Salvați Someșul Rece! - interviu cu dl. Marius Neamț

somes_rece_mhc_15

Sâmbătă, 30 martie 2019, peste 100 de persoane, pescari, iubitori ai naturii, reprezentați ai societății civile, au manifestat împotriva reluării proiectului de construire a mai multor microhidrocentrale pe Someșul Rece, ceea ce ar duce la distrugerea ireversibilă a râului și afectarea eco-sistemului din zonă. Dl Marius Neamț, membru al Clubului Aqua Transilvae, ne-a oferit un scurt interviu în timpul acestei acțiuni.


somes_rece_mhc_08

somes_rece_mhc_14

Câteva cuvinte despre acțiunea de astăzi…

Marius Neamț:
Ca urmare a pierderii procesului cu Consiliul Județean Cluj pentru autorizația de construire și neînceperea în termen a lucrărilor, ne-am gândit să venim la fața locului să atragem atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă introducerea în țeavă a Someșului Rece pe zona superioară a acestuia, zonă de reproducere a salmonidelor, ceea ce ar însemna, practic, uciderea întregii populații piscicole de pe râu. Am făcut niște bannere, niște stickere de lipit pe mașini, prin care vrem să atragem atenția asupra acestui pericol. Demonstrația este extrem de pașnică, toată lumea povestește liniștit, acum mergem într-un marș spre amonte și sperăm că prin această acțiune vom atrage atenția autorităților, și nu numai a lor. Probabil o să ni se alăture și alții când vor afla din mass-media despre acțiunea noastră. Oricum, nu vrem să ne lăsăm, nu vrem să se piardă această bijuterie a Apusenilor.

somes_rece_mhc_16

somes_rece_mhc_01

S-au reluat lucrările?

Marius Neamț:
Nu, nu se vede nici o mișcare, deși ar fi trebuit conform autorizației de construire să înceapă pe 27 martie, dar nu au început. Nu se vede nici o mișcare, chiar dacă au depus anunțul de începere a lucrărilor pe 25 martie, practic, nu există nimic pe vale. De fapt, e la fel cum a fost și data trecută, în procesul pe care l-am pierdut… și atunci au făcut niște lucrări minore, niște sondaje și au plantat trei stâlpi electrici ca să preia viitoarea energie produsă aici, dar lucrările nu au început nici atunci. Mai mult, au avut un accident de muncă, a murit un om aici, la lucrările de nimic pe care le-au făcut, au adus niște tuburi prin care intenționau să bage Someșul, dar toate au rămas pe vale, înșirate pe drum. Nici atunci nu au început efectiv lucrările.

somes_rece_mhc_13

somes_rece_mhc_02

Cum credeți că vor evolua lucrurile?

Marius Neamț:
Încercăm să găsim metode legale prin care să stopăm crima aceasta care se dorește a se face asupra Someșului Rece. Ne-am adunat aici mai multe persoane, fiecare avem cunoștințe pe anumite domenii și încercăm, studiind documentațiile și legile în vigoare, să le punem cap la cap, să vedem cum putem acționa mai departe. Vrem să sensibilizăm populația, să sensibilizăm autoritățile.

somes_rece_mhc_03

Ați primit vreo reacție din partea Consiliului Județean Cluj, care a aprobat construirea microhidrocentralelor pe Someșul Rece?

Marius Neamț:
Deocamdată nu sunt în cunoștință să fie vreo reacție din partea Consiliului Județean. Oricum, la acest moment, noi nu ne-am adresat Consiliului Județean, am venit aici să fim văzuți, să se vadă că există interes pentru natură și suntem destui… acum suntem înșirați pe mai bine de 100 de metri, câte 2-3, un număr frumos de oameni s-au adunat aici.

somes_rece_mhc_06

Câteva cuvinte despre cei prezenți...

Marius Neamț:
Sunt peste 100 de oameni, foarte mulți iubitori ai drumețiilor și naturii care nu sunt neapărat pescari, reprezentantul composesoratului din zonă, senatorul Mihai Goțiu, Dan Păvăloiu, sunt prezente două televiziuni. În acțiunea de astăzi s-au implicat mai multe organizații, Horea Petrehuș, noi am obținut autorizație pentru această demonstrație de la primăria locală, solicitată de Aqua Crisius prin intermediul lui Andrei Togor, deci legal suntem 100%. Jandarmeria e cu noi, sau lângă noi, nu sunt evenimente nedorite, toată lumea este extrem de pașnică și nu dorim altceva decât să obținem vizibilitate, iar oamenii să realizeze că introducerea în țeavă a acestui râu este o crimă, la propriu.

somes_rece_mhc_10

Vă ținem pumnii și suntem alături de acțiunea dumneavoastră.

Marius Neamț:
Mulțumim și cât mai multă popularizare este de folos. Toate cele bune.