Open Aventuri în Apuseni - interviu cu dl. Luca Moga

aries2016_15

În perioada 2-4 septembrie s-a desfășurat Open-ul Aventuri în Apuseni, competiție ce a contat și ca a doua parte a Finalei Naționale de Pescuit Sportiv la Muscă. Arieșul a fost gazda celor 27 de concurenți ce au pescuit în 6 manșe, standurile întinzându-se de la ieșirea din Scărișoara până în Arieșeni. Despre numărul impresionant de capturi, atmosfera de la concurs și câștigătorii Finalei am vorbit cu dl. Luca Moga, participant și organizator al acestui open.

aries2016_16

Câteva cuvinte despre reuniunea muscarilor ce a avut loc pe Arieș...


Luca Moga: La acest concurs, care a fost partea a doua a Finalei Naționale, s-au prezentat 27 de concurenți. O parte dintre aceștia nu au participat la prima parte a Finalei, acum au venit și chiar dacă au avut un concurs lipsă, tot s-au situat destul de bine în clasamentul Finalei Naționale. Acest concurs a fost organizat de Federația Română de Pescuit cu Muscă Artificială, însă clasamentul a contat și pentru Finala Națională a AGVPS.

În paralel cu Open-ul, a avut loc și Târgul de Turism Rural de la Albac, dar de data aceasta, pe criterii de bonitate a apei, am găsit de cuviință să mut sediul concursului mai în amonte, spre Arieșeni, așa că la Târgul de Turism am ajuns doar când ne-am întors către casă. Doar cei care au avut cazare la Hotelul Perla Arieșului din Albac, vrând - nevrând, au participat la festivități.

aries2016_6

Atmosferă tradițional bună, a fost o vreme frumoasă, singurul lucru care a adus un pic de atingere calității concursului a fost faptul că pe un afluent al Arieșului, pe Cobleș, se lucra. Se fac ceva lucrări de îndiguire, de protecție a malurilor, și erau unele perioade ale zilei în care apa venea murdară, mai ales în standurile de sus, dinspre Arieșeni. Dar chiar dacă a fost apa tulbure s-au prins și dubleuri: Raul Tătar a avut un dubleu, un lipan de 27 și unul de 23, chiar pe fondul acela de apă tulbure. Toată lumea mi-a mulțumit pentru decizia de a muta concursul și de a amenaja standurile așa cum le-am amenajat pe criteriile acestea de bonitate a apei.

aries2016_8

Cum a fost vremea pe durata celor două zile de concurs?

Luca Moga: A fost o vreme plăcută, s-a înnorat puțin sâmbătă seara, dar oricum temperaturile au fost de 20 sâmbătă seara, duminică de dimineața erau 17, soare. A fost un timp frumos, se pare că toate și-au dat mâna ca să iasă o competiție excelentă. Nu au fost precipitații, așadar nu au exitat motive ca să se tulbure apa. Doar în standul 25 intra pârâul Cobleș uneori tulbure, fiind afectate vreo 10 standuri, până câtre standul 15 situat în centrul localității Gârda unde se varsă și pârâul Gârda Seacă ce aducea apă curată și dilua tulbureala.

aries2016_5

S-a prins bine? Care a fost ce mai mare captură?

Luca Moga: Excepțional! 990 de pești! Mai mulți ca la Câmpul Cetății unde au fost pești populați, în lac. Acolo s-au introdus 780 de pești și s-au prins vreo 754. Aici am avut 990 de pești. S-a prins foarte mult păstrăv de această dată. Numărul mare de păstrăvi cred că s-a datorat unei populări pe care a făcut-o profesorul Daniel Burz împreună cu niște amici, deversând 6.000 de puieți. Cu un an înainte de aceasta, a fost populat și lacul de la Mihoiești cu vreo 40.000 de puieți și cred că tot păstrăvul, fiind indigen, a migrat în sus pe Arieș. Desigur, s-a prins și foarte mult lipan, proporția dintre păstrăvii și lipanii prinși fiind aproape egală. S-au prins lipani mari, niște lipani sănătoși. Captura cea mai mare a fost un lipan de 34,6 cm prins de Gigi Hădărean.

aries2016_2

Ce stiluri s-au practicat și care au fost imitațiile de succes?

Luca Moga: S-a pescuit în general la nimfă și foarte puțin la uscată. Nu prea am auzit să pescuiască cineva la uscată. Personal am încercat să pescuiesc cu uscată pentru că e stilul meu preferat, dar nu am avut rezultate și atunci am mers pe nimfă. S-a pescuit cu un pheasant tail cu grumazul portocaliu, cu o nimfă cu corpul violet și o alta cu corpul verde olive și un pic de hackle din CDC. Am mai încercat cu ureche de iepure, cu un corp verzui.

aries2016_18

Cine sunt câștigătorii Open-ului și cum arată clasamentul Finalei?

