am putut să vedem expozițiile de pictură, de ceramică, concursul de preparate culinare, am avut și muzică, s-a dansat... Aceste activități au diversificat programul, concurenții s-au relaxat între manșe. Cred că tuturor le-a plăcut.


Despre râul Arieș.... cum a fost apa, vremea a fost bună?

Luca Moga:
Sâmbătă dimineața cred că a fost -1C, a fost foarte rece dimineața, a trebuit să-mi rad parbrizul, deoarece a înghețat. După ce am intrat în manșă, a ieșit soarele și s-a încălzit. Nu cred însă că această scădere și variație a temperaturii a afectat peștii, ținând cont de numărul capturilor din prima manșă. După ce a dat soarele a fost foarte plăcut, deci din acest punct de vedere vremea a fost excelentă. Apa a fost cristal, nu a bătut vântul... au fost condiții optime de pescuit.


ariesavp2013_3
Înainte de concurs ați măsurat și delimitat standuri pe vreo 20 de kilometri de râu....

Luca Moga:
Cred că lumea a apreciat faptul că standurile au fost lungi, dar au fost ceva probleme cu arbitrajul, deoarece nu la toate standurile se putea ajunge direct din șosea. Arbitrii au întâmpinat dificultăți, având în vedere că au trebuit să mai treacă prin curțile oamenilor ca să ajungă la concurenți. În timpul primei manșe și concurenții și arbitrii, până să se obișnuiască cu aceste probleme, m-au sunat, m-au sunat în continuu...


Nu s-au discutat aceste aspecte la ședința tehnică?

Luca Moga:
Asta este o problemă... participarea la ședința tehnică. Tragerea la sorți a durat destul de mult, nu toți concurenții au fost prezenți la ora 18 când a început ședința tehnică. Astfel, unele amănunte au fost scăpate de către concurenții care nu au fost prezenți și din acest motiv m-au sunat atât de mult. Totdeauna e dificil să organizezi un concurs de pescuit, dar de data aceasta, în prima manșă, chiar a fost greu. Din păcate nu avem pârghii pentru a impune o disciplină strictă. Noi ne zbatem să atragem cât mai multă lume, nu să o dăm deoparte. Unii pleacă de la ședința tehnică, alții probabil că au sosit mai târziu, unele informații utile nu sunt reținute de toți competitorii și sigur că află ei sunându-l pe organizator în timpul manșei.... Am utilizat arbitrii pe care i-am instruit noi, însă vedeți că lucrurile teoretice nu seamănă cu cele practice. În prima manșă, până s-au dumirit și arbitrii, au cam fost câteva probleme. Din manșa a doua lucrurile s-au liniștit, iar în manșa a treia a fost chiar bine, exceptând o problemă de disciplină.


ariesavp2013_4
Anul trecut s-au prins 327 de pești, aproximativ 10 pești per concurent...

Luca Moga:
Cred că anul acesta numărul a fost dublu, având în vedere că s-au prins 657 de pești de către 28 de concurenți. Din cei 657 de pești, 27 au fost păstrăvi, iar restul lipani.


Creșterea este spectaculoasă...

Luca Moga:
Probabil că două lucruri au influențat obținerea acestui rezultat... Pe de o parte, cred că a fost lungimea standurilor. Faptul că standurile au fost mărite considerabil, lucru pe care ni-l permite Arieșul, deoarece există pește din amonte de barajul de la Mihoiești și până prin Arieșeni, până aproape de izvoare. Astfel că, standurile fiind mai lungi, am cuprins și zone cu pești mai mulți. Pe de altă parte, Arieșul se pare că are o capacitate fantastică de regenerare. Nici braconierii, nici poluarea, nici vidrele nu au reușit să scadă numărul de pești.


Cine a prins cea mai mare captură?

Luca Moga:
Cea mai mare captură a fost a domnului Mihai Mocan din Clubul Muscarilor din Baia de Arieș, un lipan de 31,2 cm. Nu m-am uitat precis pe statistici, dar mai ales în zona din amonte talia peștilor a fost destul de mare, comparativ cu anul trecut. Eu sper ca toți acești pești să se poată reproduce. Dacă vor scăpa până la anul, se vor înmulți și vom avea astfel o generație de mijloc. Oricum avem o asemenea generație acum, deoarece s-au prins pești reproducători, în jur de 25-26 de cm, dar s-au prins și pești la limita eligibilității, pe la 16-17 cm.


ariesavp2013_5
Cum a arătat podiumul?

