Prima ediție a Muscărici Fly Casting Open - interviu cu dl. Tudor Vreme

1mco38
Pe 26 aprilie a avut loc prima ediție a concursului național de casting Muscărici Fly Casting Open, competiție organizată de Clubul Muscăricilor din Timișoara. După o lună de la ultimul eveniment dedicat castingului ce a fost organizat de același club timișorean, 11 concurenți s-au reunit pe malurile Timișului pentru a lua parte la prima ediție a acestui Open. Cu toții ne dorim și sperăm ca această competiție să reînoade tradițiile concursurilor de casting a căror istorie oficială începe în România pe 4 octombrie 1959, dată la care a avut loc primul Campionat național oficial de lansetă. Despre atmosferă și desfășurarea Open-ului, precum și despre proiectele de viitor legate de acesta, am discutat cu dl. Tudor Vreme, organizatorul acțiunii și președintele Clubului Muscăricilor.Cum v-ați decis să organizați acest open și ce elemente au contribuit la transpunerea lui în practică?

Tudor Vreme:
Am decis să pornim această nouă serie de evenimente pentru a sărbători inteligența proverbială a instituțiilor românești, ca urmare a stabilirii perioadei de prohibiție la pescuit pentru 2014. Nu aș dori să dezvolt subiectul mai mult, pentru că, pur și simplu, nu merită efortul.... Așadar, cu mare bucurie ne putem ocupa de casting, care, din fericire, nu e condiționat de sezon, specii, instituții inteligente și alte lucruri.

După ce la Muscărici Fly Casting Day ediția a 6-a am avut o competiție de casting pilot, acum a sosit timpul să vedem în ce măsură suntem pregătiți să ne descurcăm și singuri. Premisele putem spune că au fost de bun augur. Din păcate sau din fericire, suntem siguri că vom avea nenumărate oportunități să transformăm acest Open într-un eveniment peren și ne pregătim pentru edițiile viitoare.


Câteva cuvinte despre vreme, atmosferă și participanți?

Tudor Vreme:
Ziua a fost minunată, un timp cald, frumos, cu vânt slab, iarba mică, ideală pentru casting. Atmosfera a fost, ca de fiecare dată, plăcută, destinsă, lumea vine ca să se întâlnească și să se simtă bine, să mai pună țara la cale. Nu îmi aduc aminte să fi avut vreodată la evenimentele noastre vreo problemă sau să fie cineva care să se fi simțit altfel. Despre aceste evenimente, eu zic întotdeauna că „sunt zile care merită trăite”.

Cu toate că au fost 11 participanți din zonă și din Baia de Arieș, am reușit să ne descurcăm bine, iar berea a ajuns la fix. Aș vrea să salut preocuparea celor de la Clubul Muscarilor din Baia de Arieș pentru casting și pentru a îndruma tinerii spre acest sport sau, mai bine zis, mod de viață și apreciez prezența la eveniment a d-lui Luca Moga, vicepreședintele responsabil de competiții al FRPMA. Participanții au fost de vârste diferite, putem vorbi de un interval apreciabil. Cel mai tânăr concurent a fost Paul Goia de 14 ani, din Baia de Arieș, care a fost la prima sa competiție de casting și sper din tot sufletul ca participarea la acest Open să îi fi rămas în amintire ca o experiență plăcută.


Câte probe a avut acest concurs?

Tudor Vreme:
Concursul a fost unul standard, în sensul că am avut două probe. Prima a fost cea de precizie, care a avut două subprobe, DryFly și Wet Fly, iar cealaltă a fost una de distanță. Am avut pregătite trei standuri, conform regulamentului FRPMA ce îl are ca bază pe cel al FIPS, două de precizie și unul de distanță. Față de regulament am stabilit în comisia de competiție trei modificări: prima a fost ca standul casting să fie la nivelul solului. Cea de a doua modificare a fost ca la proba de distanță să nu avem o limită de timp, ci să avem un set de cinci lansări, din care cea mai lungă să fie cea care punctează în clasament, fiecare lansare fiind notată în fișa de competiție. A treia modificare a fost aceea de a nu nota partea de stil, pentru că nu am avut ca invitat un instructor acreditat EFFA sau IFFF și nu am dorit să ne erijăm în acest post fără să avem competențele necesare. Astfel, în caz de balotaj, urma să se folosească a doua lansare în ordinea lungimii.