Luca Moga: Pe locul I s-a clasat Raul Tătar, locul al II-lea a revenit lui Alin Hirișcău, iar Florin Buzaș a ocupat locul al III-lea. Premiul pentru Cea mai mare captură, așa cum am mai spus, a revenit lui Gigi Hădărean.

S-a întocmit și clasamentul Finalei, unde am căzut pe un lipsit de glorie loc 5, după ce am luat locul II la concursul de la Someșul Rece. Așa cum a zis Marius, nimeni nu e profet în satul lui; se vede treaba că nu am fost profet. Locul I și titlul de Campion i-au revenit lui Raul Tătar, Pop Adrian s-a situat pe locul secund, iar pe locul III s-a clasat Mihai Vasilescu.

aries2016_17

Câteva cuvinte despre sponsori și gazde?

Luca Moga: Tabăra de bază a fost la Pensiunea Mama Uța, care ne-a oferit locuri de cazare, am fost primiți cu drag, le-a făcut plăcere celor de la pensiune să fim oaspeții lor. Clubul Muscarilor Baia de Arieș a oferit masa festivă sâmbătă seara. Un cadru pitoresc, este foarte frumos, e în zona bradului, nu prea este pădure de foioase acolo, un cadru plăcut. Pot să spun că poluarea Arieșului s-a redus, și aici mă refer la bidoanele și alte plastice care de obicei cam acopereau malurile. Pare că zona ar fi fost ecologizată, foarte rar am mai agățat o sârmă sau vreo cârpă. Lăsând deoparte faptul că s-a lucrat pe râul Cobleș, apa a fost foarte curată și a cam fost nevoie de fire subțiri, de 0.08. Pe de altă parte, era foarte riscant pentru că din când în când intra câte un lipan mai mare și au fost destul de multe rupturi. Sponsor a fost și Președintele FRPMA, dl. Octavian Ardac, care a oferit participanților mai tineri câte 150 de lei, mă refer aici la Dup Casian și Bocșa Darius, suma respectivă fiind folosită pentru cheltuielile de participare la concurs. AGVPS a oferit sume de la 600 la 350 de lei celor care au ocupat primele trei locuri în clasamentul Finalei. Nu în ultimul rând aș vrea să mulțumesc și Ocolului Silvic Gârda care ne-a înlesnit organizarea concursului acolo.

aries2016_11

Cum a evoluat bonitatea Arieșului în ultimii ani?

Luca Moga: La penultimul concurs de pe Arieș s-au prins 640 de pești, la ultimul concurs s-au prins mai puțini, iar acum a fost o adevărată explozie. 990 de pești cred că nu s-au prins la nici unul dintre concursuri. E important că sunt pești frumoși, pești sănătoși, pești dezvoltați, lipanii sunt lați, un lipan de 18 cm e dezvoltat și lat aproape ca un crăpcean. Altă veste bună este că s-a prins foarte mult puiet, între peștii neeligibili erau foarte mulți lipani, ceea ce ar putea constitui garanția unei noi generații de lipan. Probabil că dacă apa ar fi îngrijită, s-ar mări bonitatea și mai mult. Cred că și pensiunile au grijă de apele menajere, nu mai deversează apă uzată și în modul acesta s-au creat condiții pentru dezvoltarea peștilor pe care am putut să o constatăm la acest concurs.

aries2016_10

Spuneți-ne câteva cuvinte despre planurile Clubul Muscarilor Baia de Arieș...

Luca Moga: Planuri am avea destul de multe. Clubul poate că trece printr-o perioadă de declin din punctul de vedere al participării la competiții. Problema este că am antrenat o generație de concurenți care ajunseseră să facă performanță, dar acum sunt studenți. Dificultățile financiare îi împiedică să mai participe la competiții. Astfel că am început să mai cresc o generație și am început de la copii. M-am bucurat că au confirmat cu ocazia acestui concurs. Chiar dacă nu au încă abilitățile necesare pentru a face performanță îi inscriu în competiții, pentru că astfel pot să-i vadă pe concurenții pe care-i arbitrează și în modul acesta mai învață. Concurenții cu experiență îi mai ajută, le mai dau un sfat, le dau muște, există o grijă pentru ei, pentru a putea forma o nouă generație de muscari.

aries2016_7