Open Beliș - interviu cu dl Vlad Afrasiabi

belis30042022_23900

Prima etapă din sezonul competițional intern s-a desfășurat pe 30 aprilie în incinta păstrăvăriei La Găvrilă. Despre cele șase manșe ce au reunit 25 de concurenți, despre cum s-a prins, atmosfera de la concurs și câștigători am vorbit cu dl Vlad Afrasiabi, concurent și organizator al Open Beliș 2022.


belis30042022_04

La această ediție ați debutat ca organizator...

Vlad Afrasiabi:
Așa este, până acum nu am mai fost organizator, însă i-am ajutat anii trecuți pe Mihai Vasilescu la Cupa Beliș și pe Alin Hirișcău la Păstrăvul de Aur, astfel încât am învățat ce înseamnă să organizezi un concurs de pescuit. Au fost ceva emoții prin prisma faptului că îmi doream să și concurez și am crezut că nu pot să mă descurc în același timp în ambele roluri, dar în mare parte a fost OK. Am fost sprijinit de Mihai Vasilescu și de Marius Neamț, iar, în timpul concursului, dacă au apărut probleme punctuale, au fost concurenți săritori care m-au ajutat. Tuturor vreau să le mulțumesc cu această ocazie.

belis30042022_03

Cum a fost atmosfera primei reuniuni din sezonul competițional?

Vlad Afrasiabi:
Ca în fiecare an, acesta este un concurs foarte așteptat. După o pauză destul de mare, lumea se revede și se bucură. Atmosfera a fost destinsă, cred că participanții s-au distrat și sper că toți s-au simțit bine. A fost destul de fain.

belis30042022_01

Vremea a fost bună?

Vlad Afrasiabi:
Spre deosebire de anul trecut, a fost o vreme chiar bună. Am prins o zi cu soare, cu puțin vânt și o ploaie foarte scurtă... A fost o mică aversă, dar a plouat cu soare.

belis30042022_02

Cum s-a prins?

Vlad Afrasiabi:
Lacul a fost populat cu două săptămâni înainte de concurs. S-a populat cu păstrăv curcubeu, iar în lac mai erau pești de anul trecut, curcubeu și fântânel. Talia peștilor de anul acesta a fost de 300-400g, iar cei de anul trecut au ajuns și la 2-2,5kg. De prins... cei care au avut o adaptabilitate bună pe lac și echipamentul necesar să ocupe toată coloana de apă și toate situațiile întâmpinate au prins. Au fost standuri pe care un concurent în prima rotație nu a prins nici un pește, iar concurentul care a venit ulterior pe acel stand și a avut echipamentul necesar să pescuiască în situația respectivă a prins chiar 19-20 de pești.

belis30042022_06

În partea de început a concursului s-a prins destul de bine și, spre deosebire de celelalte ediții, s-a întâmplat ca și spre final să se prindă, constant... Oamenii care știau unde și cum mănâncă peștii au prins constant de la început la sfârșit, nu au existat răsturnări de clasament, așa cum se întâmplă de obicei în situațiile în care la început se prinde foarte bine, după care, la final, se prinde slab, aproape deloc. În total s-au prins 1061 de pești și inclusiv ultimele manșe s-au câștigat cu 10-11 pești. Cine a știut să găsească peștii, să știe pe ce mănâncă, să citească apa...

belis30042022_05

Din ce ați văzut, care au fost cele mai prinzătoare muște?

Vlad Afrasiabi:
Nu cred că a fost neapărat o imitație câștigătoare, ci, mai degrabă, pescarul a contat foarte mult în situația de față. Au mers bine imitațiile de lipitoare, streamerele de tip woolly bugger, imitațiile pe culori de verde sau pink salmon, dar nu cred că acestea au contat foarte mult, ci stilul de pescuit, modul de recuperare, adâncimea la care era prezentată imitația. Peștii se mutau tot timpul în coloana de apă, rezultatele au depins cel mai mult de adaptarea la situație și de găsirea peștilor într-un timp foarte scurt. Mie așa mi s-a părut... cei care au avut echipamentul necesar să acopere toată coloana de apă și muștele potrivite au reușit să localizeze peștii foarte repede.

belis30042022_12

Cum a arătat podiumul?

Vlad Afrasiabi:
Locul al III-lea a fost ocupat de Ciprian Rafan, care a revenit din Canada și și-a exprimat dorința de a participa la concursuri anul acesta, pe locul al II-lea s-a clasat Cosmin Roșca, iar locul I i-a revenit lui Adrian Vlasiu. Așa cum v-am spus, nu au fost răsturnări de clasament: Adrian a ocupat în gurupă de patru ori primul loc, Ciprian a ocupat de trei ori locul întâi și o dată locul doi, iar Cosmin a avut tot patru clasări pe locul întâi. Au fost în total șase manșe, fiecare manșă de o oră și jumătate, fiecare concurent pescuia patru manșe și arbitra două, fiecare manșă cu trei rotații. Între rotații era o pauză de cinci minute, iar între manșe de zece minute. A fost un concurs destul de solicitant, tehnic, viteza a contat foarte mult.

belis30042022_15

Câteva cuvinte despre gazde și organizare...

Vlad Afrasiabi:
Ne știm cu gazdele de câțiva ani buni, sunt foarte primitoare, domnul Tișe pregătește lacul tot timpul foarte bine, oferă toate condițiile să se desfășoare concursul cât mai bine posibil. Lângă lac este și o căbănuță în care am stat eu și cine m-a mai ajutat la organizare, cred că sunt șapte locuri în cabană, iar restul concurenților s-au cazat în apropiere. Este un loc foarte frumos și de fiecare dată venim aici cu cea mai mare plăcere.

belis30042022_22

Despre organizare... pot să vă spun că un asemenea concurs te solicită și ca organizator. Sincer, mă așteptam să fie un pic mai simplu, dar a fost destul de solicitant. Acum nu știu cum s-a văzut din afară, sper că a fost bine, sper că nu au fost probleme pe care concurenții să le fi întâmpinat. Am observat că acest sistem de concurs în care sunt foarte multe manșe și submanșe, fiecare concurent are un cod și trebuie să urmărească pe ce stand merge, pe ce stand arbitrează, e un pic mai complicat, însă lumea se familiarizează încet-încet cu el. Eu sper că dacă sunt lucruri de rezolvat pentru a ușura participarea competitorilor, vom încerca să le rezolvăm de la o ediție la alta.

belis30042022_18

Care sunt planurile Aqua Transilvae pentru acest sezon?

Vlad Afrasiabi:
În acest sezon competițional Open Beliș este singura etapă pe care o organizăm, posibil să ne implicăm și în alte activități punctuale care se vor desfășura în 2022. Vom încerca să fim prezenți la cât mai multe dintre concursurile din acest an, iar, ca participări internaționale, colegul nostru Fernando Mihăilescu va fi unul dintre membrii echipei României la Campionatul mondial de seniori din Italia.