Cu această ocazie am verificat încă o dată regulamentul de casting FRPMA, în ce măsură răspunde la cerințele sau situațiile întâlnite în teren și am avut în discuție o problemă legată de punctarea la precizie, și anume dacă yarn-ul atinge cercul, se poate considera punct sau nu. Încă vom mai discuta acest aspect, căci cercurile fiind rotunde în secțiune, sunt situații neclare în care e greu să spui dacă este pe fața interioară a cercului sau pe cea exterioară, mai ales după ce vântul mișcă imediat yarn-ul la aterizare. La începerea competiției am stabilit că nu va puncta și s-a respectat acest lucru, dar e un aspect la care merită să ne mai gândim.

În urma probei de precizie a fost nevoie de două sesiuni de balotaj pentru locul doi, care a fost ocupat de 3 concurenți. Sesiunile s-au desfășurat prin refacerea probei de precizie în întregul său pentru cei în cauză și în urma unui nou balotaj s-a mai refăcut proba încă o dată pentru doi concurenți.


Cine a ocupat primele locuri pe probe și cum a arătat podiumul la final?

Tudor Vreme:
Clasamentul în competiție s-a făcut separat pe cele două probe: cea de precizie și cea de distanță. Astfel, locul I la precizie a fost ocupat de Boris Babici din Timișoara cu 30 de puncte, iar locul I la proba de distanță a fost ocupat de Cristi Toma din Baia de Arieș cu 28,3 m. Așadar, cele două bax-uri cu bere Terapia Platin de la Clinica de bere din Timișoara, sponsorul și partenerul nostru, producătorul berii Caster, au fost adjudecate din prima.

Podiumul la proba de precizie a fost următorul: pe locul I Boris Babici de la Clubul Muscăricilor Timișoara, locul al II-lea a fost ocupat de Dan Olescher de la Clubul Muscarilor Baia de Arieș, iar locul al III-lea a revenit lui Titus Nicoară de la Clubul Muscăricilor Timișoara.

La proba de distanță pe primul loc s-a clasat Cristi Toma de la Clubul Muscarilor Baia de Arieș cu 28,3 m, pe locul al II-lea s-a situat Titus Nicoară de la Clubul Muscăricilor Timișoara cu 27,7 m, iar locul al III-lea a fost ocupat de Luca Moga de la Clubul Muscarilor Baia de Arieș cu 26 m.

Dacă ne uităm la lungimi, ele nu sunt semnificative, dar ținând cont de curenții de aer, sunt niște rezultate bune, căci vântul se schimba continuu din toate direcțiile și avea un dar de a face firele să colapseze într-un mod memorabil.


Pe 4 octombrie 1959 a avut loc primul campionat național oficial de lansetă care s-a desfășurat în București, la complexul sportiv 23 August. Pe când un asemenea eveniment la Timișoara?

Tudor Vreme: Nu aș vrea să mă gândesc așa de departe în sensul organizării unui campionat național la Timișoara. Dacă astăzi ar avea loc, poate că nu ar fi oportun. Întâi trebuie să creăm o școală de casting, apoi să vedem în ce măsură putem constitui echipe de club, apoi am putea vorbi de un campionat național, dar până atunci se pot face pași mici și siguri.

E foarte posibil ca în acest an să putem pregăti un eveniment de casting de două zile, cea de a 7-a ediție a Muscărici Fly Casting Day, unde îl vom avea ca instructor invitat pe Thomas Berggren. Acum suntem în perioada în care acordăm programul său cu cel competițional de la noi și cu cel al altor posibili instructori invitați. Evenimentul va fi organizat în zona Devei sau Țara Hațegului, cu ajutorul colegilor noștri de la Deva sau, dacă se va considera oportun, în zona Sibiului. Sper că acest eveniment va avea loc destul de curând și va avea pe agenda sa demostrații, workshop-uri de casting, casting clinic, o competiție de casting și, cu ajutorul lui Thomas, „o privire în interiorul design-ului și construcției echipamentului de casting, bețe și fire”, lucru de care se ocupă de ceva timp.

Sperăm ca acest eveniment să trezească interesul cât mai multor muscari și de aceea dorim o locație cât mai accesibilă pe plan național. Dar despre acest subiect vom putea discuta un pic mai încolo, când vom avea stabilită data la care Thomas va putea fi prezent alături de noi.