Luca Moga:
Trebuie să spun că sunt mândru de faptul că doi dintre competitori sunt membri ai clubului nostru. E vorba de dl. Adrian Pop, care a luat locul I, și de dl. Cornel Tomuș, care a ocupat locul III. Locul II a fost ocupat de dl. Florin Buzaș. Este de remarcat faptul că primii doi clasați, în manșa I au prins 46 de pești - Adrian Pop și 42 de pești - Florin Buzaș.


Despre imitațiile și tehnicile folosite de concurenți...

Luca Moga:
Eu vă spun sincer că am încercat și uscate, dar am avut o singură prezentare la uscată. Am utilizat un klinkhamer cu un corp de dubbing olive, cerclat cu un tinsel holografic, iar hackle dintr-un saddle genetic. În manșele de evaluare am prins foarte bine, dar în concurs nu am reușit mare lucru. Am pescuit o bună porțiune din stand la uscată, dar fără rezultate. De fapt, cu 10 minute înainte de finalul primei manșe aveam doar patru pești scăpați... în ultimele 10 minute am reușit să prind 5 pești și să spăl rușinea.

Nimfele au fost cele utilizate și pe râul Bistrița Aurie, o poloneză mică cu un guler din spectra verde sclipitor, mai deschis la culoare. Altă nimfă a fost o variantă de pheasant tail care avea o coadă roșie, cercii din Coq de Leon, sare și piper, cerclată cu fir de cupru. Nu l-am întrebat pe Adrian Pop cu ce a pescuit, dar cred că și el a utilizat muștele despre care v-am vorbit... mai are el o metodă foarte bună, când nu știe cu ce să dea, începe cu un stonefly...


Câteva cuvinte despre premii, sponsori și gazde...

Luca Moga:
Ca de obicei, premiile au fost acordate de către Consiliul Județean Alba. Am mai avut un sponsor din Alba Iulia, La Caza e Pesca, un magazin de pescuit care a oferit premii în valoare totală de 1000 de lei. Pentru locul I premiul a fost de 700 de lei, pentru locul II premiul a fost de 500 de lei, iar pentru locul III și cea mai mare captură premiul a fost de 350 de lei. Aș vrea să-i mulțumesc doamnei Ioana Mirca, persoana de legătură dintre clubul nostru și Consiliul Județean, care a fost foarte receptivă și ne-a ajutat ca de fiecare dată. Consiliul Județean Alba și-a dat acceptul pentru a modifica puțin programul concursului, în sensul de a-l încadra în regulamentul Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială care presupune minimum 3 manșe și astfel această competiție să puncteze în Campionatul Național. Domnul Lucian Docea, șeful biroului de turism, a fost receptiv la propunerile noastre, ne-a sprijinit și a fost prezent la activitățile noastre. Domnul primar Tiberiu Todea a fost o gazdă primitoare, a urmărit meciul împreună cu noi și, ca de fiecare dată, a colaborat și a susținut acțiunile noastre. Aș vrea să le mulțumesc arbitrilor și domnului Dragomir Stelă, șeful comisiei de arbitrii, arbitru internațional, care a venit și ne-a ajutat. Vreau să-i felicit pe cei de la pensiunea FELY VIS care au oferit servicii excelente celor de acolo, mâncarea a fost bună, iar doamna, soțul și fiica au fost niște gazde minunate.


ariesavp2013_6
Este cel de-al doilea an de activitate al Clubului Muscarilor din Baia de Arieș. Cum ați rezuma acțiunile organizate de club și ce vă propuneți pentru următorul an?

Luca Moga:
Anul acesta am organizat două competiții. La prima, pe Arieșul Mic, au fost multe discuții în legătură cu alcătuirea grupelor. Făcându-mi autocritica, consider că au fost scăderi față de anul trecut și voi căuta să le îndrept la ediția următoare. La concursul de acum nu au fost discuții importante, doar câteva observații critice, dar prietenești. Vom vedea ecourile pe forum...

În ceea ce privește programul clubului nu am făcut încă unul pentru 2014. Am așteptat să se termine programul de competiții, după care trebuie să facem alegeri la club, având în vedere că statutul meu de președinte al clubului nu este compatibil cu cel de vicepreședinte pe care îl dețin în cadrul Federației Române de Pescuit la Muscă Artificială. O să avem o adunare generală și ne vom face planurile. Sigur că ar fi bine dacă am putea obține niște sponsorizări. Principalele probleme sunt cele legate de bani, dacă nu avem bani nu putem să performăm la capacitatea maximă. Eu cred că membri clubului au capacități foarte mari, au cunoștiințele necesare, însă deplasarea la concursuri precum Bucovina, Gurghiu sau în alte zone e costisitoare, e mult de mers și chestia asta reprezintă un dezavantaj.


Mulțumim domnului Alin Hirișcău pentru fotografiile oferite.