Echipa României înaintea plecării la Campionatul Mondial din Italia

itawffc2018_08

A 38-a ediție a Campionatului Mondial de Pescuit la Muscă Artificială va avea loc în Italia, regiunea Trentino, în perioada 17-23 septembrie, eveniment la care vor participa reprezentanții a nu mai puțin de 30 de țări. România va fi prezentă cu o echipă completă, formată din Fernando Mihăilescu, Adrian Trîmbițaș, Alin Hirișcău, Daniel Suciavă și Raul Tătar. Le mulțumim pentru declarațiile făcute înainte de plecare și le ținem pumnii. Hai România!


Care sunt gândurile dvs. înainte de plecarea la Campionatul Mondial din Italia?

Fernando Mihăilescu: Suntem realiști, nu prea avem mari speranțe să prindem podiumul, dar sperăm într-o clasare onorabilă, ceva de genul primii zece... Pentru noi ar fi super! Iar dacă unul dintre băieți are un pic mai mult noroc la tragerile la sorți, să prindă câteva standuri foarte bune, se poate ajunge pe un loc destul de sus. Dar trebuie să ai și foarte mult noroc la tragerea la sorți și, bineînțeles, mai este și lacul, unde acum se va pescui de pe mal, iar standurile diferă. Lacul acesta este destul de mic, cred că vor fi standuri și pe un mal și pe celălalt, este în vârful muntelui, depinde de cum va bate vântul, pentru că nu e totuna dacă bate un vânt puțin mai puternic chiar spre tine sau dacă ai în spate un mal înalt... lucrurile se complică, există diverse metode, dar nu mai arunci 25 de metri, arunci 12 metri, ceea ce nu e același lucru. Nu știu dacă organizatorii au în vedere să se facă și o rotație a locurilor, a mai fost așa la Mondialul din Polonia, acolo s-au făcut patru rotații într-o manșă, la 45 de minute schimbai locul.

Adrian Trîmbițaș: Foarte bune, sunt optimist și încrezător. Avem echipă completă, eu zic că bună, dacă nu chiar foarte bună, prin prisma a ceea ce poate prezenta România la nivelul acestui Mondial. Eu cred că vom avea un rezultat bun atât ca echipă, cât și individual. Sperăm, cel puțin eu așa plec: optimist, încrezător.

Raul Tătar: Din păcate, nu am pescuit niciodată acolo ca să văd despre ce este vorba, știu despre apele pe care se va desfășura campionatul doar din ceea ce mi-au spus băieții care au pescuit în zonă. Am puține emoții cu manșa de lac și nu sunt nici în cea mai bună formă fizică, având ceva probleme cu spatele. Dar eu sper că o să fie bine.

Alin Hirișcău: Sunt într-o oarecare măsură fericit pentru că am mai pescuit în acele ape, cred că ar fi a cincea oară când pescuiesc acolo, am mai participat la un campionat european în urmă cu trei ani. Singura problemă care ar putea să apară ar fi la manșa de lac... Este destul de dificil pentru majoritatea pescarilor din România pentru că nu avem lacuri alpine populate cu păstrăv în care să fie permis pescuitul. Practic, dacă am dori să ne antrenăm în țară, atunci am încălca legea, pentru că acestea sunt în rezervații și parcuri naționale.

Daniel Suciavă: Eu particip în campionatul intern doar de trei ani și este prima mea ieșire la o competiție internațională, așa că o să mă bazez destul de mult pe experiența colegilor mei de echipă. Practic, ceea ce îmi doresc eu este să ne reprezentăm țara și să o facem într-un mod cât se poate de onorabil. Colegii mei de echipă sunt mult mai experimentați în domeniul acesta și mai experimentați și ca ieșiri competiționale. Este o experiență nouă pentru mine și fac tot ceea ce-mi stă în putință să reușim un rezultat onorabil pentru echipa României.

itawffc2018_02

Cum apreciați apele pe care se vor ține manșele?

Alin Hirișcău: Râul Sarca cred că avantajează echipa României. Un lucru bun este faptul că preponderent este populat cu păstrăv și nu cu lipan. Ca debit, pe toate sectoarele râului, acesta este unul care nu ridică probleme echipei României, în schimb râul Noce ar putea să ne pună în dificultate, pentru că este o apă mai mare, diferită de ceea ce avem noi în țară. Cel puțin membrii echipei au mai pescuit în străinătate pe astfel de ape, așa că sperăm că nu vor exista surprize.

