Open Bucovina - interviu cu dl Ioan Bedrulea

bistritaau2019_01

Clubul Fly Fishing Bucovina a organizat în zilele de 7 și 8 septembrie Openul Bistrița Aurie, a VIII-a etapă din campionatul intern de pescuit cu muscă artificială al AGVPSR. Unul dintre cele mai așteptate concursuri ale sezonului a reunit 20 de muscari care au prins 1264 de pești în cele șase manșe, pe porțiunea de râu dintre pod Bila și pod Cârlibaba. Detalii de la această competiție ne-au fost oferite de dl Ioan Bedrulea, reprezentant al organizatorilor.


bistritaau2019_06

S-au prins 1264 de pești în 6 manșe, o creștere spectaculoasă a bonității Bistriței Aurii...

Ioan Bedrulea:
Termenul potrivit ar fi explozivă... Față de anul trecut, când s-au prins în jur de 600 de pești, acum numărul capturilor a fost mai mult decât dublu. Fenomenul este îmbucurător, o bonitate excepțională, consistentă. Dacă ținem seama și de numărul de participanți, respectiv 20 de pescari, ar înseamna, în medie, 60 de capturi de persoană... ceea ce ne arată o densitate foarte mare a peștilor.

bistritaau2019_09

Care ar fi principalii factori?

Ioan Bedrulea:
În primul rând nu mai sunt lucrările despre care discutam anul trecut pe șoseaua care leagă Suceava de Maramureș, aproape s-a terminat amenajarea șoselei, nu se mai lucrează pe albia apei, totul a fost liniștit și atunci, sigur, bonitatea a crescut. În plus, luna septembrie este o lună care e prielnică pentru pescuitul pe Bistrița, apa e destul de scăzută, limpede. Toate acestea au contribuit la reușita concursului.

bistritaau2019_10

S-a prins majoritar lipan?

Ioan Bedrulea:
S-au prins doar 6 păstrăvi, restul capturilor au fost lipani. Un prim motiv ar fi că nimfele folosite nu au fost pentru păstrăv, au fost pentru lipan. Al doilea motiv pentru care nu s-a prins păstrăv este faptul că, în zonă, păstrăvul deja se pregătește pentru boiște, pentru depunerea icrelor. Au fost două brume, păstrăvul s-a retras imediat pe afluenți, pe Țibău, pe Cârlibaba. Acum o săptămână era altfel, temperatura era mai mare și se prindeau și păstrăvi.

bistritaau2019_11

Ce stiluri și ce imitații s-au folosit?

Ioan Bedrulea:
Răspunsul ar fi stilul pragmatic... S-a pescuit la nimfă, pe terțe culori, peștele nu a fost foarte selectiv, la bonitatea aceasta peștele nu este foarte selectiv. Concurentul care are inspirația de moment și folosește spectrul de culori adecvat are succes. Majoritatea concurenților au pescuit la nimfă, însă, în manșele de seară, au pescuit câțiva și la uscată, de exemplu dl Trîmbițaș sau actualul deținător al trofeului Open Bucovina au pescuit și la uscată și rezultatele au fost foarte bune.

bistritaau2019_02

Cine a prins cel mai mare pește și cum a arătat podiumul?

Ioan Bedrulea:
Cel mai mare pește, un lipan de 32,6 cm, l-a prins Raul Tătar, care, de altfel, a devenit și deținătorul trofeului Open Bucovina 2019. În ultima manșă a prins 62 de pești, măsurabili, astfel că s-a clasat pe primul loc. Locul al II-lea i-a revenit lui Adrian Trîmbițaș, iar Daniel Suciavă s-a clasat pe locul al III-lea.

bistritaau2019_05

bistritaau2019_15

Câteva cuvinte despre atmosfera de la Bistrița Aurie, organizare și gazde...

Ioan Bedrulea:
Atmosfera a fost plăcută, elegantă, de competiție și ceea ce a contribuit la acest lucru este faptul că Bistrița Aurie se află sub concesionarea asociației Aqua Crisius, care a instituit un regim mai coerent de pază, de protecție și intenționează să facă zonă catch&release pe Bistrița Aurie. Acest fapt a influențat și psihicul participanților, care au simțit că au ce pescui, în condiții normale de pază, de organizare. Cei care au fost desemnați de Aqua Crisius au venit, ne-au ajutat, ne-au sprijinit în organizare, nu au eliberat autorizații de pescuit pe zona de concurs, ceea ce a fost foarte important.

bistritaau2019_14

bistritaau2019_03

Ne-au mai ajutat cei de la Aqua Transilvae, domnul Marius Neamț, care s-a implicat în organizare și a propus, împreună cu alți participanți, ca după fiecare concurs să se facă un raport prinvind starea apei. Bistrița Aurie este foarte curată și elegantă în partea de amonte, dar, când intră în zona locuită, deja devine un pic mai murdară, mai insalubră. Unii dintre concurenți au ridicat această problemă și am hotărât că e bine să luăm câteva măsuri, noi ca pescari, din asociații diferite, să facem acest raport privind starea apei, a pistei de concurs, cu referire și la comunitatea care o are în grijă. Probabil că acest lucru va fi inclus și în regulamentul care-l vom vota anul viitor. Fiecare asociație care organizează un open să facă un raport asupra condițiilor de pescuit, cu bune și cu rele, și care probabil o să fie sau nu bine primit de cei responsabili de această situație.

bistritaau2019_08

Voiam să spun că până în momentul de față, poate sunt și subiectiv, mi se par două lucruri foarte importante pentru openul acesta - am discutat și cu colegii mei care m-au ajutat la organizare, domnul doctor Ignat, Valerian Rebenciuc și băieții care au mai organizat Open Bucovina: acum am pescuit pe cea mai frumoasă apă din țară, excepțională, peisaj, apă curată, limpede, ușor accesibilă și acest lucru m-a bucurat. Al doilea element este că a fost un open fără conflicte, fără divergențe de păreri, fără discuții, fără asperități, a fost o organizare elegantă.

bistritaau2019_04

Gazdele au fost excepționale, am stat la Pensiunea Mario & Ema, au rămas aceeași drăguți, ca și anul trecut, cu tot ce trebuie, aceleași servicii de calitate și aceeași deschidere. A fost și un mic incident acolo, un prieten mucalit a spus că openul a fost incendiar... Doamne fer'!, era să ardă pensiunea la care ne-am cazat, dar totul s-a terminat cu bine.

bistritaau2019_13

Cum a fost acest sezon pentru Fly Fishing Bucovina și ce planuri aveți?

Ioan Bedrulea:
A fost un sezon spre mediu pentru că, în primul rând, apele în care ne desfășurăm activitatea au fost anul acesta neprimitoare, aproape tot timpul murdare, debit mare... așa că activitățile noastre s-au limitat la openurile naționale unde același lucru s-a întâmplat, am pescuit pe ape tulburi. Acum, Bistrița Aurie a fost o excepție, pentru că am pescuit pe o apă limpede și cu bonitate mare. Principalul lucru pe care ni-l propunem, și am și realizat o etapă la acest open, este să promovăm pescuitul la muscă în rândul copiilor și tinerilor. Drept urmare, am înscris în acest concurs doi tineri din zonă care s-au și clasat foarte bine, unul dintre ei pe locul 8, și care au pescuit în condiții elegante, s-au familiarizat cu stilul, au fost emoționați când au primit diplome, și, poate înainte de toate, au învățat că a elibera un pește este mai important decât a-l prăji. Începem să creăm un curent în zonă, nu este foarte răspândit aici fly fishing-ul sau catch&release-ul.

bistritaau2019_12