Adrian Trîmbițaș: Eu am fost la pescuit acolo cu Alin și cu Daniel, apele sunt OK, puțin mari, nu erau limpezi în momentul respectiv, erau albe, aproape ca laptele, și cu toate acestea am prins bine, și indigen și marmorat, chiar și câteva bucăți de lipan. Acum urmează să vedem ce fac organizatorii, dacă fac populări masive, cu ce specii populează, când introduc peștii... toate acestea influențează.

Daniel Suciavă: Am fost acum o lună împreună cu doi colegi din echipă și am pescuit pe râul Sarca, nu am reușit să pescuim pe râul Noce pentru că era destul de mare și am văzut și lacul Cornisello... depinde care va fi situația populărilor înainte de campionat, pentru că la modul în care am văzut că se gestionează respectivul râu, faptul că este un râu unde avem zone de catch&release, de asemenea zone în care se rețin peștii și zone de trophy, va fi o provocare pentru organizatori să reușească să echilibreze șansele competitorilor. Este un râu frumos, dar peștii într-o proporție foarte mare sunt pești populați.

Fernando Mihăilescu: Eu nu am pescuit aici, am pescuit pe o vale paralelă, aceleași tipuri de ape. Sunt ape bogate în pește, mai ales că sunt vreo trei sau patru locuri unde ei populează săptămânal... nu sunt numai pești sălbatici, foarte mulți sunt de crescătorie, deoarece, de-a lungul râului, există zone în care peștii pot fi reținuți de turiști sau de localnici, nu sunt toate zone catch&release, sunt și zone unde se poate pescui cu râmă, la orice... Dar am înțeles că și acolo unde se eliberează, se bagă săptămânal pești, astfel că sunt foarte mulți. Acum nu-mi dau seama care sunt zonele mai bune, peste tot vor fi standuri pentru că sunt 30 de țări participante și pe toată apa vor fi standuri de pescuit pentru concurs, inclusiv în zonele lor de pescuit la momeală naturală, chiar și acelea vor fi incluse acolo. Nu știu ce e bine, pe care să pici: pe catch&release, pe catch&bag, pe trophy... sunt mai multe zone și toate vor fi incluse în competiție.

itawffc2018_06

Ce avantajează și ce dezavantajează echipa României?

Fernando Mihăilescu: Avantajează faptul că anul acesta avem o echipă mai tânără, suntem ca medie de vârstă mult mai tineri față de alte dăți, iar băieții au o experiență foarte mare, pescuiesc foarte des toți cei din echipă, mai puțin eu, care am experiența celor peste 30 de concursuri internaționale. Ne dezavantajează că nu cunoaștem zona, sunt fel de fel de pești care la noi nu prea sunt, adică nu sunt deloc, de exemplu păstrăvul acela marmorat pe care-l văd în toate pozele, în toate filmările, dar presupun că și acela se prinde ca orice păstrăv, nu are nimic deosebit, sper. Ne dezavantajează că de 2-3 săptămâni sunt echipe acolo, care pescuiesc pe râurile din concurs, bineînțeles, în sectoarele în care li se dă voie, nu chiar pe zona de concurs, și pe râuri similare. Sunt echipe care au buget, știți cum merge treaba... La noi nu-ți dă nimeni nimic, totul faci pe banii tăi din buzunar și din plăcere.

Raul Tătar: Apele mai mici incluse în concurs seamănă cu cele de la noi, astfel că nu am avea surprize acolo. Se va pescui mai mult la nimfă și acest lucru reprezintă un avantaj pentru noi, cei din echipă știu să pescuiască bine la nimfă. În schimb, ca de fiecare dată, ne dezavantajează proba de lac. Știm să pescuim în lac de pe mal doar de la concursurile pe care le-am organizat la Câmpul Cetății sau cine a mai avut ocazia să pescuiasă astfel în străinătate.

Alin Hirișcău: Experiența redusă pe lac și faptul că nu suntem neapărat organizați ca o echipă. Noi aproape tot timpul concurăm în campionatul intern la individual, unul împotriva altuia, concursurile pe echipe sunt mai degrabă pe foaie... Nu știm ce înseamnă lucrul în echipă, nu am format vreodată echipe cu care să mergem în afară și să participăm la concursuri din alte țări. Experiența per total la campionatele europene și mondiale a românilor și a echipei României nu este, din păcate, foarte bogată.

Daniel Suciavă: Voi începe cu dezavantajele: faptul că echipa României se formează în fiecare an pe baza unor opțiuni ale unor pescari, în funcție de clasamentul anului anterior, însă aceste opțiuni sunt condiționate și de aspectul material, faptul că pescarii își susțin din efort propriu participarea. Există pescari de mare valoare și de mare experiență, care, din prisma acestui fapt, nu participă constant, nu fac parte din echipă, deși ar fi mult mai îndreptățiți, cel puțin față de mine. Eu particip în echipă deoarece alți colegi mai bine clasați decât mine nu au decis să participe și să facă acest efort, și de timp, dar și financiar. Aceasta ar fi o parte care ne-ar dezavantaja, ca echipă. De asemenea, cred că o susținere constantă din partea unor sponsori ar face o echipă mai competitivă, mai puternică, care poate să iasă și să pescuiască mai mult pe râurile unde se desfășoară competițiile, nu doar Mondialul, ci și Europenele... cred că ar ajuta la niște rezultate mai bune. Ceea ce ne avantajează este faptul că suntem o echipă sudată: suntem prieteni, suntem o echipă care comunică bine, care nu va avea probleme în a-și împărtăși informațiile și experiențele din manșe.

Adrian Trîmbițaș: Cel puțin în cazul meu cred că m-ar dezavantaja populările cu mult pește, ceea ce ar face ca pescuitul să fie rapid, stilul de a prinde cât mai mulți pești dintr-un loc. Dacă apa s-ar prezenta așa cum a fost în timpul antrenamentelor de acum o lună, m-ar avantaja, pentru că peștii trebuie căutați. Apele de la noi din țară au puțini pești și știm foarte bine să-i căutăm, suntem obișnuiți cu acest stil, dar unde este mult pește trebuie adoptat alt stil. Acesta este și un punct tare al echipei României, căutarea peștelui... eu cred că în ultimele două manșe noi vom prinde mai mulți pești față de ceilalți. Dacă popularea va fi corectă și nu o să fie diferențe între standuri, eu zic că ne vom clasa bine. Acum depinde mult și de organizatori, vă dați seama că fiecare țară aranjează lucrurile în favoarea sa.

itawffc2018_05

Dacă ați avea lampa fermecată a lui Aladin, ce i-ați cere pentru acest Mondial?

Raul Tătar: Să câștigăm! Altă dorință nu aș avea... Realist vorbind, mi-aș dori să ieșim bine, dacă ne-am clasa în primii 10 ar fi ceva fantastic, ținând cont și de participarea extrem de numeroasă, cred că este un record în ceea ce privește numărul de țări participante.

Fernando Mihăilescu: Să picăm pe standuri cu pește, să fie pește ca să avem ce prinde, ce puncta. Să nu avem ghinioane de standuri proaste, pentru că acolo chiar nu ai ce face, nu prind nici cei dinaintea ta și nici cei care vin după tine și, de obicei, acest lucru trage mult o echipă în jos. În rest nu-mi doresc alte bazaconii din lampa lui Aladin, pentru că noi știm să prindem pește... Dacă sunt acolo, o să-i prindem.

Alin Hirișcău: I-aș cere ca echipa României să fie pe unul din primele trei locuri. Să ne clasăm în primele trei locuri.

Daniel Suciavă: Mi-aș dori să obținem ceea ce ne-am propus, o reprezentare onorabilă între cele 30 de țări participante. Sunt țări foarte puternice, va fi o provocare și pescuitul de pe mal în manșa de pe lac, va fi un concurs cu mai multe provocări, dar, cel puțin pentru mine, aceasta ar fi dorința. Nu vreau să vehiculez o anume parte a ierarhiei și a clasamentului, cred că este foarte important să fim prezenți la cât mai multe competiții internaționale. Din păcate, în an centenar, am reușit doar o echipă la Mondiale, fără să participăm și la Europene.

Adrian Trîmbițaș: Șanse egale! Atât. Dacă standurile vor fi echilibrate, eu cred că participarea României la acest campionat mondial va fi o reușită.